Cím: 48. Rátz László Vándorgyűlés
Szerző(k):  Miklós Ildikó 
Füzet: 2008/október, 396 - 397. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A matematikatanárok idei Vándorgyűlése már harmadik alkalommal volt a cívisvárosként, vagy kálvinista Rómaként is sokszor emlegetett Debrecenben, bár a megnyitón a várost nevezték a főnixmadár és a napfény városának is. A helyszínt a Debreceni Egyetem biztosította, így egy helyen szállhattunk meg, étkezhettünk és hallgathattuk az előadásokat.
A megnyitón a köszöntőket követően kiosztották a Beke Manó Emlékdíjakat, majd előadásokat hallgathattunk Daróczy Zoltán akadémikustól és hagyományosan a tavalyi Rátz Tanár Úr Emlékdíjasoktól: Pintér Lajosnétól és Pintér Lajostól, valamint Katz Sándortól. A szünetekben a Református Kollégium Gimnáziuma tanulói gondoskodtak a kulturális programról: a Kurgyis testvérek (András, Márta és Pál) vonóstrióját és Bekker Dávid (aki a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának diákja) zongorajátékát hallgattuk, egy alkalommal pedig Deli Lajos olvasott fel részletet Ratkó József Úgy élni, mint a fák című verséből. A megnyitó végén a Debrecen Dixieland Jazz Band adott pergő koncertet.
A következő napokon délelőttönként zajlottak az előadások és a feladatmegoldó szemináriumok. Az itt elhangzottak alapján készíthettek a résztvevők dolgozatokat, amelyért 30 kredit pontot kaphattak. Lapunk számára a Bolyai Társulatba beküldött Emelt szintű érettségi feladatsor összeállításáért ugyancsak 30 kredit pont járt.
A délutánok lazábban teltek. Szerdán zajlott a tanárverseny, ahol a tanárok is átélhették azt az ,,élményt'', amit diákjaik. A feladatokat és az eredményeket külön közöljük. A TypoTeX Kft. a díjazottaknak könyvjutalmat adott 25 000 forint értékben, a www.microprof.hu pedig minden résztvevőnek kis ajándékkal kedveskedett. Szintén szerdán délután zajlott a hagyományos Budapest‐Vidék focimeccs (Vidék győzelmével) és az idén először női kosárlabdameccs is, ez utóbbi Budapest győzelme után átment számolás nélküli barátságos mérkőzésbe.
Csütörtök délután ismét három kirándulás közül választhattak a résztvevők, de természetesen akik Debrecenben maradtak, azok sem unatkozhattak: sokan keresték föl a helyi fürdőket vagy az Aba-Novák Vilmos kiállítást.
Nagyon köszönjük a Bolyai Társulatnak, Kántor Sándornénak és a debreceni szervezőknek gondos munkájukat. Viszontlátásra jövőre Veszprémben!