Cím: Könyvismertető: Gál Péter: Ördöglakatok, pentominók és társaik
Szerző(k):  Gál Péter 
Füzet: 2008/december, 520. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A könyv hiánypótló kíván lenni, a nemzetközi játékirodalomhoz viszonyítva is tartalmaz lényeges újdonságokat. Kevéssé titkolt célja e játékfajták népszerűsítése, terjesztése.
A könyv részletesen foglalkozik az eszközökkel játszható fejtörők nemzetközileg elfogadott osztályozásával. Minden lényeges játékcsoportnak ismerteti legjellemzőbb képviselőit, foglalkozik azok történetével, igyekszik eloszlatni néhány közkeletű tévedést. A rengeteg különböző nehézségű feladat minden korosztály számára nyújt gondolkodni valót. Pár egyszerűbb kétdimenziós összerakó akár az óvodások számára is érdekes lehet, de jó néhány mindmáig megoldatlan probléma is helyet kapott a könyvben. (Címlapunkon egy Y és N pentominókból kirakott karácsonyfa látható.)
Közel ezer ábra segíti a feladványok megértését. Ezek alapján akár magunk is készíthetünk egy-egy érdekesebb játékot. Ehhez külön fejezet ad tanácsot, melyben a könnyen hozzáférhető alapanyagok és módszerek leírása található.
A matematika iránt fokozottan érdeklődők számára egy fejezetben összegyűjtve található néhány szép tétel és bizonyítás, melyek a játékokról szólnak, de módszereik, ötleteik felhasználhatók akár versenyfeladatok megoldásához, sőt önálló kutatáshoz is. Néhány kitűzött probléma megoldásával, illetve továbbgondolásával könnyen be lehet kerülni színvonalas matematikai folyóiratokba. A könyv szerzője is szívesen fogad minden új ötletet, amiknek a következő kiadásokban helyet is ad.