Cím: Fizika az Eötvös Loránd Tudományegyetemen
Szerző(k):  ELTE TTK Fizikai Intézet 
Füzet: 2007/január, 54 - 55. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az ELTE Természettudományi Karán a fizika felsőfokú oktatásának országosan kiemelkedő, hosszú időre visszanyúló hagyománya van. A Kar új, korszerű lágymányosi épületeiben, a Fizikai Intézet gondozásában 2006-tól kezdve a felsőoktatás új szerkezetének megfelelően a képzés három szinten folyik.
a) Alapképzés (BSc). A fizika alapszak célja olyan szakemberek képzése, akik ismerik a fizika törvényeit, rendelkeznek az ezekre vonatkozó alapvető elméleti és gyakorlati ismeretekkel, és képesek fizikai törvényszerűségeken alapuló berendezések üzemeltetésére.
Az alapképzés első éve után a hallgatók a következő szakirányok közül választanak:

fizikus szakirányfizika tanári szakirányalkalmazott fizikus szakiránycsillagász szakirány(informatika orientációval)biofizikus szakiránygeofizikus szakiránymeteorológus szakirány

A három éves alapképzés elvégzése után
‐ felsőfokú diplomát adunk a munkaerőpiacon való érvényesüléshez,
‐ valamint lehetőséget a tanulmányok folytatására mesterképzés keretein belül.
b) Mesterképzés (MSc). A kétéves képzésben a hallgatók az ELTE-n elsősorban a fenti szakirányoknak megfelelő mesterszakokon folytathatják tanulmányaikat, de lehetőségük van környezettudományi képzésre is, vagy más egyetemek egyes műszaki, informatikai, vagy természettudományi mester-képzéseire is átmehetnek.
c) Doktori képzés (PhD): Az MSc diploma megszerzése után a legjobbak felvételt nyerhetnek az ELTE Fizika Doktori Iskolájába, ahol kutatómunkát végeznek, és a hároméves doktori képzés után megszerezhetik a doktori (PhD) fokozatot.
 
Miért ELTE?
 

Sokoldalú képzés: Az országban egyedül itt folyik asztrofizika, biológiai fizika, és környezeti hidrodinamika oktatás. Karunk, a TTK lehetőséget biztosít kapcsolatfelvételre a természettudomány bármelyik ágában. Fizika tanári diplomát Budapesten csak az ELTE-n lehet szerezni.
Sikeres kutatási területek (pl. az Univerzum és az elemi részecskék szerkezete, nanoméretű rendszerek és anyagtudomány, biológiai fizika, a komplex rendszerek fizikája), melyek révén számos nemzetközi együttműködésben veszünk részt, s ezekbe hallgatóink is bekapcsolódnak.
Elhelyezkedési lehetőségek: a sokoldalú képzés alapján hallgatóink a hagyományos (kutató-fejlesztő) munkakörök mellett más területeken (informatika, bank, környezetvédelem) is elhelyezkedhetnek.
Sikeres életpálya: végzett diákjaink dolgoznak nagyvállalatok (GE Hungary, Ericsson, Furukawa Electric) kutató-fejlesztő laboratóriumaiban, a jelentős magyar informatikai cégek (Graphisoft, Synergon) tulajdonosaiként éppúgy, mint a világ vezető kutatóhelyein. A fizikus akadémikusok döntő többsége egykor az ELTE hallgatója volt.
Pezsgő diákélet, tehetséggondozás (túrák, sport- és kulturális események, problémamegoldó versenyek, aktív diákköri tevékenység).

 
Hogyan ismerkedhetsz meg velünk?
 

Az ELTE TTK, és azon belül a Fizikai Intézet rendszeresen tart nyílt napokat. A legutóbbi, novemberi nyílt nap után a következő 2007. január 19-én lesz.
Keresd fel a Fizikai Intézet honlapját: http://fizika.elte.hu.
Felhívjuk figyelmed a fizika iránt érdeklődő középiskolásoknak szervezett ,,Az atomoktól a csillagokig'' című előadássorozatunkra, részletes program a http://www.atomcsill.elte.hu honlapon.
Személyes érdeklődés tanulmányi és felvételi ügyekben: Dr. Sasvári László (tel.: 209 0555/6501, e-mail: sasvari@complex.elte.hu).