Cím: A 40. Nemzetközi Fizikai Diákolimpia elméleti feladatai
Füzet: 2009/október, 425 - 435. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. feladat. A Föld‐Hold rendszer fejlődése*

 

A tudósok nagy pontossággal meg tudják határozni a Föld‐Hold távolságot. Ezt úgy végzik el, hogy űrhajósok által 1969-ben a Holdra helyezett speciális tükörre lőtt lézersugár visszaverődési idejét mérik (hátsó belső borító, bal felső ábra).
Ilyen módszerrel közvetlenül megmutatható, hogy a Hold lassan távolodik a Földtől, azaz a Föld‐Hold távolság időben lassan növekszik. Ennek oka az, hogy az árapály jelenség során a Föld forgatónyomatékkal hat a Holdra, és így (pálya-) impulzusmomentumát (perdületét) megváltoztatja (1. ábra). Ebben a feladatban ennek a jelenségnek a legfontosabb paramétereit vizsgáljuk meg.
 
 

1. ábra. A Hold gravitációs hatása következtében a Föld vízfelszínén árapály deformációk, kitüremkedések (,,bulges'') jönnek létre. A Föld forgása miatt a kitüremkedések tengelye nem esik pontosan egybe a Föld‐Hold egyenessel. Ez a kis eltérés olyan forgatónyomatékot eredményez, mely a Föld forgásának impulzusmomentumát csökkenti, a Hold pálya menti impulzusmomentumát pedig növeli. Az ábra nem méretarányos
 

1. Impulzusmomentum-megmaradás
Legyen L1 a Föld‐Hold rendszer jelenlegi impulzusmomentuma. Éljünk a következő közelítő feltevésekkel:
i) L1 csupán a Földnek a tengely körüli forgásából adódó impulzusmomentumának és a Holdnak a Föld körüli keringéséből adódó (pálya-)impulzusmomentumának összege.
ii) A Hold pályája köralakú, és a Hold pontszerűnek tekinthető.
iii) A Föld forgástengelye és a Hold keringésének tengelye párhuzamos.
iv) A számolás egyszerűsítése érdekében úgy tekintjük, hogy a mozgás a Föld középpontja körül megy végbe, nem pedig a rendszer tömegközéppontja körül. Ebben a feladatban mindenütt minden tehetetlenségi nyomatékot, impulzusmomentumot illetve forgatónyomatékot a Föld tengelyére vonatkoztatunk.
v) A Nap hatását elhanyagoljuk.
1.a. Add meg a Föld‐Hold rendszer jelenlegi teljes impulzusmomentumát! Válaszodat a következő mennyiségekkel fejezd ki: a Föld tehetetlenségi nyomatéka: IF; a Föld forgásának jelenlegi szögsebessége: ωF1; a Hold jelenlegi tehetetlenségi nyomatéka a Föld tengelyére vonatkoztatva: IH1; a Hold keringésének jelenlegi szögsebessége: ωH1.
Ez az impulzusmomentum-átadási folyamat addig tart, amíg a Föld forgásának periódusideje egyenlővé nem válik a Hold Föld körüli keringésének idejével. Ekkor a Hold által az óceánok felszínén okozott árapály kitüremkedések (,,bulges'') tengelye egybe fog esni a Föld‐Hold egyenessel, és a két égitest közti forgatónyomaték nullává válik.
1.b. Add meg a Föld‐Hold rendszer teljes L2 impulzusmomentumát ebben a végső helyzetben! Ugyanazokkal az egyszerűsítő feltevésekkel dolgozz, mint az 1.a. feladatban. Végeredményedet a következő mennyiségekkel fejezd ki: a Föld tehetetlenségi nyomatéka: IF; a Föld forgásának és a Hold keringésének végső szögsebessége: ω2; a Hold végső tehetetlenségi nyomatéka: IH2.
1.c. A végső teljes impulzusmomentumban a Föld forgásának járulékát elhanyagolva írd föl az impulzusmomentum-megmaradás egyenletét erre a problémára!
 
2. Végső pályasugár és végső szögsebesség a Föld‐Hold rendszerben
Tegyük föl, hogy a Holdat a gravitációs erő minden esetben a Föld körüli körpályán tartja. A végső, teljes impulzusmomentumban a Föld forgásának járulékát hanyagoljuk el.
2.a. A végső helyzetben írd föl a Föld körül keringő Holdra a körmozgás alapegyenletét a következő mennyiségek felhasználásával: MF, ω2, G és D2, ahol D2 a végső távolság a Föld és a Hold között, MF a Föld tömege, G pedig a gravitációs állandó.
2.b. Add meg a Hold végső pályasugarát, D2-t a következő mennyiségekkel: a rendszer teljes impulzusmomentuma: L1; a Föld, illetve a Hold tömege: MF, illetve MH; a gravitációs állandó G.
2.c. Add meg a Föld‐Hold rendszer végső ω2 szögsebességének képletét az L1, MF, MH és G mennyiségek segítségével!
Most D2 és ω2 számszerű értékét határozzuk meg. Ehhez szükség van a Föld tehetetlenségi nyomatékára.
2.d. Tételezzük föl, hogy a Föld sűrűsége belül, a középponttól r1 sugárig ϱ1, míg ezen kívül, tehát az r1 sugártól a felszínig, r0-ig a sűrűség ϱ0. Add meg a Föld IF tehetetlenségi nyomatékának képletét (2. ábra)!
 
 

2. ábra. A gömb alakú Föld a két különböző, ϱ1 és ϱ0 sűrűségű tartománnyal
 

Ebben a feladatban a kért számadatokat minden esetben két értékes jegy pontossággal határozd meg!
2.e. Határozd meg a Föld IF tehetetlenségi nyomatékának számértékét, felhasználva, hogy ϱ1=1,3104kg m-3, r1=3,5106 m, ϱ0=4,0103kg m-3 és
r0=6,4106 m.
A Föld, illetve a Hold tömege MF=6,01024 kg, illetve MH=7,31022 kg. A két égitest jelenlegi távolsága D1=3,8108 m. A Föld forgásának jelenlegi szögsebessége ωF1=7,310-5s-1. A Hold Föld körüli keringésének jelenlegi szögsebessége ωH1=2,710-6s-1, a gravitációs állandó értéke pedig
G=6,710-11m3kg-1s-2.
2.f. Határozd meg a rendszer L1 teljes impulzusmomentumának számértékét!
2.g. Határozd meg a végső, D2 pályasugár értékét méterben, valamint a jelenlegi, D1 pályasugár arányában!
2.h. Határozd meg a végső, ω2 szögsebesség értékét s-1-ban, valamint add meg a végső helyzetben egy nap hosszát a jelenlegi nap hosszának arányában!
Ellenőrizd, hogy a végső, teljes impulzusmomentumban a Föld forgásából adódó járulék valóban elhanyagolható! Ehhez azt kell megmutatni, hogy a Föld és a Hold végső impulzusmomentumának aránya kis szám.
2.i. Határozd meg a végső helyzetben a Föld és a Hold impulzusmomentumának arányát!
 
3. Mennyivel távolodik a Hold évenként?
Ebben a részben azt határozzuk meg, hogy mennyivel távolodik a Hold a Földtől évenként. Ehhez először ki kell számolni, hogy jelenleg mekkora forgatónyomatékot fejt ki a Föld a Holdra. Tegyük fel, hogy az árapály deformációból származó kitüremkedések két m tömegű tömegponttal közelíthetőek, melyek a Föld felszínén helyezkednek el (3. ábra). Legyen továbbá ϑ a Föld‐Hold egyenesnek a kitüremkedések tengelyével bezárt szöge.
 
 

3. ábra. Vázlat a dagály-kitüremkedések által a Holdra kifejtett forgatónyomaték számolásához. Az ábra nem méretarányos
 

3.a. Add meg a Holdhoz közelebbi tömegpont Holdra ható gravitációs erejének Fc nagyságát!
3.b. Add meg a Holdtól távolabbi tömegpont Holdra ható gravitációs erejének Ff nagyságát!
Ezután meghatározhatjuk a tömegpontok forgatónyomatékát.
3.c. Határozd meg a közelebbi tömegpont Holdra ható τc forgatónyomatékának nagyságát!
3.d. Határozd meg a közelebbi tömegpont Holdra ható τf forgatónyomatékának nagyságát!
3.e. Határozd meg a két tömegpont τ eredő forgatónyomatékának nagyságát! Mivel r0D1, az eredményt r0/D1 első nem eltűnő hatványáig sorbafejtve add meg. Felhasználhatod, hogy (1+x)a1+ax, ha x1.
3.f. Add meg a τ forgatónyomaték számértékét, felhasználva, hogy ϑ=3, és m=3,61016 kg. (Megjegyzendő, hogy ennek a tömegnek a nagyságrendje 10-8-szorosa a Föld tömegének.)
Felhasználva, hogy a forgatónyomaték az impulzusmomentum időbeli változási sebessége, határozd meg a Föld‐Hold távolság éves növekedésének jelenlegi értékét! Ehhez fejezd ki a Hold impulzusmomentumát kizárólag az MH, MF, D1 és G mennyiségekkel.
3.g. Határozd meg a Föld‐Hold távolság évenkénti növekedésének jelenlegi értékét!
Végül becsüld meg, hogy mennyivel nő egy év alatt egy nap hossza.
3.h. Add meg, hogy egy év alatt mennyivel csökken ωF1, és jelenleg mennyivel nő egy nap hossza egy év alatt!
 
4. Hová lesz az energia? Az impulzusmomentummal szemben, ami megmarad, a rendszer teljes mechanikai energiája (forgási és gravitációs) nem állandó. Az utolsó részben ezt a kérdést vizsgáljuk.
4.a. Add meg a Föld‐Hold rendszer teljes E mechanikai energiáját (forgási- plusz gravitációs energiáját) az égitestek jelenlegi helyzetében! Az eredményt kizárólag az IF, ωF1 , MH, MF, D1 és G mennyiségekkel fejezd ki!
4.b. Fejezd ki az E energia megváltozását, ΔE-t a D1 és ωF1 mennyiségek megváltzásával! Határozd meg ΔE számszerű értékét egy évre vonatkoztatva, felhasználva a D1 és ωF1 mennyiségek megváltozásának 3g és 3h pontban kiszámolt értékét!
Most ellenőrizzük, hogy az így kapott energiaveszteség összeegyeztethető azzal a hővel, amit a Hold árapály hatása hoz létre a Földön. Tegyük föl, hogy a dagály átlagosan 0,5 m-rel emel meg egy h=0,5 m mély vízréteget, a Föld teljes felszínén. (Az egyszerűség kedvéért tegyük föl, hogy a Föld teljes felszíne vízzel van borítva.) Ez az emelkedés (dagály) minden nap kétszer következik be. Tegyük fel továbbá, hogy a víz viszkozitásának következtéban ennek a gravitációs energiának 10%-a disszipálódik hő formájában apály alkalmával. A víz sűrűsége ϱvíz=103kg m-3, és a Föld felszínén a gravitációs gyorsulás g=9,8m s-2.
4.c. Mekkora a szóban forgó felületi vízréteg tömege?
4.d. Határozd meg, hogy mennyi energia disszipálódik egy év alatt! Milyen viszonyban áll ez a Föld‐Hold rendszer mechanikai energiájának jelenlegi évenkénti csökkenésével?
 
2. feladat. Lézeres Doppler-hűtés és optikai szirupok
 
Ennek a feladatnak az a célja, hogy egyszerű elméleti megfontolással megértsed a ,,lézeres hűtés'' és az ,,optikai szirup'' jelenségeket. Ez azt jelenti, hogy semleges atomok (általában alkáli fémek) nyalábját egymással szemben haladó, azonos frekvenciájú lézersugarakkal hűtjük. Ezért kapott 1997-ben fizikai Nobel-díjat S. Chu, P. Phillips és C. Cohen-Tannoudji.
A hátsó belső borító jobb felső képe nátrium atomokat ábrázol (a fényes pont középen), melyek három, egymásra merőleges lézersugár-pár kereszteződésében vannak csapdázva. A csapda területét szokás ,,optikai szirup''-nak (,,optical molasses'') nevezni, mivel a disszipatív optikai erő a szirupon áthaladó testekre ható viszkózus erőre emlékeztet.
Ebben a feladatban egy foton és egy atom egyszerű kölcsönhatását és a disszipációs mechanizmust fogod vizsgálni egy dimenzióban.
 
I. rész: A lézeres hűtés alapjai
Tekints egy m tömegű atomot, amely a +x irányban, v sebességgel mozog. Az egyszerűség kedvéért vizsgáld a problémát egy dimenzióban, azaz ne foglalkozz az y és z irányokkal (4. ábra). Az atomnak két belső energiaszintje van. Az alapállapot energiáját nullának tekintjük, a gerjesztett állapot energiája pedig ω0, ahol =h/2π. Az atom kezdetben alapállapotban van. Egy lézersugár, melynek a laboratórium koordináta-rendszerében mért körfrekvenciája ωL, a -x irányban halad, és ütközik egy atommal. Kvantummechanikai szempontból a lézersugár nagyszámú egyforma fotonból áll, melyek energiája ωL és impulzusa -q. A fotont elnyelheti egy atom, amely azt később spontán kibocsátja; ez a kibocsátás (emisszió) azonos valószínűséggel történhet a +x és a -x irányban. Mivel az atom nemrelativisztukus sebességgel mozog, v/c1 (ahol c a fénysebesség). Vedd figyelembe azt is, hogy q/mv1, azaz az atom impulzusa sokkal nagyobb egy foton impulzusánál. A válaszaidban mindkét mennyiségnek csak az elsőrendű (lineáris) tagjait vedd figyelembe.
 
 

4. ábra. Egy m tömegű, v sebességű, a +x irányban haladó atom, amely egy ωL energiájú és -q impulzusú fotonnal ütközik. Az atomnak két belső állapota van ω0 energiakülönbséggel
 

Feltételezd, hogy a lézer ωL körfrekvenciája úgy van hangolva, hogy a mozgó atom rendszeréből nézve rezonanciában van az atom belső átmenetével. Válaszolj a következő kérdésekre:
 
1. Elnyelés (abszorpció)
1.a. Add meg a foton elnyelésének (abszorpciójának) rezonanciafeltételét!
1.b. Add meg az atom pa impulzusát az elnyelés után, a laboratórium rendszeréből nézve!
1.c. Add meg az atom εa teljes energiáját az elnyelés után, a laboratórium rendszeréből nézve!
 
2. Egy foton spontán kibocsátása (emissziója) a -x irányban
Az ütköző foton elnyelődése (abszorbciója) után valamennyi idővel az atom egy fotont bocsáthat ki (emittálhat) a -x irányban.
2.a. Add meg a kibocsátott foton εf energiáját a -x irányú emissziós folyamat után, a laboratórium rendszeréből nézve!
2.b. Add meg a kibocsátott foton pf impulzusát a -x irányú emissziós folyamat után, a laboratórium rendszeréből nézve!
2.c. Add meg az atom pa impulzusát a -x irányú emissziós folyamat után, a laboratórium rendszeréből nézve!
2.d. Add meg az atom εa teljes energiáját a -x irányú emissziós folyamat után, a laboratórium rendszeréből nézve!
 
3. Egy foton spontán kibocsátása (emissziója) a +x irányban
Az ütköző foton elnyelődése (abszorbciója) után valamennyi idővel az atom egy fotont bocsáthat ki (emittálhat) a +x irányban.
3.a. Add meg a kibocsátott foton εf energiáját a +x irányú emissziós folyamat után, a laboratórium rendszeréből nézve!
3.b. Add meg a kibocsátott foton pf impulzusát a +x irányú emissziós folyamat után, a laboratórium rendszeréből nézve!
3.c. Add meg az atom pa impulzusát a +x irányú emissziós folyamat után, a laboratórium rendszeréből nézve!
3.d. Add meg az atom εa teljes energiáját a +x irányú emissziós folyamat után, a laboratórium rendszeréből nézve!
 
4. Átlagos kibocsátás (emisszió) az elnyelés (abszorpció) után
A foton spontán kibocsátása egyforma valószínűséggel történhet a -x vagy a +x irányban. Ezt figyelembe véve válaszolj a következő kérdésekre:
4.a. Add meg a kibocsátott foton εf átlagos energiáját az emissziós folyamat után!
4.b. Add meg a kibocsátott foton pf átlagos impulzusát az emissziós folyamat után!
4.c. Add meg az atom εa átlagos teljes energiáját az emissziós folyamat után!
4.d. Add meg az atom pa átlagos impulzusát az emissziós folyamat után!
 
5. Energia- és impulzusátadás
Tekints egy teljes egyfotonos elnyelési-kibocsátási (abszorpciós-emissziós) folyamatot, ahogy azt az eddigiekben tárgyaltuk. A lézersugár és az atom között egy eredő átlagos impulzus- és energiaátadás figyelhető meg.
5.a. Add meg az atom Δε átlagos energiaváltozását egy teljes egyfotonos elnyelési-kibocsátási folyamat után!
5.b. Add meg az atom Δp átlagos impulzusváltozását egy teljes egyfotonos elnyelési-kibocsátási folyamat után!
 
6. Energia- és impulzusátadás egy +x irányú lézersugárral
Tekints most egy olyan lézersugarat, amelynek ω'L a körfrekvenciája és a +x irányban halad, miközben az atom szintén a +x irányban halad v sebességgel. Azt feltételezve, hogy az atom belső átmenete és a lézersugár között az atom rendszeréből nézve teljesül a rezonanciafeltétel, válaszolja következő kérdésekre:
6.a. Add meg az atom Δε átlagos energiaváltozását egy teljes egyfotonos elnyelési-kibocsátási folyamat után!
6.b. Add meg az atom Δp átlagos impulzusváltozását egy teljes egyfotonos elnyelési-kibocsátási folyamat után!
 
II. rész: Disszipáció és az optikai szirup alapjai
A természetben a kvantumfolyamatokat elkerülhetetlenül bizonytalanság kíséri. Így az a tény, hogy az atom az elnyelés után véges idővel bocsát ki egy fotont, azzal a következménnyel jár, hogy a rezonanciafeltétel nem teljesül egzaktul, úgy ahogy azt eddig tárgyaltuk. Azaz a lézersugár ωL és ω'L körfrekvenciája bármilyen értéket felvehet, és az elnyelés (abszorpció) mégis bekövetkezhet. Az elnyelés különböző (kvantum)valószínűséggel történik, és ‐ mint ahogy azt sejteni lehet ‐ a legnagyobb valószínűséggel éppen a rezonanciafeltétel egzakt teljesülésekor. Egy foton elnyelése és kibocsátása között átlagosan eltelő időt a gerjesztett állapot élettartamának nevezzük, és így jelöljük: Γ-1.
Tekintsünk egy N atomból álló, a laboratórium koordinátarendszeréhez viszonyítva nyugalomban lévő atomhalmazt, és egy rá eső ωL körfrekvenciájú lézersugarat. Az atomok folyamatosan fotonokat nyelnek el és bocsátanak ki, úgy, hogy átlagosan Ng atom van gerjesztett állapotban (és így N-Ng atom alapállapotban). Kvantummechanikai számítás eredményeként adódik, hogy:
Ng=NΩR2(ω0-ωL)2+Γ24+2ΩR2,
ahol ω0 az atomi átmenet rezonancia-körfrekvenciája, és ΩR az úgynevezett Rabi-frekvencia; ΩR2 arányos a lézersugár intenzitásával. Láthatod, hogy ez az érték ‐ ahogy már említettük ‐ akkor is különbözik nullától, ha ω0 nem egyezik meg a lézersugár ωL körfrekvenciájával. Az előbbi eredményt úgy is kifejezhetjük, hogy időegységenként bekövetkező elnyelési-kibocsátási (abszorpciós-emissziós) folyamatok száma NgΓ.
Tekintsd az 5. ábrán látható fizikai elrendezést, ahol két szemben haladó lézersugár egymással azonos, de amúgy tetszőleges ωL körfrekvenciával ütközik az N atomból álló, +x irányban v sebességgel mozgó gáznak.
 
 

5. ábra. Két szemben haladó lézersugár egymással azonos, de amúgy tetszőleges ωL körfrekvenciával ütközik az N atomból álló, +x irányban v sebességgel mozgó gáznak

 
7. A lézer által az atomnyalábra kifejtett erő
7.a. Az eddigi információk alapján határozd meg azt az erőt, amit a lézersugár kifejt az atomnyalábra! Használd ki, hogy mvq.
8. Kissebességű határeset. Most tételezd fel, hogy az atomok sebessége elég kicsi ahhoz, hogy az erő a v sebesség első rendű tagjával közelíthető.
8.a. Határozd meg a 7.a. feladatban meghatározott erő kifejezését ebben a közelítésben!
Felhasználva ezt az eredményt megkeresheted annak a feltételét, hogy a lézersugár az atomnyalábot gyorsítja, lassítja, illetve nem hat rá.
8.b. Add meg annak a feltételét, hogy az erő pozitív (gyorsítja az atomokat)!
8.c. Add meg annak a feltételét, hogy az erő nulla!
8.d. Add meg annak a feltételét, hogy az erő negatív (lassítja az atomokat)!
8.e. Most tedd fel, hogy az atomok -v sebességgel mozognak (a -x irányban). Add meg annak a feltételét, hogy az erő lassítsa az atomokat!
9. Optikai szirup. Negatív erő esetében egy disszipatív súrlódó erőt kapunk. Tedd fel, hogy kezdetben, amikor t=0, a gáz atomjai v0 sebességgel mozognak.
9.a. Kissebességes közelítésben határozd meg az atomok sebességét azután, hogy a lézersugarak τ ideje be vannak kapcsolva.
9.b. Most tételezd fel, hogy a gáz atomjai kezdetben T0 hőmérsékleten termikus egyensúlyban vannak. Határozd meg a T hőmérsékletet azután, hogy a lézersugarak τ ideje be vannak kapcsolva.
(A modell azonban nem teszi lehetővé tetszőlegesen kicsi hőmérséklet elérését.)
 
3. feladat. Miért olyan nagyok a csillagok?
 
A csillagok forró gázgömbök, melyek ragyogását a belsejükben lezajló magfúzió adja. Leggyakoribb esetben e folyamat során hidrogénből hélium keletkezik. Ebben a problémában klasszikus mechanikai, illetve kvantummechanikai fogalmak, valamint elektrosztatikai, termodinamikai összefüggések segítségével keressük a választ arra a kérdésre, hogy a gázgömbnek miért csak egy bizonyos mérete fölött indul be a fúziós reakció. Sőt, a hidrogén fúziójához szükséges kritikus tömeg és sugár értékét is meghatározzuk. (A Napról, mint csillagról látható kép a hátsó belső borítón jobbra középen.)
Fontos fizikai állandók:
gravitációs állandó: G=6,710-11m3kg-1s2;
Boltzmann-állandó: k=1,410-23J K-1;
Planck-állandó: h=6,610-34m2kg s-1;
proton tömege: mp=1,710-27 kg;
elektron tömege: me=9,110-31 kg;
elemi töltés: q=1,610-19 C;
vákuum permittivitás: ε0=8,910-12C2N-1m-2;
Nap sugara: RN=7,0108 m;
Nap tömege: MN=2,01030 kg.
 
1. Csillagok központi hőmérsékletének klasszikus becslése
Tegyük föl, hogy a csillagot formáló gáz tiszta ionizált hidrogén, azaz elektronok és protonok azonos arányú keveréke, mely ideális gázként viselkedik. A klasszikus fizika törvényei szerint két proton fúziójához az szükséges, hogy 10-15 méternél közelebb kerüljenek egymáshoz, mivel csak ilyen kis távolság esetén válik a rövidtávú magerő meghatározóvá. Azonban ahhoz, hogy ilyen közel kerüljenek egymáshoz, le kell győzniük a Coulomb-taszítást. Tegyük fel, hogy két klasszikus, pontszerű részecskének tekintett proton vrms nagyságú, egymással ellentétes irányú sebességgel halad egymás felé egy egyenes mentén, és frontálisan ütközik. Itt vrms a termodinamikai átlagsebesség (sebességnégyzet átlagának a gyöke; az index az angol root-mean-square kifejezésre utal).
1.a. Határozd meg azt a kritikus Tc hőmérsékletet, amely esetén két ütköző proton közti minimális dc távolság éppen 10-15 m! A keresett értéket, és ebben a feladatban minden további számszerű eredményt két értékes jegyre adj meg!
 
2. Annak igazolása, hogy az előző hőmérséklet-becslés hibás
Ahhoz, hogy ellenőrizzük előző becslésünk megbízhatóságát, még egy független módszerre van szükségünk a csillagok központi hőmérsékletének meghatározására. Egy valódi csillag felépítése meglehetősen bonyolult, de néhány egyszerűsítő feltevés használatával a lényeget könnyen megérthetjük. A csillagok egyensúlyban vannak, ami azt jelenti, hogy se nem tágulnak, se nem húzódnak össze, mert a befelé mutató gravitációs erő egyensúlyt tart a kifelé mutató nyomással (6. ábra). Egy, a középponttól r távolságban levő gázréteg hidrosztatikai egyensúlyát a
ΔPΔr=-GMrϱrr2
egyenlet fejezi ki, ahol P a gáz nyomása, G a gravitációs állandó, Mr a csillag r sugarú gömbön belül eső részének tömege, ϱr pedig a gázréteg sűrűsége.
 
 

6. ábra. A csillagok hidrosztatikai egyensúlyban vannak, a nyomás-változással a gravitáció tart egyensúlyt
 

A csillag központi hőmérsékletére nagyságrendi becslést kaphatunk, ha a paramétereknek a középpontban és a csillag felszínén felvett értékét használjuk, tehát a következő közelítésekkel élünk:
ΔPP0-Pc,
ahol Pc a központi, P0 pedig a felületi nyomás. Mivel PcP0, feltehetjük, hogy
ΔP-Pc.
Ugyanezzel a közelítéssel élve, a ,,rétegvastagságra'' az adódik, hogy
ΔrR,
ahol R a csillag (teljes) sugara, valamint
MrMR=M,
ahol M a csillag teljes tömege.
A sűrűség közelíthető a középpontban felvett értékével,
ϱrϱc.
Feltehetjük továbbá, hogy a nyomás az ideális gáztörvényből számolható.
2.a. Határozd meg a csillag középpontjában a Tc hőmérsékletet kizárólag a csillag sugarának, tömegének, valamint fizikai állandóknak a segítségével!
A fenti modell teszteléséhez vizsgáljuk meg a kapott eredmény egy egyszerű következményét:
2.b. A 2.a. pontban kapott egyenlőség alapján add meg a vizsgált csillagokra az M/R arány becsült értékét kizárólag fizikai állandók és Tc függvényében!
2.c. A Tc hőmérsékletnek az 1.a. pontban meghatározott értéke alapján határozd meg számszerűen a csillagok M/R arányának jósolt értékét!
2.d. Most számold ki a Nap esetén az MNap/RNap arányt, és ellenőrizd, hogy ez az érték sokkal kisebb, mint a 2.c. pontban meghatározott érték!
 
3. Csillagok központi hőmérsékletének kvantummechanikai becslése
A 2.d. pontban talált nagy eltérés azt sejteti, hogy Tc-nek az 1.a. pontban adott becslése nem helyes. Az ellentmondás kvantummechanikai effektusok figyelembevételével oldható fel. Eszerint a protonok hullámként viselkednek, és egyetlen proton a λp de Broglie-hullámhosszával azonos nagyságrendű területen ,,van szétkenve''. Ez azt jelenti, hogy ha a protonok között elért dc minimális távolság a λp hullámhossz közelébe esik, akkor a két részecske kvantummechanikai értelemben ,,átfedésbe kerül'', és így képesek a fúzióra.
3.a. Feltéve, hogy a vrms sebességgel haladó protonok esetén a fúzió feltétele dc=λp21/2, határozd meg Tc értékét csupán fizikai állandók segítségével!
3.b. Határozd meg a Tc hőmérsékletre a 3.a. pontban kapott kifejezés numerikus értékét!
3.c. A 3.b. pontban kapott érték valamint a 2.b. pontban levezetett kifejezés segítségével határozd meg az M/R arány becsült numerikus értékét csillagokra! Ellenőrizd, hogy ez az érték közel esik-e a megfigyelésekből származó MNap/RNap arányhoz!
Valóban, az úgynevezett fősorozatba eső csillagok (melyekben hidrogén fúziója zajlik, ,,normális'' csillagok) nagyon tág tömeghatárok között megfelelnek a fenti becslésnek.
 
4. Csillagok tömeg/sugár aránya
Az előző feladatban tapasztalt egyezés azt sejteti, hogy a Nap középponti hőmérsékletének becslésére a kvantummechanikai gondolatmenet helyes.
4.a. Az előző eredményt felhasználva mutasd meg, hogy minden olyan csillag esetén, melyben hidrogén-fúzió zajlik, az M tömeg és R sugár aránya állandó, mely kizárólag univerzális fizikai konstansoktól függ! Határozd is meg ezt az M/R arányt ezekre a csillagokra!
 
5. A legkisebb csillagok tömege és sugara
A 4.a. pontban kapott eredményből arra következtethetnénk, hogy bármely tömeggel létezhetnek hidrogén-fúziós ciklusban levő csillagok, feltéve, hogy az összefüggés feltétele teljesül. Ez a következtetés azonban helytelen.
A hidrogén-fúziós ciklusban levő csillagokban található gáz ideális gázként viselkedik. Ez azt jelenti, hogy az elektronok közti de tipikus távolság átlagos értéke nagyobb, mint az elektronok λe de Broglie-hullámhossza. Ellenkező esetben ugyanis az elektronok egy úgynevezett degenerált állapotban lennének, és a csillag másképp viselkedne. Felhívjuk a figyelmet arra a tényre, hogy a vizsgált csillag-típusban levő protonokat és elektronokat másként kezeljük. Protonok esetén a de Broglie-hullámok átfedése szükséges ahhoz, hogy a fúzió létrejöhessen, míg elektronok esetén a de Broglie hullámok nem fedhetnek át, mert különben az elektronokat nem kezelhetnénk ideális gázként.
A valóságban a csillagok belsejében levő gáz sűrűsége a középpont felé haladva nő. Ennek ellenére ebben a nagyságrendi becslésben tegyük föl, hogy a vizsgált csillag sűrűsége állandó. Ezen kívül felhasználhatjuk, hogy mpme.
5.a. Határozd meg az ne átlagos elektronszám-sűrűséget a csillag belsejében!
5.b. Határozd meg az elektronok közti de tipikus távolságot a csillag belsejében!
5.c. A deλe21/2 feltétel használatával határozd meg egyenlettel a legkisebb olyan csillag sugarát, mely hidrogén-fúziós ciklusban lehet! (Ezek az ún. normál csillagok.) Tekintsd úgy, hogy a csillag középpontjában mért hőmérséklet a csillagban bárhol mérhető hőmérséklet tipikus értéke.
5.d. Határozd meg a lehető legkisebb normál csillag sugarának számértékét méterben is és a Nap sugarának (rádiuszának) egységében is!
5.e. Határozd meg a lehető legkisebb normál csillag tömegének számértékét kilogrammban is, és Naptömeg-egységben is!
 
6. Hélium-fúzió öregebb csillagokban
Ahogy a csillagok öregednek, majdnem az összes magjukban lévő hidrogént héliummá (He) alakították, így a további fénykibocsátás érdekében arra kényszerülnek, hogy elkezdjék a hélium fuzionálását nehezebb elemekké. A hélium mag két protonból és két neutronból áll, így a töltése kétszerese, a tömege kb. négyszerese a protonénak. Láttuk korábban, hogy a proton fúziójának feltétele dc=λp21/2.
6.a. Add meg a megfelelő feltételt a hélium magokra vonatkozóan, és határozd meg a hélium magok vrms(He) négyzetes átlagsebességét, valamint a hélium fúzióhoz szükséges T(He) hőmérsékletet!
*A hivatalos megoldást és a mérési feladatot a KöMaL novemberi számában ismertetjük.
A feladatok kidolgozására 5 óra állt rendelkezésre.