Cím: A 39. Nemzetközi Fizikai Diákolimpia elméleti feladatai
Füzet: 2008/október, 424 - 433. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1
1. feladat. ,,Vízzel hajtott rizshántoló mozsár''

 
Bevezetés. Vietnamban a legtöbb embernek a rizs a fő tápláléka. A fehér rizst úgy készítik a hántolatlan rizsből, hogy hántolják, vagyis egy réteget eltávolítanak a rizsszemek felületéről. Észak-Vietnam hegyvidékei vízben gazdagok, és az ott élő emberek vízzel hajtott rizshántoló mozsarakat használnak ehhez a munkához. Az 1. ábra egy ilyen mozsarat mutat, a 2. ábrán pedig az látható, hogyan működik.
 

 
1. ábra. Vízzel hajtott rizshántoló mozsár
 

Tervezés. Az 1. ábrán látható rizs-hántoló mozsár a következő részekből áll:
A mozsár, lényegében egy fa tartály a rizs számára.
Az emelő, ami egy fatörzs, egyik vége vastagabb, a másik vékonyabb. Az emelő vízszintes tengely körül tud elfordulni. A mozsártörőt merőlegesen rögzítik az emelő vékonyabb végére. A mozsártörőt olyan hosszúra készítik, hogy akkor érje el a mozsárban a rizst, amikor az emelő vízszintes. Az emelő vastagabb végét úgy alakítják ki, hogy egy üreget vágnak ki belőle, így egy kanalat vájnak ki a farúd végén. A kanál alakja nagyon fontos a mozsár működésében.
A működés szakaszai. A mozsár működése kétféle lehet.
Rendes, munkavégző körfolyamat. Ilyenkor a mozsár a 2. ábrán bemutatott működési ciklust végzi.
A rizshántoló funkció abból a munkából származik, amit a mozsártörő a rizsnek közvetít a 2. ábra (f) lépésében. Ha valamilyen okból a mozsártörő nem éri el a rizsszemeket, azt mondjuk, hogy a mozsár nem végez munkát.
 

 
2. ábra
 

Rendellenes, mozdulatlan állapot. A működési ciklus (c) lépésében (2. ábra), amikor az α dőlési szög növekszik, a kanálban lévő víz mennyisége csökken. Egy bizonyos időpillanatban a víz mennyisége éppen elegendő ahhoz, hogy egyensúlyban tartsa a szerkezet rúdját. Jelöljük a dőlési szöget ebben a pillanatban β-val. Ha az emelőrudat a β szögben tartjuk, és a kezdeti szögsebesség nulla, akkor az emelőrúd örökre ebben a helyzetben marad. Ez a mozdulatlan állapot felemelt emelőrúddal. Ennek a helyzetnek a stabilitása a kanálba folyó Φ vízmennyiségtől (vízhozamtól) függ. Ha Φ meghalad egy bizonyos Φ2 értéket, akkor a mozdulatlan állapot stabil, és a mozsár nem kerülhet a munkavégző funkcióba. Más szavakkal: Φ2-nél nagyobb vízhozam esetén a mozsár nem működik.
A rizshántoló mozsár működési ciklusa:
(a) Kezdetben nincs víz a kanálban, a mozsártörő a mozsárban nyugszik. Lassan csordogálva víz folyik a kanálba, eközben az emelő rúdja mégis vízszintes helyzetű marad.
(b) Egy bizonyos pillanatban a víz mennyisége eléri azt a határt, ami az emelőrúd felemeléséhez kell. A megdőlés hatására a víz megindul a kanál távolabbi oldala felé, ezzel még gyorsabban dönti az emelőrudat. A víz az α=α1 szöghelyzet elérésekor kezd kifolyni.
(c) Amint az α szög növekszik, a víz tovább folyik ki. Egy bizonyos α=β dőlési szögnél a teljes forgatónyomaték nulla.
(d) α folyamatosan növekszik, a víz kifolyása addig folytatódik, amíg a kanál teljesen kiürül.
(e) α továbbra is növekszik a rendszer tehetetlensége miatt. A kanál alakja miatt hiába folyik víz a kanálba, az azonnal kifolyik onnan. Az emelőrúd tehetetlenségi mozgása addig folytatódik, amíg α eléri a maximális α0 értékét.
(f) Mivel nincs víz a kanálban, az emelőrúd súlya visszahúzza a rendszert az eredeti vízszintes helyzetbe. A mozsártörő belecsapódik a (rizst tartalmazó) mozsárba, és ezután egy új ciklus kezdődik el.
A probléma. Az általunk vizsgált vízzel hajtott rizshántoló mozsár (3. ábra) paraméterei a következők: Az emelőrúd tömege (a mozsártörővel együtt, ha a kanálban nincs
víz): M=30 kg. Az emelőrúd tömegközéppontja G. Az emelőrúd a T tengely körül forog (melynek vetülete az ábrán a T pont). Az emelőnek a T tengelyre vonatkoztatott tehetetlenségi nyomatéka: I=12kgm2. Amennyiben a kanálban víz van, ennek a víznek a tömegét jelölje m, tömegközéppontja pedig legyen N. Az emelőrúd vízszinteshez viszonyított dőlésszöge α.
A berendezés legfontosabb geometriai adatait a 3. ábra mutatja.
 

 
3. ábra. A rizshántoló mozsár tervrajza és méretezése
 

Hanyagoljuk el a tengely körüli forgáskor fellépő súrlódást, valamint a kanálba eső víz által kifejtett erőt. Továbbá közelítésként tekintsük a kanálban levő víz felszínét mindig vízszintesnek.
 
1. A mozsár felépítése.
Kezdetben a kanál üres, és az emelőrúd vízszintes. Ezután fokozatosan egyre több víz folyik a kanálba, mígnem az emelőrúd elkezd forogni. Ebben a pillanatban a kanálban levő víz mennyisége: m=1,0 kg.
1.1. Határozd meg az emelőrúd G tömegközéppontjának a T forgástengelytől mért távolságát! Ha a kanál üres, GT vízszintes.
1.2. Amikor az emelőrúd eléri a vízszinteshez viszonyított α1 szögű helyzetet, a víz elkezd kifolyni a kanálból, míg az emelőrúd α2 szögű helyzeténél a kanál teljesen kiürül. Határozd meg az α1 és az α2 szöget!
1.3. Legyen μ(α) a (T tengelyre vonatkoztatott) teljes forgatónyomaték, amely az emelőrúd, valamint a kanálban levő víz súlyából származik. A μ(α) forgatónyomaték α=β esetén zérussá válik. Határozd meg a β szöget, valamint ebben a helyzetben a kanálban levő víz m1 tömegét!
 
2. Rendes munkavégző körfolyamat.
Tegyük föl, hogy a kanálba csorgó víz Φ hozama időben állandó, és kicsiny. Így az emelőrúd mozgása közben a kanálba folyó víz mennyisége elhanyagolható. Ebben a feladatban hanyagoljuk el a munkavégzési ciklus során a szerkezet tehetetlenségi nyomatékának változását.
2.1. Ábrázold egy teljes munkavégzési ciklusra a μ(α) függvényt, azaz rajzold fel a μ forgatónyomatékot az α szög függvényében! Add meg számszerűen μ(α) értékét az α1, α2 és α=0 szög esetén!
2.2. A 2.1. pontban kapott grafikon elemzésével add meg a μ(α) forgatónyomaték által végzett Wteljes teljes munka, valamint a mozsártörő becsapódásakor a rizsnek átadott Wütés energia geometriai értelmezését!
2.3. A μ forgatónyomatékot α függvényében ábrázoló grafikon alapján becsüld meg az α0 szög és a Wütés becsapódási energia értékét! (A kanálba be- és kifolyó víz kinetikus energiája elhanyagolhatónak tekinthető.) A számolás egyszerűsítése érdekében, ha szükséges, görbe vonalakat törtvonalakkal helyettesíthetsz a grafikonon.
 
3. A mozdulatlan állapot.
Folyjon víz a kanálba állandó Φ vízhozammal, azonban most nem hanyagolhatjuk el a kanálba befolyó víz mennyiségét az emelőrúd mozgása közben.
3.1. Tegyük fel, hogy a kanálból mindig túlfolyik a víz.
3.1.1. Vázold fel egy grafikonon a μ forgatónyomatékot az α szög függvényében az α=β eset közelében. Állapítsd meg az α=β egyensúlyi helyzet stabilitását!
3.1.2. Határozd meg a forgatónyomaték μ(α) matematikai kifejezését mint Δα függvényét, ahol α=β+Δα, és Δα kicsi.
3.1.3. Írd fel az emelőrúd mozgásegyenletét, ha nulla kezdősebességgel indul el α=β+Δα helyzetből (Δα kicsi). Mutasd meg, hogy a mozgás nagy pontossággal harmonikus rezgés. Számítsd ki a τ periódusidőt!
3.2. Adott Φ esetén a kanál minden időpillanatban túlfolyik, de csak akkor, ha az emelőrúd mozgása elegendően lassú. A harmonikus rezgőmozgás amplitúdójára létezik egy felső korlát, ami Φ-től függ. Határozd meg Φ-nek a minimális Φ1 értékét (kg/s egységben) akkor, ha az emelőrúd 1-os amplitúdóval harmonikus rezgőmozgást végez.
3.3. Tegyük fel, hogy Φ elegendően nagy ahhoz, hogy az emelőrúd szabad mozgása közben, amikor a dőlési szög α2-ről α1-re csökken, a kanálban lévő víz mindig túlfolyjon. Azonban ha Φ túlságosan nagy, a mozsár nem tud működni. Feltételezve, hogy az emelő mozgása harmonikus oszcillátornak tekinthető, becsüld meg azt a minimális Φ2 vízhozamot, amelynél a rizshántoló mozsár nem működik.
 
2. feladat. Cserenkov-sugárzás és gyűrűs képalkotáson alapuló számláló
A fény vákuumban c sebességgel terjed. Semmiféle részecske nem mozoghat ennél a c sebességnél gyorsabban. Azonban lehetséges, hogy valamely átlátszó közegben mozgó részecske v sebessége nagyobb, mint a közegbeli cn fénysebesség, ahol n a közeg (abszolút) törésmutatója. Kísérletileg 1934-ben P. A. Cserenkov észlelte, majd elméletileg 1937-ben I. J. Tamm és I. M. Frank bizonyította, hogy ha egy töltött részecske n törésmutatójú átlátszó közegben v sebességgel mozog, és teljesül, hogy v>cn, akkor a részecske fényt bocsát ki; ez az úgynevezett Cserenkov-sugárzás.
 
 

A sugárzás iránya a részecske pályájával
ϑ=arccos1βn(1)
szöget zár be, ahol β=vc.
 
1. A fenti tény megállapítása céljából tekintsünk egy részecskét, mely egyenes pályán állandó v>cn sebességgel mozog. A t=0 időpontban a részecske az A pontban van, míg a t1 pillanatban a B pontban. Mivel a probléma az AB tengelyre nézve forgásszimmetrikus, elegendő csupán egyetlen olyan síkban vizsgálni a fény terjedését, amely tartalmazza az AB tengelyt.
Bármely A és B közti C pontban a részecske gömbhullámokat bocsát ki, melyek cn sebességgel terjednek. A hullámfront egy adott t időpillanatban a burkolója (közös érintő görbéje) ezeknek a gömbhullámoknak.
1.1. Határozd meg a hullámfrontot egy t1 időpillanatban, és rajzold be a hullámfrontnak egy, a részecske pályáját tartalmazó síkkal való metszetét!
1.2. Fejezd ki a hullámfront metszete és a részecske pályája között mérhető φ szöget n és β segítségével!
 
2. Tekintsük v>cn sebességgel mozgó részecskék nyalábját, melyre teljesül, hogy a nyaláb IS egyenese és a sugárzás kúpja közti ϑ szög kicsi. (Lásd az ábrát!) A nyaláb útjában, az S pontban egy C középpontú, f fókusztávolságú homorú gömbtükör helyezkedik el úgy, hogy az SC és az SI egyenesek közti α szög szintén kicsiny. A tükörről visszavert fény a tükör fókuszsíkjában gyűrű alakú képet alkot. Igazold ezt az állítást egy vázlatos ábra segítségével! Add meg a gyűrű r sugarát és középpontjának O helyét!
 
 

Az itt ismertetett elrendezést a gyűrűs képalkotáson alapuló Cserenkov-számlálókban (Ring Imaging Cherenkov Counter, RICH) használják, és azt a közeget, amiben a részecskék haladnak, sugárzó közegnek nevezik.
Megjegyzés: Ennek a feladatnak minden kérdésében az α és ϑ szögben másod- vagy ennél magasabb rendű tagokat hanyagoljuk el.
 
3. Egy ismert, p=10,0 GeV/c impulzusú részecskéket tartalmazó nyaláb háromféle különböző részecskét tartalmaz: protont, kaont és piont, melyek nyugalmi tömege rendre Mp=0,94GeV/c2, Mκ=0,50GeV/c2 és Mπ=0,14GeV/c2. Emlékeztetünk rá, hogy mind pc, mind pedig Mc2 energia dimenziójú mennyiség, és 1 eV az az energia, amelyre egy elektron 1 V feszültséggel való gyorsítás hatására tesz szert. További mértékegységek: 1 GeV =  109 eV, valamint 1 MeV =  106 eV.
A részecskenyaláb P nyomású levegőn, mint sugárzó közegen halad át. A levegő n törésmutatója a következő módon függ (az atmoszférákban mért) P nyomástól:
n=1+aP,ahola=2,710-4atm-1.  

3.1. Határozd meg mindhárom részecsketípus esetén azt a minimális Pmin levegőnyomást, amely fölött a Cserenkov-sugárzás kialakulhat.
3.2. Határozd meg azt a P12 nyomást, amely mellett a kaonokhoz tartozó gyűrű sugara éppen fele a pionokhoz tartozó gyűrű sugarának! Számold ki ebben az esetben a ϑκ és ϑπ szögeket is!
Ezen a nyomáson megfigyelhető-e a protonokhoz tartozó gyűrű?
 
4. Most tegyük fel, hogy a részecskenyaláb nem teljesen monokromatikus; a részecskék impulzusa egy 10 GeV/c körül koncentrált, Δp félértékszélességű eloszlást alkot. Ennek következtében a gyűrűk kiszélesednek, és a ϑ szög eloszlásának félértékszélessége Δϑ. A sugárzó közeg (levegő) nyomása a 3.2. pontban meghatározott P12 érték.
4.1. Határozd meg ΔϑκΔp és ΔϑπΔp-t, azaz a ΔϑΔp hányados értékét kaon és pion esetén!
4.2. Amennyiben a két gyűrű közti ϑπ-ϑκ szögeltérés nagyobb, mint a félértékszélességek Δϑ=Δϑκ+Δϑπ összegének 10-szerese, tehát ha ϑπ-ϑκ>10Δϑ, akkor a két gyűrűt jól el lehet különíteni egymástól. Határozd meg azt a maximális Δp értéket, amely mellett a két gyűrű még jól elkülöníthető!
 
5. Cserenkov a nevéről elnevezett jelenséget először egy vízzel telt palackban figyelte meg, mely radioaktív forrás közelében helyezkedett el. Szemével érzékelte, hogy a palackban levő víz fényt bocsát ki.
5.1. Határozd meg azt a Tmin minimális mozgási energiát, amely mellett egy M nyugalmi tömegű, vízben haladó részecske Cserenkov-sugárzást bocsát ki! A víz törésmutatója n=1,33.
5.2. Tudjuk, hogy a Cserenkov által használt sugárforrás vagy Mα=3,8GeV/c2 nyugalmi tömegű α-részecskéket (azaz hélium atommagokat) vagy Me=0,51MeV/c2 nyugalmi tömegű β-részecskéket (azaz elektronokat) bocsát ki. Határozd meg Tmin számszerű értékét α- és β-részecskék esetén!
Felhasználva, hogy radioaktív sugárforrások által kibocsátott részecskék mozgási energája soha nem halad meg néhány MeV-ot, döntsd el, hogy melyik részecske hozta létre a Cserenkov által először megfigyelt sugárzást!
 
6. Az előző kérdésekben a Cserenkov-effektusnak a kibocsátott fény hullámhosszától való függését nem vettük figyelembe. Most tekintetbe vesszük azt a tényt, hogy a Cserenkov-sugárzásnak széles folytonos spektruma van, mely tartalmazza a látható (0,4 μm-től 0,8 μm-es hullámhosszig terjedő) tartományt is. Azt is tudjuk, hogy a látható fény tartományában a λ hullámhossz növelésével a sugárzó közeg n törésmutatója lineárisan csökken (n-1)-nek 2%-ával.
6.1. Tekintsünk egy pontosan 10,0GeV/c impulzusú pionokból álló nyalábot, amely 6 atm nyomású levegőben halad. Határozd meg a látható tartomány két végpontjához tartozó δϑ szögeltérést!
6.2. Az előző eredmény alapján tanulmányozd kvalitatíven (nem számszerűen) a diszperzió hatását egy olyan pion-nyaláb által létrehozott gyűrűs képen, melyben a részecskék impulzusa a p=10GeV/c érték körül Δp=0,3GeV/c félérték-szélességgel oszlik el.
6.2.1. Határozd meg a gyűrűnek a diszperzió (azaz a törésmutató hullámhossz függése miatt bekövetkező) kiszélesedését, valamint a gyűrűnek a nyalábot alkotó részecskék impulzus-inhomogenitásából fakadó kiszélesedését!
6.2.2. Hogyan változik a gyűrű színe, miközben a gyűrű belső élétől a külső él felé haladunk!
 
3. feladat. A levegő hőmérsékletének magasság szerinti változása, a légköri stabilitás és a légszennyeződés
 
A levegő függőleges mozgása sok légköri folyamatért (például a felhők és egyéb kiválások kialakulásáért és a légszennyeződés szétterjedéséért) felelős. Ha a légkör stabil, akkor a függőleges mozgás nem valósulhat meg; a levegőben lévő szennyeződések összegyűlnek a kibocsátás helye közelében, nem terjednek szét, nem hígulnak fel. Instabil légkör esetén azonban a levegő függőleges mozgása elősegíti a légszennyeződések függőleges szétterjedését. Emiatt a szennyezők koncentrációja nem csak a kibocsátó források erősségétől, hanem a légkör stabilitásától is függ.
A levegő stabilitását a meteorológiában használatos elemi ,,levegőcsomag'' (air parcel) fogalmának a használatával fogjuk meghatározni, összehasonlítva az adiabatikus állapotváltozás közben emelkedő vagy süllyedő elemi levegőcsomag hőmérsékletét a környező levegő hőmérsékletével. Látni fogjuk, hogy sok esetben a légszennyeződést tartalmazó, a felszínről felfelé emelkedő elemi levegőcsomag nyugalmi állapotba jut bizonyos magasságban, amit keveredési magasságnak nevezünk. Minél nagyobb a keveredési magasság, annál alacsonyabb a légszennyezés koncentrációja. Meg fogjuk határozni a keveredési magasságot és a szén-monoxid koncentrációt, amit egy reggeli csúcsforgalmi helyzetben Hanoi belvárosában a motorbiciklik bocsátanak ki egy olyan esetben, amikor 119 m magasság felett hőmérsékinverzió (amikor a levegő hőmérséklete felfelé növekszik) következtében a függőleges keveredés nem folytatódhat.
A levegőt tekintsük kétatomos ideális gáznak, melynek moláris tömege: μ=29 g/mol.
Kvázi-egyensúlyi adiabatikus folyamatban teljesül a pVγ=állandó összefüggés, ahol γ=cpcV a gáz fajhőhányadosa.
A következő adatokat használhatod:
Az egyetemes gázállandó: R=8,31J/(molK).
A légköri nyomás a földfelszínen: p0=101,3 kPa.
Az állandónak tekinthető gravitációs gyorsulás: g=9,81m/s2.
A levegő mólhője állandó nyomáson: cp=72R.
A levegő mólhője állandó térfogaton: cV=52R.
Matematikai útmutatás:
dxA+Bx=1Bd(A+Bx)A+Bx=1Bln(A+Bx).a)

b) A dxdt+Ax=B differenciálegyenlet (ahol A és B állandók) megoldása
x(t)=x1(t)+BA,
ahol x1(t) a dxdt+Ax=0 differenciálegyenlet megoldása.
limx(1+1x)x=e.c)

 
1. A levegő hőmérsékletének magasság szerinti változása.
1.1. Tegyük fel, hogy a légkör hőmérséklete mindenhol azonos, értéke T0. Határozd meg, hogyan függ a légkör p nyomása a z magasságtól!
1.2. Tegyük fel, hogy a légkör hőmérséklete a következő összefüggés szerint változik a magassággal:
T(z)=T(0)-Λz,
ahol Λ egy állandó, amit a légkör hőmérsékletcsökkenési sebességének nevezünk (a függőleges hőmérsékletgradiens: -Λ).
1.2.1. Határozd meg ebben az esetben is, hogyan függ a légkör p nyomása a z magasságtól!
1.2.2. Szabad áramlás (konvekció) következik be, ha a levegő sűrűsége növekszik a magassággal. Milyen Λ értékek esetén valósul meg szabad áramlás?
 
2. Elemi levegőcsomag hőmérsékletének változása függőleges mozgás közben.
Tekintsünk egy elemi levegőcsomagot, ami fel-le mozog a légkörben. Az elemi levegőcsomag számottevő kiterjedésű levegőtömeg, néhány méter nagyságú, amit független termodinamikai egységként kell kezelnünk, azonban mégis olyan kicsiny, hogy a hőmérsékletét azonosnak, homogénnek tekinthetjük. Egy elemi levegőcsomag függőleges mozgását kváziadiabatikus folyamatként tárgyalhatjuk, azaz a környező levegővel való hőcserét elhanyagolhatjuk. Ha a levegőcsomag emelkedik a légkörben, akkor kitágul és lehűl. Következésképpen, ha lefelé mozog, akkor a növekvő külső nyomás összenyomja a levegőt a csomagon belül, és hőmérséklete emelkedni fog.
Ha a levegőcsomag mérete nem nagy, akkor feltehetjük, hogy a levegőcsomag határán és belsejében a nyomás mindenhol ugyanakkora, és megegyezik a p(z) légköri nyomás értékkel, ahol z a csomag középpontjának magassága. A csomag hőmérséklete is a csomag minden pontjában ugyanakkorának tekinthető. Ez a hőmérséklet ‐ amit Tcsomag(z)-vel jelölünk ‐ általában különbözik a környező levegő T(z) hőmérsékletétől. A 2.1., valamint a 2.2. pontokban a T(z) függvényt adottnak tekinthetjük, melynek konkrét formája nem ismert.
2.1. A csomag Tcsomag hőmérsékletének változását a magasság szerint a következő módon adhatjuk meg: dTcsomagdz=-G. Vezess le egy formulát a G kifejezésre!
2.2. Tekintsük azt a különleges légköri állapotot, amikor bármely z magasságban a légkör T hőmérséklete megegyezik az elemi levegőcsomag Tcsomag hőmérsékletével: T(z)=Tcsomag(z). Használjuk ilyenkor a Γ jelölést G helyett, vagyis
Γ=-dTcsomagdz,haT(z)=Tcsomag(z).
Γ neve: száraz adiabatikus csökkenési sebesség.
2.2.1. Határozz meg egy formulát a Γ kifejezésre!
2.2.2. Számítsd ki Γ számszerű értékét!
2.2.3. Add meg ebben az esetben a T(z) légköri hőmérséklet kifejezését a magasság függvényében!
2.3. Tegyük fel, hogy a légkör hőmérséklete a következő összefüggés szerint változik a magassággal: T(z)=T(0)-Λz, ahol Λ egy állandó. Határozd meg az elemi levegő csomag Tcsomag(z) hőmérsékletének függését a z magasságtól!
Add meg a Tcsomag(z) kifejezés közelítő értékét, ha |Λz|T(0) és T(0)Tcsomag.
 
3. A légköri stabilitás.
Ebben a részben feltesszük, hogy T lineárisan változik a magassággal.
3.1. Tekintsünk egy elemi levegőcsomagot, amely kezdetben egyensúlyban van a környező levegővel z0 magasságban, azaz hőmérséklete ugyanolyan T(z0) értékű, mint a környező levegő. Ha a levegőcsomag lassan felfelé vagy lefelé mozog, a következő három eset egyikének teljesülnie kell:
‐ A levegőcsomag visszajut az eredeti z0 magasságba, a levegőcsomag egyensúlya stabil (biztos). A légkört ekkor stabilnak tekinthetjük.
‐ A levegőcsomag folytatja mozgását a megkezdett irányba, a levegőcsomag egyensúlya instabil (bizonytalan). A légkör ilyenkor instabil.
‐ A levegőcsomag megmarad az új helyzetében, a levegőcsomag egyensúlya közömbös (indifferens). A légkört semlegesnek nevezzük.
Milyen feltételnek kell Λ értékére teljesülnie, hogy a légkör stabil, instabil, illetve semleges legyen?
3.2. A levegőcsomag talajon mérhető Tcsomag(0) hőmérséklete legyen magasabb, mint a környező levegő T(0) hőmérséklete. Ilyenkor a felhajtóerő emelni kezdi a levegőcsomagot. Vezess le egy olyan kifejezést, ami megmondja, hogy a levegőcsomag mekkora maximális magasságba emelkedik stabil légkör esetén! A kifejezésben a hőmérsékleteken kívül csak Λ és Γ szerepeljen.
 
4. A keveredési magasság.
4.1. Az 1. táblázat egy meteorológiai léggömb hőmérséklet adatait tartalmazza, amelyeket Hanoiban mértek egy novemberi napon reggel 7:00 órakor. A hőmérséklet magasságtól való függését jó közelítéssel a T(z)=T(0)-Λz formulával lehet leírni, ahol a Λ hőmérsékletcsökkenési sebesség a 0<z<96 m, 96 m<z<119 m, valamint a 119 m<z<215 m szakaszokon más és más konstans.
 
MagasságHőmérséklet[m][C]521,56020,66420,56920,57520,48120,39020,29620,110220,110920,111320,111920,112820,213620,314520,415320,515920,616820,817821,018921,520221,821522,022522,123422,224622,325722,3

 
1. táblázat. A meteorológiai léggömb hőmérséklet adatai, melyeket Hanoiban mértek egy novemberi napon reggel 7:00 órakor
 

Tegyük fel, hogy egy Tcsomag(0)=22C hőmérsékletű levegőcsomag emelkedni kezd a föld felszínéről. Az 1. táblázat adatainak felhasználásával, és a fenti lineáris közelítés használatával számítsd ki a levegőcsomag hőmérsékletét a 96 m-es és a 119 m-es magasságok között!
4.2. Határozd meg a levegőcsomag által elérhető maximális H magasságot, és a levegőcsomag Tcsomag(H) hőmérsékletét!
A H magasságot keveredési magasságnak nevezzük. A föld felszínéről érkező légszennyeződések ebben a rétegben keveredhetnek a légköri levegővel (például szelek, örvények stb. útján), és így a levegőcsomagban a szennyeződések felhígulhatnak.
 
5. Szén-monoxid szennyezés (CO) becslése egy reggeli motorbiciklis csúcsforgalmi órában Hanoiban.
Hanoi belvárosát egy téglalappal közelíthetjük, melynek L és W oldalát az ábra mutatja, egyik oldalán a Vörös folyó dél-nyugati partjával.
 
 

A becslések szerint a reggeli csúcsforgalomban 7-től 8 óráig 8105 motorbicikli van az utakon, melyek mindegyike átlagosan 5 km utat tesz meg, és közben kilométerenként 12 g szén-dioxidot (CO) bocsát ki. A CO szennyeződés mennyiségét időben egyenletes kibocsátásúnak tekinthetjük, a csúcsforgalom alatt állandó M mértékűnek. Ugyanakkor a tiszta észak-keleti szél u sebességgel fúj a Vörös folyóra merőlegesen (azaz merőlegesen a téglalap L oldalára), és ugyanezzel a sebességgel hagyja el a várost, miközben magával viszi a CO-val szennyezett levegő egy részét.
Használjuk a következő durva, közelítő modellt:
A CO gyorsan szétoszlik a keveredési réteg teljes térfogatában Hanoi belvárosa felett, így a t időpillanatban a C(t) CO koncentráció állandónak tekinthető az L, W és H méretekkel jellemezhető téglatest alakú doboz belsejében.
A dobozba befújó szél tiszta, feltehetjük, hogy nem tartalmaz szennyezést, továbbá azt is feltételezhetjük, hogy nem távozik szennyeződés a doboz széllel párhuzamos oldalain át.
7 óra előtt a levegő CO koncentrációja elhanyagolható.

5.1. Határozd meg azt a differenciálegyenletet, ami megadja a C(t) CO koncentráció értékét az idő függvényében!
5.2. Írd le a C(t) CO koncentrációra kapott egyenlet megoldását, azaz add meg a C(t) függvényt!
5.3. Számítsd ki a CO koncentráció 8 órára vonatkozó számszerű értékét!
Adatok: L=15 km, W=8 km, u=1 m/s.
1 A hivatalos megoldást és a mérési feladatot a KöMaL novemberi számában ismertetjük.
A feladatok kidolgozására 5 óra állt rendelkezésre.