Cím: Matematikus képzés a BME-n
Füzet: 2008/december, 559. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A világ rangos műszaki egyetemeihez hasonlóan a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Természettudományi Karán (TTK) is magas színvonalú matematikus képzés folyik. A képzést a Kar Matematika Intézete gondozza.
Kiket képzünk? Olyan szakembereket, akik érzékenyek a gyakorlati problémák iránt és képesek alkotó módon felhasználni ismereteiket. Akik otthonosan mozognak a matematika elvont területein, ugyanakkor tudnak kommunikálni és együttműködni a matematikán kívüli szakemberekkel is.
A matematikai modellalkotás és elemzés egyre inkább szerves részét képezi a műszaki, gazdasági és természettudományos tevékenység kreatív ágainak. E tevékenység jól képzett, invenciózus, mozgékony elméjű fiatal matematikusokat igényel. Az ilyen szakemberek iránti társadalmi igény látványosan növekszik.
Kiket várunk? Elsősorban olyan végzős gimnazistákat, akik amellett, hogy szeretik és tudják a matematikát, indíttatást éreznek magukban a matematika alkalmazásai iránt is.
Nálunk nincs éles határvonal ,,tiszta'' és ,,alkalmazott'' matematika között. Nálunk a matematika egyszerre szép, érdekes és hasznos.

 
HA E KIHÍVÁSOKBAN LÁTSZ FANTÁZIÁT,
JELENTKEZZ A BME MATEMATIKA ALAPSZAKÁRA!
 

A matematika alapszak (BSc) főbb tanulmányterületei: algebra, analízis, geometria, informatika, numerikus módszerek, valószínűségszámítás és statisztika, fizika, a későbbiekben választott szakirány tárgyai, valamint gazdasági és humán ismeretek.
Alapszakunk felvételi rendszere megegyezik a természettudományi szakokéval; részletes leírása megtalálható a hivatalos Felsőoktatási felvételi tájékoztató-ban. Felvételi ponthatárunk 1999 óta folyamatosan a legmagasabb volt az ország matematikus szakjai között. 2008-ban a felvételi pontok eloszlása a következő volt nálunk:
 
451 ‐ 480 pont    12 fő  426 ‐ 450 pont    18 fő  401 ‐ 425 pont    10 fő  366 ‐ 400 pont    13 fő  365 pont alatt    0 fő  
 

Alapszakunk képzési rendje: Alapozó képzés: az 1. ‐ 3. szemeszterben alapvető matematika, számítástechnika, természettudományos és közismereti tárgyak. Szakirányú képzés: a 4. ‐ 6. szemeszter. Az ,,elméleti szakirány''-t azon hallgatóinknak ajánljuk, akik szeretnék a matematika egyes ágait mélyebben megérteni. Az ,,alkalmazott szakirány''-t azon hallgatóinknak ajánljuk, akik az elméleti kutatómunka helyett inkább a gyakorlati hasznosításhoz éreznek nagyobb kedvet. Számukra olyan kurzusokat dolgoztunk ki, amelyek segítenek eligazodni a matematika és információtechnológia, gazdasági és műszaki alkalmazásaiban.
Mindkét szakirányunk folytatható mester- majd posztgraduális szinten.
Mesterszintű (MSc) matematikus képzés a BME-n: A képzés tartalma lehet a diák választása szerint elméletiesebb is és gyakorlatiasabb is. Az egyéni téma megválasztásánál nagy előnyt jelent az elméleti kutatásokat végző tanárok által vezetett kutatócsoportok, valamint a műszaki élet, fejlesztés és kutatás műegyetemi közelsége.
Posztgraduális (PhD) matematikus képzés a BME-n: azok a saját és más egyetemről érkező diákok választják, akiknek magasabb szintű kreatív/kutatói ambíciói vannak. A téma és témavezető választékunk bőséges.
Kollégiumi elhelyezés biztosítható vidéki diákjaink döntő többsége részére.
Bővebb információ szerezhető a BME TTK Dékáni Hivatalában a budapesti 463 1919 telefonszámon, illetve intézetünk http://math.bme.hu/ és karunk http://www.ttk.bme.hu/ honlapján.
 
Szeretettel várjuk kedves leendő BSc, MSc és PhD diákjainkat.
 

BME TTK Matematika Intézet