Cím: Fogas kérdések
Füzet: 1959/január, 26 - 27. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ábrázoló geometria

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

(A pontversenyen kívüli feladatok bármely osztályú tanulók részére.)

 

I.
1,23,456,790     Írjuk fel azt a legkisebb természetes számot, amely a keretben nincs megemlítve.
 

II. Hány háromszög látható a mellékelt ábrán?
 
 

III. Egy 3 cm élű sajtkockát 1 cm élű kockákra akarunk szétvágni. Legalább hány vágás szükséges ehhez, ha a darabokat már a második vágás előtt is átrendezhetjük, de vágás alatt nem nyúlhatunk hozzájuk? ‐ Hány vágással érünk célhoz, ha egy 6×9×20 cm-es és egy 7×10×30 cm-es tégla alakú sajttömböt akarunk ugyancsak köbcentiméteres darabokra vágni? (A kés ‐ vagy kifeszített húr ‐ hossza ,,elég nagy".)
 

IV. Péter, miután egy számnak kikereste a (tízes alapú) logaritmusát, így kiáltott fel: ezt úgy is megkaphattam volna, ha a számban a tizedes vesszőt egy hellyel elírom! Mi lehetett a szám?
 

V. Egy lapszéli elmosódott feljegyzésen ez olvasható:
12+(12+22)+(12+22+32)+...+(12+22+32+...+n2)=n(n+1)(n+2)12,
ami nyilván nem igaz, hiszen minden zárójelből csak a legnagyobb tagot véve is többet kapunk a jobb oldali számnál. Ki lehet-e javítani az összefüggést, vagy egészen hibás az?
 

A megoldások beküldésének feltételei azonosak a pontversenyéivel. A legjobb 50 megoldás beküldőinek nevét közöljük, a három legszabatosabban megindokolt megoldás szerzői könyvjutalomban részesülnek, továbbá három vigaszdíjat sorsolunk ki azok között, akik legalább két feladat megoldását küldték be és nem részesültek jutalomban. A könyvjutalom elnyeréséhez három feladat megoldása elegendő.