Cím: A 49. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladatai
Füzet: 2008/szeptember, 323 - 324. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1

Első nap
 

1. feladat. A hegyesszögű ABC háromszög magasságpontja H. Az a H-n átmenő kör, amelynek középpontja a BC szakasz felezőpontja, a BC egyenest A1-ben és A2-ben metszi. Hasonlóan, az a H-n átmenő kör, amelynek középpontja a CA szakasz felezőpontja, a CA egyenest B1-ben és B2-ben metszi, az a H-n átmenő kör pedig, amelynek középpontja az AB szakasz felezőpontja, az AB egyenest C1-ben és C2-ben metszi. Bizonyítsuk be, hogy az A1, A2, B1, B2, C1, C2 pontok egy körön fekszenek.
 
2. feladat. (a) Mutassuk meg, hogy az
x2(x-1)2+y2(y-1)2+z2(z-1)21
egyenlőtlenség teljesül minden olyan, 1-től különböző xyz valós számok esetén, amelyekre xyz=1.
(b) Mutassuk meg, hogy van végtelen sok olyan, 1-től különböző racionális számokból álló x,y,z számhármas, amelyre xyz=1, és amelyre a fenti egyenlőtlenségben az egyenlőség esete áll fenn.
 
3. feladat. Bizonyítsuk be, hogy van végtelen sok olyan n pozitív egész szám, amelyre (n2+1)-nek van olyan prímosztója, ami nagyobb, mint 2n+2n.
 
Második nap
 

4. feladat. Határozzuk meg az összes olyan f:(0,)(0,) függvényt (f tehát a pozitív valós számok halmazából a pozitív valós számok halmazába képez), amelyre
(f(w))2+(f(x))2f(y2)+f(z2)=w2+x2y2+z2
teljesül, valahányszor w, x, y, z olyan pozitív valós számok, amelyekre fennáll: wx=yz.
 
5. feladat. Legyenek n és k pozitív egészek, amelyekre kn és k-n páros szám. Adott 2n lámpa, amelyek 1-től 2n-ig vannak számozva, és amelyek mindegyike be(kapcsolt) vagy ki(kapcsolt) állapotban lehet. Kezdetben mindegyik lámpa ki állapotban van. Lépések egy sorozatát tekintjük: egy lépés abból áll, hogy valamelyik lámpa állapotát megváltoztatjuk (be-ről ki-re vagy ki-ről be-re).
Legyen N az olyan, k lépésből álló sorozatok száma, amelyek eredményeképpen az 1-től n-ig számozott lámpák bekapcsolt, az (n+1)-től 2n-ig számozott lámpák pedig kikapcsolt állapotban lesznek.
Legyen M az olyan, k lépésből álló sorozatok száma, amelyek eredményeképpen az 1-től n-ig számozott lámpák bekapcsolt, az (n+1)-től 2n-ig számozott lámpák pedig kikapcsolt állapotban lesznek, és a sorozatban az (n+1)-től 2n-ig számozott lámpák semelyikét sem kapcsoljuk be semmikor.
Határozzuk meg az N/M hányados értékét.
 
6. feladat. Legyen ABCD konvex négyszög, amelyben |BA||BC|. Jelölje ω1, ill. ω2 az ABC, ill. ADC háromszögek beírt körét. Tegyük fel, hogy létezik egy olyan ω kör, amelyik érinti a BA félegyenes A-n túli részét és a BC félegyenes C-n túli részét, továbbá érinti az AD és CD egyeneseket. Bizonyítsuk be, hogy az ω1 és ω2 körök közös külső érintői az ω körön metszik egymást.
1Az olimpia honlapja: http://www.imo-2008.es/.