Cím: Tudományos népszerűsítő előadások a Fővárosi Fazekas Mihály Gimnáziumban
Szerző(k):  Hraskó András 
Füzet: 2009/január, 36. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

2009. január 20-án kedden 16 órától Tasnádi Tamás mesél parkettákról és dinamikai rendszerekről a Fővárosi Fazekas Mihály Gimnázium Nagytermében. Alább az előadó által írt beharangozó olvasható.

 
Penrose-parkettázás és dinamikai rendszerek
 

Roger Penrose, a kvantumgravitáció elmélettel foglalkozó matematikai fizikus a 70-es években alkotta meg híres ,,csempéit'', melyekkel végtelen sokféleképpen kiparkettázható a sík, de egyik parkettázás sem periódikus. Az előadás első felében ennek a parkettázásnak az érdekes tulajdonságait vizsgáljuk meg részletesen, kitérve a parkettázások végtelen szimbólumsorozatokkal való kódolására is. A szünet után fizikailag is megvalósítható, illetve csak matematikai formulákkal leírható, absztrakt dinamikai rendszereket vizsgálunk. Megismerkedünk a pék-leképezéssel, a macska-leképezéssel és az ezekhez tartozó ,,szimbolikus dinamikával''. Végül érdekes párhuzamot vonunk a Penrose-parkettázás, illetve a dinamikai rendszerek szimbolikus kódolása között.
Friss információk a http://matek.fazekas.hu/portal/eloadas/ linken olvashatók. Az iskola címe: 1082, Budapest, Horváth Mihály tér 8.