Cím: Az 1966. évi Eötvös Loránd fizikai verseny
Füzet: 1967/február, 81 - 85. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Az 1966. évi Eötvös Loránd fizikai verseny

 
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 1966. október 22-én rendezte fizikai versenyét az 1966-ban érettségizettek számára. A versenyzők 5 óráig dolgozhattak és bármilyen segédeszközt használhattak. Az alábbiakban ismertetjük a verseny feladatait és azok megoldását.
 
1. Vízszintes asztallapon álló, r=5 cm rádiuszú, m=100 gramm tömegű golyónak nekigurítunk v0=280 cm/s sebességgel egy ugyanilyen golyót. Hogyan folyik le a mozgás? A golyók és az asztallap között a csúszó súrlódási együttható a sebességtől függetlenül μ=0,02. Az ütközés rugalmatlan, centrális; a golyók közötti súrlódás és a gördülő ellenállás elhanyagolható. g=1000cm/s2. Vizsgáljuk meg az energiaviszonyokat.
 
Megoldás. Tegyük külön-külön vizsgálat tárgyává a középpontok mozgását és a középpontok körüli forgást. Ütközés előtt az 1. golyó középpontjának v0, a 2. golyó középpontjának 0 a sebessége. Közvetlenül az igen rövid idejű rugalmatlan ütközés után a sebesség megfeleződik, és mindegyik golyó középpontja v0/2 sebességgel halad tovább. Ami a középpontok körüli forgást illeti, ütközés előtt az első golyó olyan szögsebességgel forog, hogy kerületi pontjának sebessége v0, hiszen simán gördül, a 2. golyó kerületi pontjának forgási sebessége pedig 0.
Közvetlenül az ütközés után az első golyó kerületi pontja v0 sebességgel forog, de mivel a középpont csak v0/2 sebességgel halad, a kerületi pont túl gyorsan forog, a golyó köszörül. Ezt fékezi a kerületen működő, előre mutató μmg súrlódási erő (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

Az 1. golyó középpontjában hozzáveszünk ±μmg erőket. Közülük a bal oldali a súrlódási erővel együtt μmgr forgatónyomatékot ad, amely fékezi a forgást. A fékező szöggyorsulás a forgatónyomaték és I tehetetlenségi nyomaték hányadosa: β=μmgr/I, a kerületi pont lineáris gyorsulása βr=μmgr2/I. A középponthoz viszonyított forgás kerületi sebessége lassuló mozgást végez, sebessége:
v0-μgI/mr2t.(1)

Ami a 2. golyót illeti, itt a μmgr forgatónyomaték gyorsítja a forgást, és a kerületi pont forgási sebessége:
μgI/mr2t.(2)
A szaggatott vonallal rajzolt μmg erők eredője nulla, ezért ezek az erők nem befolyásolják a mozgást. (A golyók közötti súrlódás nulla.)
Az első golyó forgásának lassulása, a második golyó forgásának gyorsulása addig tart, amíg a kerületi pont forgási sebessége v0/2 lesz. Akár (1), akár (2) kifejezést tesszük v0/2-vel egyenlővé, a forgás fékeződésének idejére ugyanazt a
t0=v02μgImr2
időt kapjuk. Ennyi idő elteltével mindegyik golyó kerületi pontja is v0/2 sebességű lesz, és ezután a golyók simán gurulnak tovább.
 
A 2. ábra a sebességek időbeli alakulását mutatja. A folytonos vonalak a középpontok haladási sebességeit, a szaggatott vonalak a kerületi pontok forgási sebességeit tüntetik fel.Feladatunk számadatait tekintve a forgás lefékeződésének ideje t0=2,8s, ezalatt a golyók középpontjai
s0=v02t0=v024μgImr2=392cm
utat tettek meg. (A gömb tehetetlenségi nyomatéka I=0,4mr2.) Sem a lefékeződés ideje, sem útja nem függ a golyók tömegétől és rádiuszától.
 
 
2. ábra
 

Ütközés előtt az 1. golyónak haladó mozgása miatt 0,5 mv02, forgása miatt 0,2 mv02 forgási energiája volt, ez összesen 0,7 mv02. A 2. golyónak semmiféle mozgási energiája sem volt. (3. ábránkon a haladásból származó mozgási energiát vonalkázás, a forgásból származót pontozás jelzi.)
 
 
3. ábra
 

Közvetlenül az ütközés után a sebesség megfeleződése folytán mindegyik golyó haladó mozgása negyedannyi, 0,125 mv02 mozgási energiát tartalmaz, de az 1. golyónak megvan az összes forgásból származó mozgási energiája. A végső állapotban mindegyik golyó az eredeti forgásból származó mozgási energia negyedének, 0,05 mv02-nek birtokába jut, és mindegyikük összes mozgási energiája 0,175 mv02. Tehát amint az a rugalmatlan ütközésnél szokásos, mozgási energia hővé alakul, éspedig mind a haladási, mind a forgási energia fele. A megmaradt félen osztozik a két golyó.
 
2. Vákuumban elhelyezett hengeres, egyenes drótot állandó értékű feszültségforrásra kapcsolunk. Ekkor a drót izzó állapotban fényt sugároz ki. Hogyan lehet a drót méretét úgy megváltoztatni, hogy változatlan felvett teljesítmény mellett az összes kisugárzott látható fény mennyisége minél több legyen? A fajlagos ellenállás nem függ a hőmérséklettől. (Károlyházy Frigyes)
 
Megoldás. Legyen a drót kezdeti hossza L0, kezdeti rádiusza r0, fajlagos ellenállása k és az állandó feszültség U. Ekkor a keresztmetszet területe πr02, az ellenállás R=kL0/(πr02), az áramerősség I0=U/R=πUr02/(kL0) és a felvett teljesítmény N=UI0=πU2r02/(kL0).
A drót r rádiusza és L hossza csak úgy változtatható, hogy N állandó maradjon. Ez természetesen azt jelenti, hogy az R ellenállásnak is állandónak kell maradnia (4. ábra).
 
 
4. ábra
 

Ábrázoljuk a drót méreteit meghatározó r rádiuszt és L hosszat (L,r) koordináta-rendszerünkben egy-egy ponttal (5. ábra). A koordinátasík minden egyes pontja valamilyen L,r adatokkal bíró drótméretezést jelent. Tekintettel arra, hogy a teljesítmény állandó, a megengedett L,r értékpárok az
r=kNπU2L
fekvő parabola pontjai által vannak meghatározva (folytonos vonal). E fekvő parabola alatti pontok olyan L,r értékpárokat jelentenek, amelyeknél a drót teljesítményfelvétele kisebb, a parabola felett fekvő pontokban pedig nagyobb, mint a kezdeti N. Ábránk arra az esetre vonatkozik, amikor L0=40cm, r0=0,06cm, k=10-3ohmcm, U=177volt, N=8850watt.
 
 
5. ábra
 

A drótba betáplált egész elektromos teljesítmény sugárzással távozik, a legkülönbözőbb hullámhosszakon. Jelentse f a drót felszínének 1cm2 nagyságú területéről az összes hullámhosszakon kisugárzott teljesítményt. Ekkor a drót egész hengeres felszíne az S=2πrLf teljesítményt sugározza ki az összes hullámhosszakon (és ez egyenlő az N betáplált teljesítménnyel). Minket az érdekel, mennyit lát ebből a szem? A szem érzékenysége a λ0=0,55μ=5,510-5cm körüli keskeny sávra szorítkozik. Az 1cm2-ről az összes hullámhosszon kisugárzott energiának csak egy hányada, fl hasznos a szem számára, és ez biztosan kevesebb, mint f:
fl=ηf,ahol0<η<1.
Az egész hengeres felszínről a látható hullámhosszakon kisugárzott energia
Sl=2πrLf1=(2πrLf)η.

Olyan drótméretezést keresünk, amelynél Sl a lehető legnagyobb. Mivel a zárójelben levő mennyiség állandó (egyenlő a felvett teljesítménnyel), az Sl látható teljesítmény csak az η hatásfok növelésével javítható. Tehát a válasz úgy szól, hogy olyan L,r drótméretezés választandó, amely mellett az 1cm2-ről kisugárzott teljesítmény minél nagyobb része a 0,55μ körüli hullámhosszakon kerül kibocsátásra. Ez pedig a hőmérséklettől függ.
Az 1cm2 felszínről az összes hullámhosszon kisugárzott teljesítmény Stefan‐Boltzmann törvénye szerint az abszolút hőmérséklet negyedik hatványával arányos:
f=σT4=5,6810-12T4,
ha a teljesítményt wattban mérjük. Az egész kisugárzott teljesítményt egyenlővé tesszük a betáplált teljesítménnyel:
2πrLσT4=πU2kr2L,


innen az izzószál hőmérséklete:
T=U22kσ4rL24.

Tehát bármely drótméret-adatpár esetében kiszámítható a hőmérséklet. Képletünkből következik, hogy azon L,r értékpárok, amelyek mellett a drót ugyanazon hőfokú, álló parabolákon vannak:
r=2σkT4U2L2.
Ezeket az egyező hőmérsékletű drót-méreteket feltüntető parabolákat 5. ábránk szaggatott vonalakkal ábrázolja. Az L0=40cm, r0=0,06cm kezdeti állapothoz 3190 K tartozik. E parabola alatt hidegebb, fölötte melegebb hőmérsékleteket adó L,r-pontok vannak.
A Wien-féle eltolódási törvény szerint a legnagyobb energiával kisugárzott hullámhossz a sugárzó test abszolút hőmérsékletével fordítottan arányos:
λmTm=0,2896,
ha a hullámhosszat cm-ben mérjük. Kézenfekvő gondolat, állapodjunk meg olyan hőmérsékletben, amelyen a 0,55μ-os, szemre legértékesebb hullámhossznál van a maximum. A Wien-törvény szerint ekkor a hőmérséklet 5268 K. Az ehhez tartozó álló parabola az adott teljesítmény fekvő paraboláját X pontban metszi. Tehát az a teendő, hogy drótunk adatait ezen X pont koordinátái szerint válasszuk (Lm=10,50cm, rm=0,0307cm). Ha a kezdeti adatokat jellemző pont ettől jobbra fekszik, akkor emelni kell a hőmérsékletet, amíg eljutunk X-be, ha pedig balra fekszik, akkor csökkenteni kell a hőmérsékletet (mert eredetileg az energiamaximum az ultraibolya felé feküdt). A valóságban a szál nem bír ki ilyen magas hőmérsékleteket, és a fajlagos ellenállás is függ a hőmérséklettől.
 

Érdekes dolog, hogy az a helyesnek látszó megállapítás, amely szerint a hőfokot úgy kell megválasztani, hogy a maximum a legjobban látható hullámhossz területére essen, kiigazításra szorul. Az η hatásfok fl látható és f összes teljesítmény hányadosa. fl-t a Wien-féle sugárzási törvényből számíthatjuk:
fl=Kλ05e-C/(Tλ0),
f pedig a Stefan‐Boltzmann-törvényből ismeretes: f=σT4. Ezek hányadosa a hatásfok:
η=Kλ05e-C/(Tλ0)σT4.
E függvény elemzése azt mutatja, hogy a maximuma Tmm=6537K-nél van. Tehát a 6537 K-hez tartozó álló parabola és a fekvő parabola Y metszéspontját kell megvalósítanunk Lmm=5,91cm és rmm=0,0231cm adatokkal. Ekkor a kisugárzott teljesítmény maximuma 0,45 μ-nál van, de a 0,55 μ-ra érzékeny szem számára mégis ez a legkedvezőbb hőmérséklet. A 6. ábra az η hatásfok hőmérséklettől függését mutatja.

 
 
6. ábra
 

3. Messziről nézzük a Hold vízben tükröződő képét és azt látjuk, hogy eredetileg 0,5-os látószöge függőleges irányban megkétszereződött. A víz felszínén 12 cm hullámhosszúságú hullámok futnak felénk. Mekkora ezek amplitúdója?
 
Megoldás. Sima víztükör esetén a Hold képét 0,5-os látószöggel látjuk a tükröződés után. Ha a síktükör α szöggel elbillen, akkor a kép 2α szöggel billen el. A Hold tükörképének alul-fölül 0,25-os kiszélesedése azt jelenti, hogy a tükröző felszín mindkét irányban 0,125-kal billen ki a vízszintes helyzetéből (7. ábra). A sinus-görbe alakú tükröző felület legmeredekebb része az inflexiós pontokban van, itt kell a szögnek 0,125-nak lennie. Ekkor a h magasság
h=3cmtg0,125=0,0129cm.
Azonban az amplitúdó ennek a h magasságnak csak 2/π törtrésze, ezért az amplitúdó
a=2hπ=0,0083cm=0,083mm.

 
 
7. ábra
 

A verseny eredménye. I. díjat nyert Rácz Miklós (a Veszprémi Vegyipari Technikumban Burger László és Pulai István tanítványa). Dicséretet kapott Lovász László (a budapesti Fazekas Mihály gimnáziumban Szalay Béla és Wiedemann László tanítványa), Szádeczky Kardoss Gedeon (a budapesti Fazekas Mihály gimnáziumban Szalay Béla tanítványa) és Tüttő Péter (a budapesti Eötvös gimnáziumban Veres Mihályné tanítványa). A versenyen kívül résztvevő középiskolai tanulók közül kitüntető jutalmat kaptak Babai László és Marossy Ferenc (mindketten a budapesti Fazekas Mihály gimnázium III. osztályos tanulói, tanáruk Hutay Ferenc); dicséretet kapott Szalay Sándor (a debreceni Kossuth gyakorló gimnázium IV. osztályában Trón Lászlóné tanítványa).