Cím: Hőfelvétel vagy hőleadás?
Szerző(k):  Gálfi László 
Füzet: 2009/április, 235 - 236. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Elég ritkán, de azért találkozunk olyan hőtani körfolyamatot vizsgáló feladattal, amelyben a körfolyamat egyik (nem izotermikus, nem adiabatikus) szakaszán a gáz térfogata nő, nyomása csökken.1 Ilyen például az 1. ábrán látható, a p ‐ V diagramon AB egyenes szakasszal megadott folyamat.

 

 
1. ábra
 

Ilyen esetekben az okozza a nehézséget, hogy meg kell határoznunk: a szakasz melyik részén vesz fel, és melyiken ad le hőt a gáz. Tegyük fel, hogy a szakasz a C pontban érint egy pVκ=állandó egyenlettel megadható adiabatát. Belátjuk, hogy a gáz az AC szakaszon felvesz, a CB szakaszon lead hőt.
Rajzoljuk meg az A ponton átmenő adiabatát, ennek C' pontjában ugyanakkora a gáz térfogata, mint a C pontban. Az AC' úton nincs hőfelvétel (se hőleadás), a gáz munkát végez, hőmérséklete (belső energiája) tehát csökken. Az AC úton a munkavégzés (a görbe alatti terület) nagyobb, mint az AC' úton, továbbá a gáz hőmérséklete (belső energiája) C-ben nagyobb, mint C'-ben; ez csak úgy lehetséges, ha a gáz hőt vesz fel az AC szakaszon.
Tekintsük most a C-n átmenő adiabata CB' szakaszát; B'-ben és B-ben a gáz térfogata ugyanakkora. A CB' úton hőfelvétel (hőleadás) nincs, a munkavégzés nagyobb, mint a CB úton, a gáz hőmérséklete (belső energiája) pedig B-ben kisebb, mint B'-ben. Ez csak úgy lehetséges, hogy a gáz a CB szakaszon hőt ad le.
 

 
2. ábra
 

Végezzünk egy kis számítást is! Legyen az A-n és B-n átmenő egyenes egyenlete (lásd a 2. ábrát)
p=p0-aV(a>0),
azaz
ΔpΔV=-a.
A munkavégzés a PQ szakaszon
(p+Δp2)ΔV,
ami nagyon kis változás esetén (a másodrendűen kicsi tag elhagyásával) pΔV-vel közelíthető. A belső energia megváltozása:
ΔE=f2nRΔT=f2nRΔ(pVnR)=f2(pΔV+VΔp)=f2(pΔV-aVΔV)==f2(p-aV)ΔV,
ahol n a gáz mólszáma.
A hőtan első főtétele szerint a gáz által felvett hő:
Q=ΔE+pΔV=ΔV[f2(p-aV)+p].
Ha Q>0, azaz f2(p-aV)+p>0, akkor a gáz hőt vesz fel. Rendezve ezt az egyenlőtlenséget azt kapjuk, hogy a hőfelvétel feltétele:
f+2fpV>a.
Ideális gázra κ=cpcV=f+2f, így a táguló gáz hőfelvételének feltételeként a
κpV>a
egyenlőtlenséghez jutottunk. Az adiabata egyenlete pVκ=állandó, ennek meredeksége -κpV. (Ezt differenciálszámítás segítségével láthatjuk be, vagy abból a megfontolásból, hogy az adiabata mentén nincs hőfelvétel (se hőleadás), tehát a fentebb levezetett egyenlőtlenség az adiabata mentén haladva egyenlőségbe megy át.)
Ha tehát az állapotváltozást a p ‐ V diagramon megadó egyenes valamely pontjában az ottani adiabata meredeksége kisebb, mint az egyenes meredeksége, akkor a pont környezetében a növekvő térfogatú gáz hőt vesz fel, a csökkenő térfogatú hőt ad le.
1Lásd például a jelen számunkban kitűzött P. 4160. számú feladatot!