Cím: Tudományos népszerűsítő előadások a Fővárosi Fazekas Mihály Gimnáziumban
Szerző(k):  Hraskó András 
Füzet: 2009/május, 293. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

2009. május 26-án kedden 16 órától Szilágyi Brigitta mesél ,,A görbék titkai''-ról a Fővárosi Fazekas Mihály Gimnázium Nagytermében. Alább az előadó által írt beharangozó olvasható.

 
A ,,görbe'' egzakt definíciója csak a XX. század első felében született meg. Mégis egy-egy egyszerű görbe századokon át kutatási témák sokaságával szolgált matematikusok, fizikusok számára egyaránt.
 
 

A kép forrása: http://scitechantiques.com/cycloidhtml/
 

A cikloisra például, amely a gördülő kerék egy pontjának pályájaként rajzolódhat ki szemünk előtt, elsőként Galilei figyelt fel Olaszországban, illetve Mersenne Franciaországban. A cikloishoz vezető feladatok fontos szerepet játszottak a mechanika és az analízis kialakulásában, fejlődésében. De a ciklois pályafutása nem ért véget, napjaink mechanikai problémáiban gyakran találkozunk a cikloisok általánosításaival. Az előadásban megismerjük e görbe történetét miközben a tudománytörténet jó néhány alapvető ténye tárul elénk és bepillantást nyerhetünk néhány alkalmazásba is.
Friss információk a http://matek.fazekas.hu/portal/eloadas/ linken olvashatók. Az iskola címe: 1082 Budapest, Horváth Mihály tér 8.