Cím: Közép-európai Matematikai Olimpia (MEMO)
Szerző(k):  Pintér Ferenc 
Füzet: 2009/november, 450 - 451. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Közép-európai Matematikai Olimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A 3. Közép-európai Matematikai Olimpiát (MEMO) 2009. szeptember 24‐29-ig Lengyelország rendezte Poznańban, az Adamickiewicz University Matematika Tanszékének közreműködésével. A versenyen a következő 10 ország 6-6 fős csapatai vettek részt: Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia. A versenyt a Nemzetközi Matematikai Diákolimpia (IMO) szabályaival egyező módon rendezik minden évben azzal a céllal, hogy a fiatalabb korosztály részére is lehetővé tegyék a nemzetközi rutin megszerzését, a tudatos utánpótlás nevelést. A versenyen csak olyan diák vehet részt, aki még az IMO-n nem indult.
Magyarország idei részvételét két civil szervezet, a ,,Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány'', és ,,A Matematika Műveléséért és Oktatásáért Alapítvány'' együttműködése tette lehetővé az NCA pályázatán nyert összeg segítségével.
A magyar csapatot az IMO csapat vezetői állították össze a hivatalos tanulmányi versenyek, a Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny és a válogató verseny alapján.
A magyar csapatot a következő diákok alkották:
Bodor Bertalan12. o., Fazekas Mihály Főv. Gyak. Gimn.,tanárai:  Fazakas Tünde, Hraskó András;Fonyó Dávid12. o., Fazekas Mihály Főv. Gyak. Gimn.,tanárai:  Fazakas Tünde, Hraskó András;Kalina Kende11. o., Fazekas Mihály Főv. Gyak. Gimn.,tanárai:  Dobos Sándor, Hraskó András, Surányi László;Nagy Donát11. o., Szeged, Radnóti Miklós Gyak. Gimn.,tanárai:  Mike János, Schultz János;Somogyi Ákos12. o., Kaposvár, Nagyboldogasszony Katolikus Gimn.,tanára:  Fodor Péter;Wagner Zsolt12. o., Fazekas Mihály Főv. Gyak. Gimn.,tanárai:  Fazakas Tünde, Hraskó András.   

A csapat kísérői Harangi Viktor (Budapest, Eötvös Loránd Tudományegyetem) és Szoldatics József (Budapest, Szilágyi Erzsébet Gimn.) voltak.
Szeptember 25-én, a verseny első napján az egyéni verseny során 4 feladatot kellett megoldani 5 óra alatt. A következő napon rendezték a csapatversenyt, itt a csapatoknak 8 feladatot kellett megoldani team munkában szintén 5 óra alatt1. A munkát egymás között úgy osztották meg, ahogy jónak látták. Magyarország mind a csapat, mind az egyéni versenyben szép eredményt ért el:
Egyéni versenyben aranyérmet kaptak: Bodor Bertalan, Nagy Donát, Kalina Kende.
Ezüstérmet kapott: Somogyi Ákos.
Bronzérmet kaptak: Fonyó Dávid, Wagner Zsolt.
Csapatversenyben a Magyarország csapata Lengyelország mögött a második helyet szerezte meg. A résztvevő diákok nagyon szépen teljesítettek, de az egész mezőnyből kiemelkedett Bodor Bertalan teljesítménye, aki a lehetséges 32 pontból 30-at szerzett, ezáltal 8 ponttal többet, mint az őt követő versenyző.
A diákok felkészítésében az iskolai tanárokon kívül köszönetet mondunk Pósa Lajosnak és az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola tanárainak. Külön köszönet illeti a két kísérő tanárt, akik a csapat vezetésén túl a feladatok javításában is részt vettek.
A diákok a verseny mellet megismerkedtek Poznań és környékének nevezetességeivel.


1Az egyéni verseny feladatai a
http://www.memo2009.wmi.amu.edu.pl/dane/problems/problems_indiv_hun.pdf
honlapon, a csapatverseny feladatai a
http://www.memo2009.wmi.amu.edu.pl/dane/problems/problems_team_hun.pdf
honlapon olvashatók.