Cím: Közép-európai Matematikai Olimpia (MEMO)
Szerző(k):  Pintér Ferenc 
Füzet: 2008/október, 395 - 396. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Közép-európai Matematikai Olimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

2007-ben a több mint 40 éves múltra visszatekintő Nemzetközi Matematikai Diákolimpia (IMO) mintájára Svájc, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Szlovénia, Horvátország megalapította a Közép-európai Matematikai Olimpiát (MEMO), melyhez idén Magyarország és Németország is csatlakozott. Az alapítók a több hasonló szerveződés mintájára, mint például a ,,Mediterrán Matematikai Olimpia'', az IMO szabályaival egyező módon hozták létre azzal a céllal, hogy a fiatalabb korosztály részére is lehetővé tegyék a nemzetközi rutin megszerzését, a tudatos utánpótlás nevelést. Minden országból hat olyan diák vehet részt a versenyen, akik még az IMO-n nem indultak.
Magyarország csatlakozását három civil szervezet, a ,,Zalai Matematikai Tehetségekért Alapítvány'', ,,A Matematika Műveléséért és Oktatásáért Alapítvány'' és a ,,MATFUND Alapítvány'' együttműködése tette lehetővé az NCA pályázati lehetőségével együtt.
Az IMO csapat vezetői, Pelikán József és Dobos Sándor javasolták a diákokat a hivatalos tanulmányi versenyek, a válogató verseny, valamint más versenyek alapján, beleértve a Nemzetközi Kenguru Matematika Versenyt is.
A II. Közép-európai Matematikai Olimpiát Csehországban, Olomoucban rendezték szeptember 4‐10 között. A Magyarországot képviselő 6 középiskolás diák és a javításban részt vevő két kísérő:
Éles András11. o., Debrecen, Fazekas Mihály Gyak. Gimn.,  tanárai:  Remeténé Orvos Viola, Kovács Péter;Fonyó Dávid11. o., Fazekas Mihály Főv. Gyak. Gimn.,tanára:  Fazakas Tünde, Hraskó András;Nagy Dániel12. o., Fazekas Mihály Főv. Gyak. Gimn.,tanárai:  Hraskó András, Surányi László;Szőke Nóra12. o., Fazekas Mihály Főv. Gyak. Gimn.,tanárai:  Hraskó András, Surányi László;Szűcs Gergely12. o., Szeged, Radnóti Miklós Gyak. Gimn.,tanárai:  Ábrahám Gábor, Mike János;Varga László12. o., Debrecen, Fazekas Mihály Gyak. Gimn.,tanárai:  Balázs Tivadar, Tóth Mariann.   

A csapat kísérői:
Harangi Viktor, Budapest, Eötvös Loránd Tudományegyetem
Szoldatics József, Budapest, Szilágyi Erzsébet Gimn.
A versenyen két nap alatt 4 feladatot az egyéni, 4 feladatot a csapatversenyben kellett megoldaniuk a résztvevőknek. Magyarország csapata nagyon szép eredményt ért el:
Egyéni versenyben aranyérmet kapott a 4 feladat hibátlan megoldásáért: Éles András, Szűcs Gergely, Nagy Dániel.
Ezüstérmet kapott: Fonyó Dávid, Szőke Nóra, Varga László.
Csapatversenyben a 4 feladat hibátlan megoldásáért a magyar csapat aranyérmet kapott a német és lengyel csapattal együtt.
A résztvevők a verseny mellet megismerkedtek Olomouc szépségeivel, valamint kirándulásokat tettek Olomouc környékén.