Cím: Akik a Lap olvasásával kezdték
Füzet: 1984/január, 33. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Középiskolai Matematikai Lapok Fizika Rovatának ebben a tanévben jelenik meg a 25. évfolyama. Ez alkalomból megkértük Lapunk néhány régi olvasóját, feladatmegoldóját, hogy írjon arról, hogyan kezdte pályáját, mi a jelenlegi foglalkozása.

 
Sükösd Csaba, fizikus
ELTE, Atomfizika Tanszék
 
Első tudományos munkám a diplomamunkám készítése során végeztem. Az Al-Mg-Si ötvözetek hirtelen hőkezelését követő újrakristályosodási folyamatot vizsgáltam. Ez a munka részét képezte az egyetem Al-Mg-Si ötvözetekre vonatkozó kutatási programjának.
Jelenlegi munkahelyemen részt vettem a Neutronfizikai Laboratórium 14 MeV-os neutrongenerátorával végzett kísérletsorozatban. A kutatások közül az alapkutatás jellegű maghasadásos vizsgálatokat, ill. az alkalmazott kutatás jellegű neutron aktivációs analízist emelném ki.
Két éven át a Párizs melletti Saclay atommagkutató központ 60 MeV-os lineáris gyorsítója mellett dolgoztam. Kutatásaink a hasadásfizika akkori legizgalmasabb témájának vizsgálatára irányultak: a nehéz atommagoknál meglevő kettős hasadási gát szerkezetének vizsgálatára. Kinti munkám összefoglalását tartalmazza egyetemi doktori értekezésem.
1978-tól két és fél éven át az NSZK-beli Jülich Magfizikai Kutatóintézetben dolgoztam az akkor világviszonylatban is ritkaságnak számító izokrón ciklotron mellett. Fő kutatási területem az atommagok nagy energiájú kollektív rezgéseinek, az óriás-rezonanciáknak a vizsgálata volt.
Tudományos munkámat hazatértem után is ebben az irányban folytatom tovább, elsősorban mérési eredményeink elméleti értelmezését végzem. Kinti mérési eredményeim, ill. azt követő itthoni munkám képezi kandidátusi értekezésem alapját.