Cím: A jövő Nobel-díjas fizikusa
Füzet: 2006/december, 558. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az ösztöndíj értéke a 2006‐2007-es tanév során összesen
1 millió Forint,
melyet a legjobb pályamunkát benyújtó, az ELTE Fizika BSc. szakára jelentkező középiskolás hallgató számára ítél oda.1
 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar, Fizika Intézete a magyar fizikus nevelés legfontosabb műhelye, az elmúlt évszázad során számos kiválóságot adott hazánk és a világ tudományának. Éppen száz esztendeje kezdte meg Eötvös Loránd a Fizikai Intézetben híres inga méréseit, melyekre alapozva 1915-ben ‐ a később Nobel-díjjal kitüntetett ‐ Albert Einstein megalkotta az általános relativitás elméletét.
Az ELTE TTK az egyetemi rangsorok alapján2 ma Magyarország legtehetségesebb hallgatóit képzi a természettudományos, műszaki és informatikai képzést folytató egyetemi karok közül. A Fizika Intézet végzős fizikus hallgatóinak vannak a legszélesebb lehetőségei doktori témájuk kiválasztására, vagy kutatóként való elhelyezkedésre a hazai és külföldi multinacionális vállalatok és bankok hazai kutatási egységeinél.3 A hallgatókat az ország legkiválóbb fizika professzorai oktatják, akik közül eddig tízen szerepeltek a Mindentudás Egyetemének programjában.4
Az utóbbi évtizedek gazdasági-társadalmi változásai megnehezítették, hogy a legtehetségesebb fiatalok a kutató pályát válasszák, és a tudomány nagy és fontos kérdéseivel foglalkozzanak. Európai Uniós csatlakozásunkkal hazánk visszaintegrálódott a fejlett országok közösségébe, mely a következő évtizedekben megteremti a most felnövekvő nemzedék számára annak a lehetőségét, hogy hazánkban is világszínvonalú kutatómunkát végezzen és tehetsége révén elnyerje a világ legfontosabb tudományos elismerését, a Nobel-díjat.
Méltán várható el, hogy a hallgatók és tudósok e kiválósági centruma maga is előremutató célokat tűzzön ki ebben a folyamatban. Ezért indítjuk ,,A jövő Nobel-díjas fizikusa programot'', melynek célja az ország tehetséges középiskolai hallgatóinak ösztönzése a kutatói pálya választására.
A beérkező pályaműveket az ELTE Fizikai Intézet professzoraiból álló bizottság olvassa és bírálja el. Az ösztöndíj felhívás és a részletes feltételek az Intézet honlapján (fizika.elte.hu) találhatók
1 A pontos és részletes feltételeket a http://fizika.elte.hu oldalon található ösztöndíj felhívás tartalmazza.

2 A Heti Világgazdaság és a felvi.hu nemrégiben megjelent rangsora alapján.

3 Lásd összefoglalónkat a http://fizika.elte.hu weboldalon.

4 http://fizika.elte.hu/physics/mindentudas.html