Cím: A tehetetlenségi nyomatékról
Szerző(k):  Pálfalvi László 
Füzet: 2007/január, 38 - 43. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek, Tehetetlenségi nyomaték

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy merev test valamely rögzített tengely körüli forgómozgásának alapegyenlete:

M=Θβ,
ahol M a testre ható külső erők forgatónyomatéka az adott tengelyre vonatkoztatva, β a test szöggyorsulása, Θ pedig a testnek az adott tengelyre vonatkoztatott tehetetlenségi nyomatéka. Látható, hogy Θ hasonló szerepet tölt be a forgómozgás leírásánál, mint az F=ma mozgásegyenletben a tömeg. Az alábbiakban néhány, a tehetetlenségi nyomatékkal kapcsolatos tételt mutatunk be, és igazoljuk is azokat.
Egy adott tengelytől r távolságra lévő m tömegű tömegpont tehetetlenségi nyomatéka definíció szerint
Θ=mr2.((1))
N darab tömegpontból álló rendszer tehetetlenségi nyomatéka az egyes tömegpontok tehetetlenségi nyomatékainak az összege:
Θ=m1r12+m2r22+...+mNrN2=i=1Nmiri2,((2))
ahol mi az i-edik tömegpont tömege, ri pedig a tengelytől mért távolsága.
A (2) egyenletből következik, hogy több testből álló rendszer tehetetlenségi nyomatéka megegyezik az egyes testek tehetetlenségi nyomatékainak az összegével. Ez az ún. addíciós tétel.
Ugyancsak a (2) összefüggésből következő tulajdonság, hogy egy rendszer tehetetlenségi nyomatéka nem változik, ha annak pontjait a tengellyel párhuzamosan eltoljuk, és akkor sem változik meg a tehetetlenségi nyomaték, ha egy testet a kérdéses tengellyel párhuzamosan összelapítunk vagy megnyújtunk. Ez a megállapítás lapítási tétel néven ismert. Eszerint például egy homogén hengernek, egy lapos korongnak és egy (elméletileg végtelen vékony) körlapnak a körlapjukra merőleges tengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomatéka megegyezik, ha a testek tömege is és a sugara is ugyanakkora (1. ábra).
 

 
1. ábra
 

Ha egy lapos (síkbelinek tekinthető) test tehetetlenségi nyomatékát vizsgáljuk, érdekes megállapításra juthatunk. Tekintsük a testnek egy tetszőleges pontját! Vegyünk fel egy derékszögű koordináta-rendszert, melynek origója ez a kiválasztott pont, z tengelye merőleges a lapos test síkjára, a másik két tengely pedig a 2. ábrán látható módon a síkban fekszik.
 

 
2. ábra
 

A z tengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomaték az ábra jelöléseit és a (2) definíciót használva
Θz=i=1Nmiri2,((3))
és mivel ri2=xi2+yi2, fennáll
Θz=i=1Nmixi2+i=1Nmiyi2.((4))
Vegyük észre, hogy (4) jobb oldalának első tagja nem más, mint az y tengelyre vonatkozó Θy=i=1Nmixi2, második tagja pedig az x tengelyre vonatkozó Θx=i=1Nmiyi2 tehetetlenségi nyomaték, hiszen az összegekben az egyes tömegpontok tömegének és az adott tengelytől mért távolság négyzetének szorzata szerepel. Lapos testekre érvényes tehát a
Θz=Θx+Θy((5))
összefüggés, azaz egy lapos testnek a lapjára merőleges, egyébként tetszőleges tengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomatéka megegyezik a tengelyt metsző, két egymásra merőleges, a síklapban fekvő tengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomaték összegével. Ezt a tételt poláris-ekvatoriális tételnek hívjuk.
Végül igazoljuk a ‐ KöMaL olvasói közül bizonyára sokaknak ismerős ‐ Steiner-tételt, miszerint a tömegközépponton (TKP) átmenő tengellyel párhuzamos, attól d távolságra lévő tengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomaték
Θ=Θ(TKP)+md2,
ahol m a test tömege, Θ(TKP) a tömegközépponton átmenő tengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomaték.
Tekintsünk először egy lapos testet! A tömegközépponton és az A ponton átmenő tengelyek legyenek merőlegesek a test síkjára (lásd a 3. ábrát!)
 

 
3. ábra
 

A testet kicsiny tömegpontokra bontva az i-edik tömegpontba mutató ri és r'i vektorok közötti kapcsolat r'i=ri-d. A tengelyek távolsága |d|=d. Az A ponton átmenő tengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomaték
Θ(A)=i=1Nmir'i2=i=1Nmi(ri-d)2=i=1Nmiri2-2d(i=1Nmiri)+md2=(6)=Θ(TKP)+md2,
ahol kihasználtuk, hogy a tömegközéppont definíciója szerint i=1Nmiri=0. Ezzel lapos testre beláttuk a Steiner-tételt.
Vizsgáljunk most egy tetszőleges (tehát nem lapos) merev testet! Osszuk fel a szóban forgó testet M darab lapos szeletre olyan síkokkal, amelyek merőlegesek egy ‐ a TKP-n átmenő ‐ tetszőlegesen kiválasztott tengelyre. A 4. ábrán a J-edik ilyen szelet látható, jelöljük ennek tömegét mJ-vel. (A nagybetűs index használata arra utal, hogy itt most nem tömegpontokról, hanem lapos szeletekről beszélünk.)
 

 
4. ábra
 

A merev test tömegközéppontján átmenő tengely a lapos szelet síkjának A pontján, egy vele párhuzamos másik tengely pedig a B pontján halad keresztül. A 4. ábrán a vizsgált szelet tömegközéppontját (TKPJ) is feltüntettük. A szelet A és B pontján, valamint saját tömegközéppontján átmenő tengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomatékának kapcsolata a (6) összefüggés és a 4. ábra alapján:
ΘJ(A)=ΘJ(TKP)+mJrTKPJ2,(7)ΘJ(B)=ΘJ(TKP)+mJ(rTKPJ-d)2=(8)=ΘJ(TKP)+mJd2-2d(mJrTKPJ)+mJrTKPJ2.
A (7) és (8) összefüggésekből
ΘJ(B)=ΘJ(A)+mJd2-2d(mJrTKPJ)((9))
adódik. Az addíciós tétel szerint a merev test tömegközéppontján átmenő tengelyre, illetve egy azzal párhuzamos, tőle d távolságra levő tengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomatékok közötti összefüggés:
Θ(B)=J=1MΘJ(B)=J=1M[ΘJ(A)+mJd2-2d(mJrTKPJ)]=Θ(A)+md2.((10))
(Ismét kihasználtuk, hogy a tömegközéppont definíciója szerint J=1MmJrTKPJ=0.) Ezzel a Steiner-tételt általánosan igazoltuk.
Az előző tételek ismerete lehetővé teszi, hogy bizonyos esetekben elemi módszerekkel is meghatározhassuk egy-egy test tehetetlenségi nyomatékát.
 

1. példa. Határozzuk meg egy m tömegű, L hosszúságú, homogén tömegeloszlású vékony rúd tehetetlenségi nyomatékát a hossztengelyére merőleges tömegközépponti tengelyre!
 
Megoldás. Jelöljük a kérdéses tehetetlenségi nyomatékot Θm,L-lel, ahol az index a rúd tömegére és a hosszára utal. Hosszabbítsuk meg gondolatban a vizsgált rudat olymódon, hogy mindkét végéhez egy-egy, az eredetivel megegyező tömegű és hosszúságú rudat erősítünk (5. ábra). Ekkor egy 3m tömegű és 3L hosszúságú testet kapunk. Ennek tehetetlenségi nyomatéka az addíciós tétel és a Steiner-tétel felhasználásával így számítható:
Θ3m,3L=Θm,L+2(Θm,L+mL2).((11))

 

 
5. ábra
 

Másrészt viszont (2) alapján nyilván igaz, hogy
Θ3m,3L=3Θm,3LésΘm,3L=32Θm,L,
vagyis
Θ3m,3L=27Θm,L.((12))
(11) és (12) összevetéséből a vékony rúd tehetetlenségi nyomatékára
Θm,L=112mL2((13))
adódik.
 

2. példa. Határozzuk meg egy m tömegű, R sugarú, homogén tömegeloszlású vékonyfalú gömbhéj (például egy pingponglabda) tehetetlenségi nyomatékát a középpontján átmenő tengelyre! (Felhasználhatjuk, hogy egy homogén, tömör gömb tehetetlenségi nyomatéka 25mR2.)
 
Megoldás. Jelöljük a gömbhéj vastagságát h-val (hR), és számítsuk ki a gömbhéj sűrűségét! Mivel a térfogata
V=4π3R3-4π3(R-h)3=4πR2h(1-hR+h23R2)4πR2h,
a sűrűség jó közelítéssel
ϱ=m4πR2h.((14))

A gömbhéj keresett Θ tehetetlenségi nyomatékát az addíciós tétel felhasználásával határozhatjuk meg. A gömbhéj és egy (R-h) sugarú tömör gömb együtt egy R sugarú tömör gömböt képez, így fennáll
Θ+25(R-h)24π3(R-h)3ϱ=25R24π3R3ϱ,
ahonnan (14) felhasználásával és algebrai átalakítások után kapjuk:
Θ=8π15ϱ[R5-(R-h)5]8π15m4πR2h5R4h=23mR2.((15))

 
3. példa. Határozzuk meg egy m tömegű, R külső és r belső sugarú, L hosszúságú, homogén tömegeloszlású egyenes cső tehetetlenségi nyomatékát a hossztengelyére merőleges tömegközépponti tengelyre! (Felhasználhatjuk az 1. példa végeredményét, valamint azt, hogy egy homogén, tömör rúd tehetetlenségi nyomatéka a szimmetriatengelyére vonatkoztatva mR2/2.)
 
Megoldás. Szeleteljük fel a testet a forgástengelyére merőlegesen sok vékony, Δz vastagságú, külön-külön már laposnak tekinthető ,,körgyűrűre''. Egy-egy ilyen darabka tömege
Δm=mΔzL,((16))
a síkjára merőleges, tömegközépponti tengelyre vonatkozó Θ1 tehetetlenségi nyomatéka pedig ‐ az addíciós tétel értelmében ‐ egy R és egy r sugarú tömör korong tehetetlenségi nyomatékának különbségeként áll elő. Mivel a test sűrűsége
ϱ=mπL(R2-r2),((17))
a körgyűrű-szelet tehetetlenségi nyomatéka
Θ1=12(ϱR2πΔz)R2-12(ϱr2πΔz)r2.((18))
Ez (16) és (17) felhaszanálásával így is felírható:
Θ1=12Δm(R2+r2).((19))

Minket azonban nem ez (a lapos test síkjára merőleges tengelyhez tartozó), hanem a test síkjában fekvő tömegközépponti tengelyre vonatkozó Θ2 tehetetlenségi nyomaték érdekel. A poláris-ekvatoriális tétel és a forgási szimmetria felhasználásával Θ1=Θ2+Θ2, azaz
Θ2=Θ12=14Δm(R2+r2).((20))

Az egyes körgyűrű-szeletek tehetetlenségi nyomatéka a cső középpontján átmenő (a szeletke síkjától z távolságra fekvő) tengelyre vonatkoztatva a Steiner-tétel értelmében
ΔΘ=14Δm(R2+r2)+Δmz2.((21))

Az egész cső tehetetlenségi nyomatéka a kérdéses tengelyre az addíciós tétel alkalmazásával kapható meg:
Θ=ΔΘ=14Δm(R2+r2)+Δmz2.((22))
A jobb oldal utolsó tagja nem más, mint egy m tömegű, L hosszúságú rúd tehetetlenségi nyomatéka a rúdra merőleges tömegközépponti tengelyre, ami a (13) összefüggés szerint 112mL2. Végeredményünk tehát:
Θ=14m(R2+r2)+112mL2.((23))