Cím: XI. Nyári Fizika Tábor - Békéscsaka, 2006
Szerző(k):  Roósz Gergő ,  Török Balázs 
Füzet: 2006/október, 437. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A KöMaL szerkesztősége ‐ a Békéscsabai Önkormányzat Oktatási és Sportirodája, a Békéscsabai Humán Fejlesztési és Információs Központ, a Szegedi Tudományegyetem Optikai Tanszéke, valamint Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének Oktatási Bizottsága támogatásával ‐ idén már 11. alkalommal szervezte meg nyári fizikatáborát. A kellemes hangulatú nyári rendezvényen a KöMaL pontversenyben jól szereplő 9., 10. és 11. évfolyamos diákok tölthettek egy hetet a Békéscsabai Arany János Kollégiumban, ahol a feladatmegoldáshoz és a szabadidő eltöltéséhez megfelelő környezetet biztosítottak.
A táborban csapatverseny folyt, nyolc háromfős csapat mérte össze tudását öt napon át. Naponta 10 elméleti feladatot kaptunk és legfeljebb 2 kísérletit. Az elméleti feladatok közül naponta legfeljebb ötöt adhattunk be, tehát a KöMaL pontversenyhez hasonló módon zajlott a vetélkedés.
A feladatokat a tábor tanárai ‐ Hilbert Margit, Varga István és Csiszár Imre ‐ tűzték ki, a megoldásukban pedig segítséget kérhettünk Petrovszki Jutkától és Sarlós Feritől (ők voltak ‐ népszerűbb nevükön ‐ a ,,hajcsárok''). A feladatok beadása után esténként előadásokat hallgattunk olyan érdekes témákról, mint a villámlás és a földrengés fizikája, vagy éppen a csatahajók. Egyik alkalommal lézeres interferenciakísérleteket is megtekintettünk. A kísérleti feladatok folyamán többek között mértük a biciklikerék tehetetlenségi nyomatékát, áramköri elemeket azonosítottunk, vizsgáltuk egy mágnes É‐D irány körüli lengéseit. A feladatok megoldása mellett maradt időnk ismerkedni a többi táborozóval, illetve focizni és a foci vb meccseit nézni. Egy délelőttöt Békéscsaba belvárosának és a Munkácsi emlékháznak megtekintésével töltöttünk, de azért nem maradtunk fizika nélkül: megmértük az Élővízcsatorna vizének sebességét, egy templom toronymagasságát és a napsütés beesési szögét.
A versenyt egy ,,konstrukciós feladat'' zárta: olyan szökőkutat kellett építenünk, ami minél hosszabb ideig minél magasabbra juttatja a vizet. Ekkor csapataink a kémiában való jártasságukat is megmutatták. Az utolsó este közös szalonnasütéssel telt.
A táborban találkoztunk érdekes fizikai problémákkal, új ismerősöket, barátokat szereztünk a kömalozó társaink közül, tehát sok izgalmas és érdekes élménnyel gazdagodtunk.