Cím: Kunfalvi Rezső fizikai diákolimpiai válogatóverseny
Füzet: 2008/november, 499 - 504. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1

Elméleti feladatok
 

1. Egy α hajlásszögű lejtő l hosszúságú. A lejtő tetejére egy kisméretű hasábot helyezünk, amit kezdősebesség nélkül elengedünk. A hasáb és a lejtő felszíne között a csúszási súrlódási együttható μ<tgα2.
a)Határozzuk meg, hogy mennyi idő alatt éri el a lejtő alját a test!
b)Határozzuk meg, hogy mekkora sebességgel éri el a lejtő alját a test!

Ezután a lejtő felületén úgy változtatunk, hogy a súrlódási együttható 0 értékről indulva, a lejtő hossza mentén egyenletesen növekedve, a lejtő alján 2μ értéket érjen el.
c)Az előző esethez képest hosszabb vagy rövidebb idő alatt éri el a test a lejtő alját?
d)Az előző esethez képest kisebb vagy nagyobb sebességgel éri el a test a lejtő alját?
e)Határozzuk meg, hogy ebben az esetben mennyi idő alatt éri el a test a lejtő alját!
f)Határozzuk meg, hogy ebben az esetben mekkora sebességgel éri el a test a lejtő alját!

Ezt követően megfordítjuk a lejtő felületét alkotó lemezt, tehát most a lejtő tetején a súrlódási együttható 2μ, ami a lejtő hossza mentén egyenletesen 0 értékre csökken.
g)Az előző két esethez képest hosszabb vagy rövidebb idő alatt éri el a lejtő alját a test?
h)Az előző két esethez képest kisebb vagy nagyobb sebességgel éri el a lejtő alját a test?
i)Határozzuk meg, hogy ebben az esetben mennyi idő alatt éri el a lejtő alját a test!
j)Határozzuk meg, hogy ebben az esetben mekkora sebességgel éri el a lejtő alját a test!

A számításokat végezzük el paraméteresen! Határozzuk meg a numerikus végeredményeket is a következő adatok segítségével: g=9,8m/s2, α=30, l=1 m, μ=0,2.
Abban az esetben, ha valaki úgy érzi, hogy a paraméteres számolás túlságosan hosszú vagy reménytelenül nehéz számára, arányosan csökkentett pontszámért számolhat numerikusan is.
 
2. A világűr egy távoli részén, ahol még a gravitáció is elhanyagolható, ámde a vákuum tökéletes, egy M tömegű, egyik végén zárt, másik végén nyitott henger alakú tartály található. A henger közepén egy m tömegű, elhanyagolható vastagságú dugattyú osztja két egyenlő részre a henger térfogatát. A henger elzárt részében n mól egyatomos gáz van, melynek moláris tömege M0 és hőmérséklete T. Amint feloldjuk a dugattyú rögzítését, a dugattyú súrlódásmentesen elhagyja a hengert.
a)Mekkora a tartály sebessége, amikor a dugattyú a tartály végére ér?

Ebben a pillanatban a dugattyú leválik a rendszerről, és a továbbiakban a dugattyúval nem kell foglalkoznunk. Ezt követően a gáz is elhagyja a tartályt.
b)Közelítő számítás segítségével határozzuk meg, hogy mekkora lesz a tartály végső sebessége.

Útmutatás az a) és a b) alkérdések megoldásához: A gáz tömege sokkal kisebb, mint a dugattyú tömege, továbbá a dugattyú tömege kisebb, mint a tartály tömege: nM0m<M. A gáz, a tartály és a dugattyú között mindenféle hőcserétől eltekinthetünk. Ugyancsak eltekinthetünk a gáz hőmérsékletváltozásától, amikor a gáz a dugattyú kilökődése után elhagyja a tartályt. A számításunkat végezzük el paraméteresen.
c)Adjuk meg számszerűen is a tartály végső sebességét a következő adatok segítségével: M=2 kg, m=1 kg, n=2 mol, M0=40 g/mol, T=300 K, R=8,31J/molK.
d)Hogyan változik (nő, csökken, nem változik) a gáz entrópiája az a) és a b) folyamat során?

 
3. Egy pozitív és egy ugyanakkora nagyságú negatív ponttöltésből álló alakzatot elektromos dipólusnak nevezünk. A dipólust a negatív töltésből a pozitív töltésbe mutató vektorral, az úgynevezett dipólmomentummal jellemezzük, amit p-vel jelölünk. Ha a dipólust alkotó töltések +q és -q értékűek, és a közöttük lévő távolság d, akkor a dipólmomentum nagysága: qd. A dipólust pontszerűnek nevezzük, ha dr, ahol r-rel jelöljük a vizsgált jelenségben tipikus távolságokat, amit a dipólus középpontjától mérünk. Helyezzük a koordináta-rendszerünk origóját a dipólus középpontjába, így a dipólus körüli tér tetszőlegesen megválasztott pontját az r helyvektorral jellemezzük.
a) Határozzuk meg a pontszerűnek tekinthető, p dipólmomentumú dipólus körül az elektromos potenciál értékét egy tetszőleges r pontban! A potenciált fejezzük ki a dipólmomentumtól mért r távolság, a dipólmomentum p abszolút értéke, valamint a p és r vektorok közötti α szög segítségével! (Ismeretes, hogy a vákuum ε0 dielektromos állandója a következő módon fejezhető ki a Coulomb-törvényben szereplő k=9109Nm2C2 állandóval: k=14πε0.)
Tekintsük a rögzített, pontszerű elektromos dipólus szimmetriasíkját. (A p dipólmomentum merőleges erre a síkra.) Helyezzünk el egy Q ponttöltést ezen a síkon a dipólustól rd távolságban.
b)Mekkora erő hat a ponttöltésre? A választ p, r és Q segítségével fejezzük ki!

A pontszerű dipólust továbbra is tartsuk rögzítve, azonban a dipólus szimmetriasíkjában nyugvó Q ponttöltést kezdősebesség nélkül engedjük szabadon mozogni. A ponttöltés tömege olyan kicsi, hogy a gravitációs erőtől eltekinthetünk. A kísérletet elvégezve azt tapasztaljuk, hogy a ponttöltés körpályán mozog.
c)Bizonyítsuk be elméletileg, hogy a ponttöltés pályája kör! (A bizonyításhoz nem szükséges a ponttöltés mozgásegyenletét megoldanunk.)
d)A szabadon engedett ponttöltés megáll-e valahol a körpályán? Ha igen, adjuk meg az elengedést követő első megállás helyét!

 
4. Vizsgáljunk egy vékony, 2l hosszúságú fémrudat, például bicikli küllőt. A küllőt forgassuk meg a középpontján átmenő, a hosszára merőleges tengely körül ω szögsebességgel. Helyezzük a küllőt a forgástengellyel párhuzamos B indukciójú, homogén mágneses térbe.
a)Milyen elektrosztatikus mező alakul ki a küllő belsejében, ha a küllőt viszonylag lassan forgatjuk, ezért az elektronok tehetetlenségéből adódó járuléktól eltekinthetünk?
b)Milyen elektrosztatikus mező alakul ki a küllő belsejében, ha a forgás gyorsabb, ezért nem hanyagolhatjuk el az elektronok tehetetlenségéből adódó járulékot?
c)Milyen térfogati töltéseloszlás jön létre a küllő belsejében, ha a küllőt viszonylag lassan forgatjuk, ezért az elektronok tehetetlenségéből adódó járuléktól eltekinthetünk?
d)Milyen térfogati töltéseloszlás jön létre a küllő belsejében, ha a forgás gyorsabb, ezért nem hanyagolhatjuk el az elektronok tehetetlenségéből adódó járulékot?
e)Mekkora szögsebesség esetén képzelhető el, hogy a töltéssűrűség a küllő bizonyos pontjaiban nulla legyen?
f)Ilyen szögsebesség esetén határozzuk meg a küllő összes nulla töltéssűrűségű pontjának a henger szimmetriatengelyétől mért távolságát!
g)Ha az előző két kérdésre sikerült válaszolnunk, akkor válasszunk ki egy ilyen pontot, és számítsuk ki számszerűen azt a szögsebességet, amely nulla töltéssűrűséget eredményez! Numerikus adatok: B=310-5 T (a földi mágneses tér), a küllő hossza 2l=30 cm, e=-1,610-19 C, me=9,110-31 kg.

Ezek után oldjuk meg a feladatot úgy is, hogy nem küllőt, hanem egy R sugarú fémhengert forgatunk meg az alkotóival párhuzamos szimmetria tengelye körül. A szögsebesség legyen olyan lassú, hogy az elektronok tehetetlenségéből adódó járuléktól eltekinthetünk.
h)Ugyanolyan térfogati töltéseloszlás jön létre a hengerben, mint amilyet a c) kérdésre adott válaszban kaptunk?
i)Ha az előző alkérdésre adott válaszunk igen, akkor bizonyítsuk az állításunkat! Ha az előző alkérdésre adott válaszunk nem, akkor számítsuk ki, hogy milyen lesz a hengerben kialakuló térfogati töltéssűrűség!

 
5. feladat: Az ábrán látható összeállításban a csiga tehetetlensége és a súrlódás elhanyagolható. A rendszert nyugalmi helyzetből indítjuk. Határozzuk meg, hogy milyen α szögek esetén emelkedik fel a m tömegű test a vízszintes asztalról közvetlenül az elindítás után! Vizsgáljuk meg a Mm esetet is, és mondjuk meg, hogy nevezzük ebben a határesetben a sinαhatár számot!
 
 

6. feladat: Az A és a B jelű folyadékok nem oldódnak egymásban. Telített gőznyomásukat (amit így jelölünk: pi, ahol i=A vagy B) jó közelítéssel a következő összefüggéssel írhatjuk le:
ln(pi/p0)=αiT+βi;i=A vagy B,
ahol p0 jelöli a normál légköri nyomást, T a gőz abszolút hőmérsékletét, továbbá αi és βi (i=A vagy B) a folyadéktól függő állandók.
A pi/p0 arány értékét 40C és 90C hőmérsékletek esetén az 1. táblázat tartalmazza az A és B folyadékra:
 
1. táblázat
 
pi/p0t  [C]  i=Ai=B400,2840,07278901,4760,6918
 

Ezeknek az értékeknek a hibái elhanyagolhatóak.
 

A. Határozzuk meg az A és B folyadék forráspontját p0 nyomás esetén!
B. Az A és B nem-keveredő folyadékot rétegezve egy edénybe öntjük, amint ez az 1. ábrán látható. A B folyadék felszínét a C jelű nem-párolgó folyadék vékony rétegével borítjuk be, amely nem oldódik sem az A, sem a B folyadékban, illetve ez megfordítva is igaz, az A és a B folyadék sem oldódik C-ben. Ezzel megakadályozzuk a B folyadék felső felszínéről történő bármiféle szabad párolgást. Az A és a B folyadék moláris tömegének aránya:
γ=μA/μB=8.

 

 
1. ábra
 

Az A és a B folyadék tömege kezdetben megegyezik, mindkettő m=100 g. A folyadékszintek magassága az edényben, illetve a folyadékok sűrűsége elegendően kicsiny ahhoz, hogy jó közelítéssel úgy tekinthetjük, az edény belsejében minden pontban a nyomás megegyezik a p0 normál légköri nyomással.
A folyadékokból álló rendszert lassan, folyamatosan és egyenletesen melegítjük. A folyadékok thőmérsékletének változását a τ idő függvényében a 2. ábra mutatja vázlatosan.
 

 
2. ábra
 

Határozzuk meg a t1 és t2 hőmérsékleteket, melyek a grafikon vízszintes szakaszaihoz tartoznak, továbbá számítsuk ki az A és B folyadék tömegét a τ1 időpontban. A hőmérsékleteket kerekítsük (C-ban) a legközelebbi egész értékre, a folyadékok tömegét pedig adjuk meg tized-gramm pontossággal!
Megjegyzés: Tételezzük fel, hogy a folyadékok gőzeire jó közelítéssel
(1)teljesül a Dalton-törvény, ami azt állítja, hogy a keverék gázok nyomása megegyezik a keveréket alkotó gázok parciális nyomásainak összegével, továbbá
(2)a folyadékok gőzeit ideális gázként kezelhetjük a feladatban előforduló nyomások esetén.

(0C=273,15 K.)
 
7. feladat: Az m1, m2 és m3 különböző tömegű tömegpontok a P1, P2 és P3 nem egy egyenesbe eső pontokban helyezkednek el. A három tömegpont csak a gravitációs erőkkel hat kölcsön egymással; mindentől távol, az üres térben vannak, más testekkel nincs kölcsönhatásuk. Jelölje σ a három tömegpont tömegközéppontján átmenő tengelyt, amely merőleges a P1P2P3 háromszögre. Milyen feltételeknek kell teljesülniük a rendszer σ tengely körüli ω szögsebességére, továbbá a
P1P2=a12,P2P3=a23,P1P3=a13,
távolságokra, hogy a P1P2P3 háromszög alakja és mérete a rendszer mozgása közben ne változzon, vagyis milyen feltételek esetén fog a rendszer a σ tengely körül merev testként forogni?
 
8. feladat: Ez a feladat egy elektronmikroszkóp protonmikroszkóppá történő átalakításának vizsgálatával foglalkozik. A vizsgált elektronmikroszkópban az U=511 kV feszültséggel gyorsított elektronnyalábot mágnesesen vezérlik. Az átalakított protonmikroszkópban a protonnyalábot -U feszültség gyorsítja. A feladatban a következő két problémát kell megoldanunk:
A. Egy elektron, miután elhagyja az elektronágyút, vagyis azt az eszközt, amely U feszültséggel gyorsította, egy olyan térrészbe érkezik, ahol a B mágneses mező inhomogén. A mágneses mezőt az L1,L2,...,Ln stacionárius (időben nem változó) tekercsrendszer állítja elő, melyek áramai rendre i1,i2,...,in értékűek.
Milyenek legyenek az i1',i2',...,in' áramok az L1,L2,...,Ln tekercsekben, hogy az előzőleg -U feszültséggel gyorsított proton ugyanazt a pályát fussa be, mint az elektron?
Útmutatás. A feladatot meg lehet oldani úgy, ha találunk egy feltételt, melynek teljesülése esetén a pályát leíró egyenlet mindkét esetben ugyanaz. Segítségünkre lehet a következő összefüggés használata:
pddtp=12ddtp2=12ddtp2.

B. Hányszorosára növekedne vagy csökkenne a fenti mikroszkóp felbontóképessége, ha az elektronnyalábot protonnyalábra cseréljük? Tegyük fel, hogy a mikroszkóp felbontóképessége (vagyis két pontszerű tárgy közötti legkisebb távolság, amit meg tudunk különböztetni) csak a részecskék hullámtulajdonságaitól függ.
Feltételezhetjük, hogy az elektronok és a protonok gyorsítás előtti sebessége zérus, továbbá, hogy az elektronok és a protonok saját mágneses nyomatéka és a mágneses mező között nincs kölcsönhatás. Tegyük fel azt is, hogy a mozgó részecskék elektromágneses sugárzása elhanyagolható.
Adatok:
  Az elektron nyugalmi energiája:Ee=mec2=511 keV,  A proton nyugalmi energiája:Ep=mpc2=938 MeV.  
(1eV=1,610-19 J, c=3108 m/s.)
1A versenyen ‐ két fordulóban ‐ összesen 8 elméleti és 3 mérési feladat szerepelt; itt most ‐ terjedelmi okokból ‐ az elméleti problémákat ismertetjük.