Cím: 12. Román‐magyar előolimpiai fizikaverseny
Füzet: 2009/szeptember, 367 - 370. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Egyenlítői gravitációs gyűrű a Nap felületén. A Nap tengelykörüli forgásának következtében az egyenlítőnél egy kicsit nagyobb a sugara, mint a sarkoknál, így az anyageloszlás a Nap forgástengelye körül nem gömbszimmetrikus. Emiatt precesszálnak a bolygópályák a Naprendszerben (csúszik el a perihelium helye). Egy egyszerű modellben úgy tekinthetjük, hogy a Nap forgása miatt a Nap egyenlítőjén egy gravitációs gyűrű alakul ki a Nap felületén, melynek vastagsága elhanyagolható, tömege pedig MMS, ahol MS a Nap tömege (beleértve a gyűrű tömegét is).
Ennek a hatásnak a bizonyítására feltételezzük, hogy a Nap anyaga egyenletesen és szimmetrikusan oszlik el a bolygópályára merőleges tengely körül, és a Nap‐bolygó rendszer gravitációs potenciális energiája, a javasolt modellnek megfelelően, amikor az m tömegű bolygó távolsága a Naptól rR, a következő kifejezéssel adható meg:

Ep=-kr[1+12J2(Rr)2-38J4(Rr)4+516J6(Rr)6+...],
ahol R a Nap sugara. A J2,J4,J6,... konstansok a Nap anyagának pontos eloszlásától függenek.
a) Kvalitatív érvekkel határozd meg az Ep gravitációs potenciális energia fenti képletében szereplő k értékét. Az általános tömegvonzás γ állandóját tekintsd ismertnek.
Határozd meg az Ep gravitációs potenciális energia fenti képletében szereplő J2 állandó értékét, felhasználva a javasolt modellt. Használhatod a következő közelítést:
(1+α)n1+nα+12n(n-1)α2;α1.

b) Olyan elliptikus bolygópálya, amelynek kicsi az excentricitása, és a bolygópálya csak nagyon kicsit tér el az egyenlítői körpályától, úgy is felfogható, hogy a bolygó nagyon kis amplitudójú sugárirányú rezgést végez az r=r0 távolság körül, és ez a rezgés rátevődik a bolygó Nap körüli körmozgására. (Ha ezt a folyamatot a perdületmegmaradás törvénye alapján vizsgáljuk, akkor kiderül, hogy a sugárirányú rezgés mindenképp együttjár egy azonos periódusidejű érintőirányú rezgéssel is. Ebben a feladatban ezt a hatást elhanyagoljuk.)
Határozd meg a bolygó sugárirányú rezgésének periódusidejét, ha tudjuk, hogy J2=0. A bolygó keringési ideje a Nap körül Tk. Feltéve, hogy J2=0, írd fel a bolygó mozgási energiáját a következő mennyiségek függvényében: a bolygó prad sugárirányú impulzusa; a bolygó L perdülete; a bolygó m tömege és a bolygó Naptól mért r távolsága.
c) Figyelembe véve, hogy a bolygó perdülete állandó (L= konstans), a Nap‐bolygó rendszer összenergiájának minden olyan tagját, ami nem függ a sugárirányú impulzustól, feleltess meg egy a bolygó helyétől függő Veff=Veff(r) effektív gravitációs potenciálnak. Az effektív gravitációs potenciál bevezetése a bolygó mozgását csak sugárirányú mozgásra korlátozza.
Határozd meg azt az r0 távolságot, ahol az Feff=dVeffdr effektív gravitációs erő nulla.
d) Felhasználva a feladatban javasolt közelítést, határozd meg a Nap‐bolygó rendszer összenergiájának közelítő kifejezését r=r0+Δr helyen, ahol Δrr0, csak az R2-nél nem nagyobb tagokat megtartva. Majd ezt a kifejezést összevetve a harmonikus oszcillátor összenergiájának kifejezésével, határozd meg a bolygó sugárirányú rezgésének Tr periódusidejét, ha J20.
Speciális eset: J2=0.
 
2. Valóságos polárszűrők. Tudjuk, hogy a valóságos polárszűrő lemezek nem ideális polarizátorok, vagyis az áteresztési iránnyal (TA) párhuzamos elektromos rezgéseknek nem az összes energiáját engedik át, illetve a TA irányra merőleges elektromos rezgéseket nem nyelik el teljesen. Tegyük fel, hogy az első esetben az energia α hányada jut át, illetve a második esetben az energia β hányadát engedi át a polarizátor. A polárszűrő párra I0 intenzitású, közönséges, polarizálatlan fénnyaláb esik.
 
 

a) Határozd meg egy valóságos polárszűrő pár által átengedett fénynyaláb I intenzitását abban az esetben, ha a polárszűrők az ábra szerint azonos optikai tengelyen helyezkednek el, és a két szűrő TA iránya által bezárt szög φ.
Vizsgáld meg az eredményt ideális polárszűrők esetén is! Az így kapott összefüggés az úgynevezett Malus-törvény.
b) Adjunk összefüggést arra a φ szögre, amely esetén a valóságos polárszűrő pár által átengedett fényintenzitás megegyezik az ideális polárszűrő pár által átengedett fényintenzitással. Mi a feltétele annak, hogy ilyen φ szög létezzen?
c) Legyen α=0,95 és β=0,05 egy adott polárszűrő párra. Számítsd ki az I/I0 arányt valóságos és ideális polárszűrő párok esetén, különböző φ szögek (φ=0, 30, 45, 60 és 90) esetén, ha rájuk közönséges, polarizálatlan fénysugarat bocsátunk.
Megjegyzés: Feltételezhetjük, hogy a fenti esetekben a fény a polárszűrők felületére merőlegesen halad. A polárszűrők vastagsága valamint a felületükről visszaverődő fény elhanyagolható.

 
3. A csodálatos szénatom.
A. A kovalens kötés több mint egy elektront tartalmaz. Két elektron csak akkor lehet ugyanabban a térrészben, ha ellentétes a spinjük. A kovalens kötés erősen irányított. A legegyszerűbb kovalens kötés a hidrogénmolekulában van, amely két protonból és két elektronból áll.
a) Készíts egy elektromos modellt a stacionárius hidrogénmolekulára a hidrogénatom Bohr-modelljének analógiájára.
b) Írd be a modellbe az elektron perdületének kvantálási feltételét az alapállapotban. Határozd meg a hidrogénmolekula geometriai paramétereit és a molekula kötési energiáját.
Hanyagold el a sugárzás okozta energiaveszteséget, és vedd figyelembe, hogy az elektron me tömege sokkal kisebb a proton mp tömegénél. Tekintsd ismertnek a hidrogénatom első Bohr-sugarát (a=0,53310-10 m) és a hidrogénre vonatkozó Rydberg-állandót (RH=13,6 eV).
B. A szén négy kovalens kötést tud képezni. Néha az atomoknak csak három közeli szomszédja van. Ilyenkor két szomszédhoz szimpla kovalens kötéssel, egyhez pedig dupla kovalens kötéssel kapcsolódik.
A gyémántban, melynek szerkezete az 1. ábrán látható, minden atom erősen kapcsolódik négy szomszédos atomhoz, melyek egy szabályos tetraéder csúcsaiban helyezkednek el. Az összes atom egy hatalmas molekulát alkot. A másik lehetőség az, hogy a szénatomok három szomszéddal hoznak létre kovalens kötést, így egy sík szerkezet jön létre, amit grafénnek nevezünk (2. ábra). Ha ilyen szerkezetek egymásra lapolódnak, grafit jön létre, melynek szerkezete a 3. ábrán látható.
 

 
1. ábra
 

 

 
2. ábra
 

 

 
3. ábra
 

A grafitkristály a 4. ábrán látható rombuszalapú hasáb ismételt egymásmellé rakásával is felépíthető, α3 élhosszal (ahol α egy C-C kötés hossza), ami a 3. ábrán szaggatott vonal jelöl.
 

 
4. ábra
 

A szén nanocső (carbon nano tube CNT) egy szénatomokból álló üres henger, melynek fala egy feltekert grafén réteg, ahogy az 5. ábrán látható. A nanocső szerkezetének leírásához a kiralitási vektort használjuk (6. ábra): Cn=na1+ma2, ahol a1, a2 a hatszöges rács elemi vektorai, n, m pedig egész számok. A grafén úgy van feltekerve, hogy a Cn kiralitási vektor hegye épp a kiindulási pontjába mutasson, míg a T csavarási vektor párhuzamos a nanocső tengelyével. Az ilyen nanocsöveket mechanikai szenzorként lehet használni.
 

 
5. ábra
 

 

 
6. ábra
 

Ne felejtsd el, hogy a kovalens kötések hossza két szénatom között a grafénben, a grafitban és a gyémántban is α=0,15 nm, két grafénréteg távolsága a grafitban β=0,34 nm. A kötési energia a grafit vagy a gyémánt C-C szén kötéseiben γ=3,6 eV, a grafit C=C szén kötéseiben pedig δ=6,2 eV. A szénatom tömege m0=19,9210-27 kg, az Avogadro-szám NA=6,021023mol-1. Annak ismeretében, hogy szublimáció molhője (ami annak felel meg, hogy a szénatomok szabaddá válnak a kristályból) gyémántra Esubl=716kJmol-1, határozd meg:
c) a gyémánt sűrűségét és a grafit sűrűségét;
d) a gyémánt és a grafit kovalens kötésekből származó kölcsönhatási energiáját. A gyémánt esetében hasonlítsd össze ezt az energiát a szublimációs molhővel, és magyarázd meg az eredményt.
C. Ha egy egyik végén befogott L hosszúságú és E Young-modulusú rúd szabad végére a rúdra merőleges irányban F nagyságú erő hat, akkor a rúd végének a lehajlását az a=-FL3/(3EJ) képlet adja meg. A J keresztmetszeti másodrendű nyomaték definíciója J=Sy2dS, ahol y a dS elemi felületdarab távolsága a rúd neutrális zónájától (attól a síktól, ami nincs se összenyomva, se megnyújtva) és S a rúd keresztmetszete.
A szén nanocső hossza L=500 nm és királis vektora Cn=20a1+20a2. Annak ismeretében, hogy a grafén Yung-modulusa E=1012 Pa és a grafén sűrűsége ϱ=1900kgm-3 (a grafént tömör hengeres rúdnak tekintve) határozd meg:
e) a szén nanocső (CNT) rezgésének sajátfrekvenciáját;
f) annak a Δm tömegnek a nagyságát, amit a CNT szabad végére helyezve a frekvencia változása Δf=20 kHz.