Cím: Kunfalvi Rezső fizikai diákolimpiai válogatóverseny
Füzet: 2008/december, 563 - 565. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1

Mérési feladatok
 

1. Félvezető tiltott sáv szélességének mérése

Rendelkezésre álló eszközök:
1 db termisztor;
1 db platina ellenállás-hőmérő;
1 db digitális mérőműszer;
1 db főzőpohár;
1 db keverőpálca;
ioncserélt víz;
jég;
forró víz.
Elméleti ismeretek:
A termisztor egy félvezetőből készült ellenállás. A félvezetők ellenállása jól közelíthető az R=ReΔE/kT kifejezéssel, ahol R a T= értékhez tartozó ún. maradék-ellenállás, ΔE a félvezető tiltott sáv szélessége, T az abszolút hőmérséklet, k=1,3810-23 J/K pedig a Boltzmann-állandó.
A fémek ellenállása az R=R0[1+α(T-T0)] kifejezéssel közelíthető, ahol R és R0 a T, illetve T0 hőmérsékletekhez tartozó ellenállás értékek, α pedig az anyagtól függő hőmérsékleti tényező.
Mérési feladatok:
1. Olvadó jég és forrásban lévő víz segítségével hitelesítsd a platina ellenállás-hőmérőt! A válaszlapra írd be a T0=0C-on mért R0 ellenállás és az α hőmérsékleti tényező értékét!
2. Mérd meg a félvezető termisztor ellenállását 0C és 80C között legalább 10 különböző hőmérsékleten, és ábrázold a hőmérséklet függvényében!
3. Határozd meg és írd be a válaszlapra a félvezető tiltott sáv szélességét!
 
2. Pattogó golyó

Rendelkezésre álló eszközök:
1 db acélgolyó (átmérője 12,65±0,05 mm, tömege 8,3±0,1 g);
nagyító;
indigó;
mérőszalag;
milliméterpapírok;
papír;
mérleg;
1 db befogott acélgolyó.
Mérési feladatok:
1. Helyezz az asztalra egy milliméterpapírt, majd helyezd rá az indigót! Ejtsd rá az indigóra az acélgolyót 5, 10, 15, 20, 30, 40, 50 és 60 cm magasságból, majd a nagyító segítségével olvasd le minél pontosabban a keletkező nyomok átmérőit! (Egy-egy ejtésnél elég, ha csak az első 3 nyom átmérőjét olvasod le.)
Foglald a válaszlapon található táblázatba az átmérőket az ejtés magassága és az ütközések sorszáma szerint!
Ábrázold egy közös grafikonon az első, a második és a harmadik ütközés nyomának átmérőjét az esési magasság függvényében!
2. A grafikon alapján határozd meg az (átlagos) k ütközési számot!
(A k ütközési szám az asztalról visszapattanó golyó ütközés utáni és az ütközés előtti sebességének hányadosa.)
3. Mekkora a h magasságból leejtett m tömegű golyó n-edik ütközése közben a golyó impulzusváltozása? A paraméteres választ írd be a válaszlap megfelelő helyére!
Mérési eredményeid alapján határozd meg és ábrázold grafikonon a keletkező nyom átmérőjét a golyó ütközés közben elszenvedett impulzusváltozásának függvényében!
4. A közös mérőhelyen kirakott mérleghez vidd oda a milliméterpapírodat és az indigódat, fektesd a papírt, majd az indigót a mérlegen lévő falemezre, és az ott található befogott golyót nyomd oda az indigóhoz kb. 50, 100, 200 és 300 N erővel.
A mérleg kis meglökés hatására kezd működni. Kijelzője kg-ban van skálázva.
Próbáld meg a golyót minél kevésbé mozgatni!
Az így kapott nyomok nem olyan szép élesek, mint az ütközéskor keletkezők, de azért próbáld meg leolvasni az átmérőiket!
Eredményeidet írd be a válaszlap megfelelő táblázatába és ábrázold grafikonon!
5. Mérési eredményeid alapján becsüld meg a legmagasabbról (60 cm-ről) leeső golyó első ütközésének időtartamát!
 
3. Feketedoboz
Ebben a mérésben egy feketedobozt fogsz vizsgálni. A feketedoboznak három (A, B, C) kimenete van. A dobozban egy kondenzátor, egy ellenállás és egy ohmos ellenállással is rendelkező tekercs van valamilyen kapcsolásban. A feketedoboz burkolatát természetesen nem szabad bántani, az esetleges réseken se szabad bekukucskálni.
A méréshez rendelkezésedre áll egy hangfrekvenciás jelgenerátor, két digitális multiméter (ezeket csak váltakozó áramú feszültség-, illetve árammérőnek használhatod), valamint vezetékek.
A mérési kapcsolás összeállításánál vedd figyelembe, hogy a multiméter feszültségmérőként közel ideális műszer (10 MΩ-os ellenállással), ampermérőként viszont messze nem ilyen ideális, méréshatártól függően 10 Ω ‐ 1 kΩ ellenállása van.
Mérési feladatok:
1. Mérd meg és ábrázold a feketedoboz ZAB, ZAC és ZBC impedanciáját a frekvencia függvényében a 20 Hz‐20 kHz frekvenciatartományban!
A feketedobozra soha ne kapcsolj 2 V-nál nagyobb feszültséget!
A válaszlap megfelelő helyére rajzold fel a méréshez használt kapcsolást!
2. Mérési eredményeid alapján állapítsd meg és a válaszlap megfelelő helyére rajzold le, hogy a három megadott áramköri elem milyen kapcsolásban van a dobozban! A rajzon tüntesd fel a bemenetek A, B és C jelét is!
3. Mérési eredményeid alapján állapítsd meg a kondenzátor C kapacitását, az ellenállás R ellenállását, a tekercs L induktivitását és RL ohmos ellenállását! Eredményeidet írd be a válaszlap megfelelő helyére!
1A versenyen ‐ két fordulóban ‐ összesen 8 elméleti és 3 mérési feladat szerepelt; itt most ‐ terjedelmi okokból ‐ a mérési feladatokat ismertetjük. Az elméleti problémák múlt havi számunkban találhatók.