Cím: Surányi János
Szerző(k):  Császár Ákos 
Füzet: 2007/január, 1. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Súlyos veszteség érte a magyar matematikai életet s ezen belül a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapokat: 2006. december 8-án elhunyt Surányi János nyugalmazott egyetemi tanár, a Bolyai János Matematikai Társulat tiszteletbeli elnöke.
A nyolcvankilencedik életévében elhunyt Surányi János évtizedeken át kitűnt azzal a tevékenységével, hogy a magyar fiatalságot a matematika megismerésére, megszeretésére, és a matematikai feladatok megoldásán keresztül matematikai alkotó munkára nevelje. Ebben az irányban az egyik legfontosabb tényező már a második világháború előtti évtizedekben is a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok folyóirat volt, amelynek tevékenysége azonban már a háború elején lehetetlenné vált. Mint fiatal egyetemi oktató, Surányi János volt azok egyike, akik a folyóiratnak új keretek között, az 1947-ben létrejött Bolyai János Matematikai Társulat irányítása alatt történő újraindítását eredményesen szorgalmazta. Az első években még fizikai rovat nélkül, Középiskolai Matematikai Lapok néven megindult folyóirat főszerkesztője Surányi János lett, s ezt a tevékenységet 1970-ig lelkesen ellátta.
Nem kevésbé fontos az a munka sem, amellyel ugyanő buzgólkodott a korábban Eötvös Loránd Verseny néven, már a tizenkilencedik század végétől évente megrendezett és a háború végével ugyancsak megszűnt matematikai tanulóverseny újraindításán. Ez az igyekezet is sikerrel járt már a negyvenes években, így ugyancsak évenkénti megrendezéssel létrejöhetett a Kürschák József Verseny elnevezésű tanulóverseny mint a korábbi Eötvös-verseny jogutódja. E versenynek nemcsak a létrehozásában volt Surányi Jánosnak döntő szerepe, hanem a kitűzött feladatok megválogatását és a versenyzők közül a díjazottak kiválasztását végző bizottságnak is ő volt hosszú évekig az elnöke, s az évenkénti eredményhirdetés alkalmával a legutóbbi évekig ő volt az, aki a versenyfeladatok megoldását számos didaktikailag érdekes és hasznos megjegyzéssel kiegészítve ismertette.
A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok nemcsak az imént említett feladatismertetések évenkénti közlőjeként, hanem sok feladatnak és matematikai ismeretterjesztő cikknek szerzőjeként is hálával tartozik Surányi Jánosnak. Tágabb értelemben e folyóirat is érdekelt természetesen az általános és középiskolai matematikaoktatás és a matematikai tanárképzés színvonalának emelésében, s e célok érdekében feledhetetlen érdemeket szerzett, sok vonatkozásban is, Surányi János.
Matematikai kutatómunkája és egyetemi oktatóként a tanárképzésben való részvétele is kiemelkedő színvonalú volt.
Magától értetődik, hogy emlékét nem boríthatja feledés, hanem azt tisztelettel és szeretettel őrizzük.