Cím: A 37. Nemzetközi Fizikai Diákolimpia elméleti feladatai
Füzet: 2006/október, 427 - 432. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1

 

1. feladat. A gravitáció hatása egy neutroninterferométerben
 

Elvi áttekintés. Collela, Overhauser és Werner híres neutroninterferencia kísérletének egy olyan idealizált változatát vizsgáljuk, ahol a tükrökről és a nyalábosztókról feltételezzük, hogy tökéletesek. A kísérletben a gravitációnak a neutronok de Broglie-féle hullámtermészetére kifejtett hatását vizsgálták.
 
Fizikai elrendezés. Az interferométer elvi felépítése megegyezik a hasonló optikai interferométerek felépítésével, ami az 1.a. ábrán látható. A neutronok az IN bemeneten át lépnek be az interferométerbe, majd az ábrán látható két utat követik. A neutronokat az OUT1 és OUT2 kimenetek egyikén detektáljuk. A két út rombusz alakú területet zár be, amelynek tipikus mérete néhány cm2.
 
 

1.a. ábra
 

A neutronok de Broglie-hullámai (tipikus hullámhosszuk 10-10 m) úgy interferálnak, hogy amikor az interferométer síkja vízszintes, akkor az összes neutron az OUT1 kimeneten lép ki. Azonban, ha az interferométert φ szöggel megdöntjük a bejövő neutronok által alkotott tengely körül (lásd az 1.b. ábrát), akkor a megfigyelő a φ szögtől függő módon a neutronok másféle eloszlását észleli az OUT1 és OUT2 kimeneteken.
 
 

1.b. ábra
 

 
Geometriai elrendezés. φ=0 esetén az interferométer síkja vízszintes; φ=90 esetén a sík függőleges, és a kimenetek a forgástengely felett helyezkednek el.
1.1. (1 pont) Mekkora a rombusz alakú terület A nagysága, amit az interferométerben haladó két út határol?
1.2. (1 pont) Mekkora az OUT1 kimenet H magassága a forgástengelyen átfektetett vízszintes sík felett?
Fejezd ki A-t és H-t a következő mennyiségekkel: a, ϑ és φ.
 
Optikai úthossz. Az optikai úthossz megadható egyszerűen egy számmal is, amit jelöljünk Nopt-tal. Ezt a számot a geometriai úthossz (távolság) és a λ hullámhossz hányadosaként definiáljuk. Ha a λ hullámhossz változik az optikai út mentén, akkor az Nopt számot úgy kaphatjuk meg, ha a λ-1 függvényt integráljuk az út mentén.
1.3. (3 pont) Mekkora a két út optikai úthosszának ΔNopt különbsége, ha az interferométert φ szöggel elfordítjuk? Fejezd ki válaszodat a következő mennyiségekkel: a, ϑ és φ, valamint a neutron M tömegével, a bejövő neutronok λ0 de Broglie-hullámhosszával, a g gravitációs gyorsulással és a h Planck-állandóval.
1.4. (1 pont) Vezesd be a következő térfogati paramétert:
V=h2gM2,
és fejezd ki a ΔNopt különbséget kizárólag A, V, λ0 és φ segítségével! Állapítsd meg a V térfogat számszerű értékét, felhasználva, hogy M=1,67510-27 kg, g=9,800m/s2 és h=6,62610-34 Js.
1.5. (2 pont) Hány ciklus (periódus) észlelhető az OUT1 kimenetnél, ha φ értéke φ=-90-tól φ=90-ig növekszik? Egy ciklust úgy értelmezünk, hogy a kimenetnél az intenzitás nagy intenzitásról kicsire csökken, majd visszanő nagyra.
 
Kísérleti adatok. Egy bizonyos kísérletben az interferométerre jellemző méret: a=3,600 cm, továbbá ϑ=22,10 és 19,00 teljes ciklus észlelhető.
1.6. (1 pont) Számszerűleg mekkora volt λ0 ebben a kísérletben?
1.7. (1 pont) Ha egy másik, hasonló kísérletben λ0=0,2000 nm hullámhosszúságú neutronokat használnánk, és így 30,00 teljes ciklust észlelnénk, milyen nagy lenne az A terület?
Segítség: Ha |x|1, akkor megengedhető, hogy (1+x)α helyett az 1+αx közelítést használjuk.
 
2. feladat. Mozgó rúd megfigyelése
Fizikai elrendezés. Egy lyukkamerával (camera obscura), melynek nyílása x=0-nál, az x tengelytől D távolságra helyezkedik el, képeket készítünk egy mozgó rúdról, olymódon, hogy a kamera nyílását nagyon rövid időre kinyitjuk. Az x tengely mentén egyenlő közű osztások találhatók, ahogy a 2. ábra is mutatja, melyek segítségével a rúd látszólagos hossza leolvasható a kamerával készített képről. A nyugvó rúdról készített egyik képen ez a hossz L. A feladatban megfigyelt rúd azonban nincs nyugalomban, hanem állandó υ sebességgel mozog az x tengely mentén.
 
 

2. ábra
 

 
Alapvető összefüggések. A lyukkamerával készített képek egyikén a rúd egy rövid darabkája az x˜ helyen látható.
2.1 (0,6 pont) Határozd meg a rúd ugyanezen darabkájának valódi x helyzetét abban az időpillanatban, amikor a kép készült! Eredményedet az x˜, D, L, υ mennyiségek és a c=3,00108m/s fénysebesség segítségével fejezd ki, valamint használd a
β=υcésγ=11-β2
jelöléseket, ha ezekkel egyszerűbb alakban adható meg az eredmény.
2.2. (0,9 pont) Határozd meg a fenti kifejezés inverzét is, azaz add meg x˜-t az x, D, L, υ és c mennyiségek segítségével!
Megjegyzés: A rúd valódi helyzetét abban a vonatkoztatási rendszerben határozzuk meg, amelyben a lyukkamera nyugalomban van.
 
A rúd látszólagos hossza. A lyukkamerával abban a pillanatban készítünk képet a rúdról, amikor a rúd középpontjának valódi helyzete x0.
2.3. (1,5 pont) Az adott mennyiségek segítségével határozd meg a rúd látszólagos hosszát ezen a képen!
2.4. (1,5 pont) Az alábbi lehetőségek egyikének kiválasztásával jelezd, hogyan változik a rúd látszólagos hossza az idő függvényében! A látszólagos hossz
először növekszik, elér egy maximális értéket, majd csökken;
először csökken, elér egy minimális értéket, majd növekszik;
az egész idő alatt csökken;
az egész idő alatt növekszik.
 
Szimmetrikus kép. A lyukkamerával készített képek egyikén a rúd mindkét vége ugyanolyan távolságra látszik a középponttól (origótól).
2.5. (0,8 pont) Határozd meg a rúd látszólagos hosszát ezen a képen!
2.6. (1 pont) Add meg a rúd középpontjának valódi helyzetét abban az időpillanatban, amikor ez a kép készült!
2.7. (1,2 pont) Hol látható a rúd középpontjának képe a felvételen?
 
Nagyon korai és nagyon késői képek. A lyukkamérával készítettünk egy nagyon korai képet, amikor a kamerához közeledő rúd még igen távol volt, valamint egy nagyon késői képet, amikor a kamerától távolodó rúd már igen messze volt. Az egyik képen a rúd látszólagos hossza 1,00 m, míg a másikon 3,00 m.
2.8. (0,5 pont) Az alábbi lehetőségek egyikének kiválasztásával jelezd, hogy melyik hossz melyik képen látható!
A látszólagos hossz 1 m a korai képen, és 3 m a késői képen.
A látszólagos hossz 3 m a korai képen, és 1 m a késői képen.
 
3. feladat. Ez a feladat öt, egymástól független részből áll. Minden részben csak nagyságrendi becslést kell végezned, nem szükséges pontos választ adnod.
 

Digitális kamera. Tekintsünk egy Np=5 Mpix (1 Mpix=106 pixel) érzékelőfelületű digitális kamerát. A négyzet alakú, CCD érzékelőlap lineáris mérete (oldala) L=35 mm. A kamera lencséjének fókusztávolsága: f=38 mm. A lencsén megjelenő, jól ismert számsorozatot (2, 2,8, 4, 5,6, 8, 11, 16, 22) F-számoknak (numerikus apertúrának) hívjuk, és így jelölünk: F#, és a fókusztávolság és a D lencsenyílás (apertúra) átmérőjének arányaként definiálunk: F#=f/D.
3.1. (1 pont) Add meg a kamera lehető legjobb, csak a lencse által korlátozott Δxmin felbontóképességét az érzékelőfelületén. Eredményedet fejezd ki a λ hullámhossz és F# (numerikus apertúra) segítségével, majd add meg a felbontóképesség számszerű értékét is λ=500 nm esetén.
3.2. (0,5 pont) Add meg a megapixelek ahhoz szükséges N számát, hogy a CCD érzékelő megfeleljen a fenti optimális felbontóképességnek.
3.3. (0,5 pont) Időnként a fényképészek úgy próbálják a kamerájukat használni, hogy a lehető legkisebb nyílást (apertúrát) állítják be. Tegyük fel, hogy a fényképezőgépünk N0=16 Mpix-es, és érzékelőfelületének mérete, valamint lencséjének fókusztávolsága az előzőekkel megegyező. Milyen F# értéket állítsunk be, hogy a kép minőségét az optika ne korlátozza?
3.4. (0,5 pont) Tudjuk, hogy az emberi szem szög szerinti felbontóképessége nagyjából φ=2'' (szögmásodperc), és egy tipikus nyomtató minimum 300 dpi (dots per inch, azaz pont/hüvelyk) finomsággal nyomtat, legalább milyen minimális z távolságra tartsuk az oldalt a szemünktől, hogy ne lássuk külön-külön a pontokat?
Adatok: 1 hüvelyk=25,4 mm, 1''=2,9110-4 rad.
 
Keménytojás. A hűtőszekrényből kivett tojás hőmérséklete T0=4C. Ezt a tojást forrásban lévő vízbe tesszük. A víz jól ismert forráspontját jelöljük így: T1.
3.5. (0,5 pont) Mekkora U mennyiségű energiára van szükség ahhoz, hogy az egész tojás kicsapódjon (koagulálódjon)?
3.6. (0,5 pont) Mekkora J hőáramsűrűség folyik a tojásba, ha a közepe még hideg?
3.7. (0,5 pont) Mekkora P fűtőteljesítmény melegíti ilyenkor a tojást?
3.8. (0,5 pont) Ilyen hőátadással mennyi idő alatt lesz kemény a tojás?
Segítség: Használhatod a hővezetés egyszerűsített Fourier-törvényét: J=κΔT/Δr, ahol ΔT a feladat tipikus Δr hosszméretéhez tartozó hőmérsékletkülönbség. A J hőáramsűrűség mértékegysége: m-2.
Adatok: A tojás (tömeg) sűrűsége: μ=103kg m-3. A tojás fajhője: c=4,2K-1 g-1. A tojás sugara: R=2,5 cm. A tojásfehérje kicsapódási hőmérséklete: Tc=65C. Hővezetési együttható (melyről feltételezhetjük, hogy a folyékony és a szilárd tojásfehérjére ugyanakkora): κ=0,64K-1m-1.
Villámlás. A villámok nagyon leegyszerűsített modelljével foglalkozunk. A villámokat a felhőkben felhalmozódó elektrosztatikus töltések okozzák. A felhők alja rendszerint pozitív töltésű, a tetejük negatív töltésű, és a felhő alatt a talaj negatívan töltött. Ha az elektromos térerősség eléri a levegő átütési értékét, akkor kisülés következik be; ez a villám.
 
 
 

3. ábra. Egy villám idealizált impulzusa (a felhő és a talaj között folyó áramerősség az idő függvényében)
 

A következő kérdésekre ennek az egyszerűsített áramerősség‐idő görbének (3. ábra) és az alábbi adatoknak a segítségével válaszolj:
A felhő alja és a talaj közötti távolság: h=1 km.
A nedves levegő átütési térerőssége: E0=300kV m-1.
A Földet évente elérő villámok teljes száma: 32106.
A Föld népessége: 6,5109 ember (= 6,5 Gigaember).
3.9. (0,5 pont) Mekkora egy villám Q töltése?
3.10. (0,5 pont) Mekkora átlagos I áram folyik villámláskor a felhő alja és a talaj között?
3.11. (1 pont) Képzeljük el, hogy a viharok egy év alatti összes elektromos energiáját összegyűjtjük, majd egyenletesen szétosztjuk az emberek között. Milyen hosszan tudna folyamatosan világítani egy 100 W-os izzólámpa az egy emberre jutó átlagos energiával?
 
Hajszálerek. Az emberi vért tekintsük olyan összenyomhatatlan, viszkózus folyadéknak, melynek μ (tömeg-) sűrűsége megegyezik a vízével, dinamikus viszkozitása pedig η=4,5g  m-1 s-1. A hajszálér-hálózatot egyenes, r sugarú, L hosszúságú hengeres csövekkel modellezzük, és a véráram leírására a Poiseuille-féle
Δp=RD
törvényt alkalmazzuk, mely a hidrodinamikában hasonló szerepet játszik, mint az elektromosságtanban az Ohm-törvény. A fenti képletben Δp az ér (cső) eleje és vége közti nyomáskülönbség, a D=Sυ (vér-) hozam az ér S keresztmetszetén időegység alatt átáramlott folyadék térfogata, υ pedig a véráram sebessége. Az R áramlási ellenállást a következő formula adja meg:
R=8ηLπr4.
Nyugalmi állapotban az emberi nagyvérkörben (amely a szív bal pitvarától a jobb kamráig vezet) a ,,vérhozam'' D100cm3 s-1. A következő kérdések megválaszolásánál a nagyvérkör leírására olyan modellt használj, melyben a hajszálerek párhuzamosan vannak kapcsolva, és mindegyikük r=4μm sugarú, L=1 mm hosszúságú, és Δp=1 kPa nyomáskülönbségnek van kitéve.
3.12. (1 pont) Hány hajszálér található az emberi testben?
3.13. (0,5 pont) Mekkora υ sebességgel áramlik a vér a hajszálerekben?
 
Felhőkarcoló. Egy 1000 m magas felhőkarcoló aljánál a külső levegő hőmérséklete Tlent=30C. Célunk a felhőkarcoló tetejénél mérhető Tfent külső hőmérséklet megállapítása. Tekintsünk egy vékony levegőréteget (ideális nitrogéngáz, adiabatikus kitevője γ=7/5), amely lassan z magasságba emelkedik, ahol a nyomás alacsonyabb, valamint tegyük föl, hogy a levegőréteg eközben adiabatikusan tágul, és így hőmérséklete a környező levegőével megegyező értékre csökken.
3.14. (0,5 pont) Határozd meg a dT/T relatív hőmérsékletváltozásnak és a dp/p relatív nyomásváltozásnak a hányadosát!
3.15. (0,5 pont) Fejezd ki a dp nyomáskülönbséget a dz magasságváltozás függvényében!
3.16. (1 pont) Mennyi a levegő hőmérséklete a felhőkarcoló tetejénél?
Adatok: A Boltzmann-állandó: k=1,3810-23K-1. A nitrogénmolekula tömege: m=4,6510-26 kg. A nehézségi gyorsulás: g=9,80s-2.
1 A részpontszámokat azok kedvéért közöljük, akik ‐ későbbi versenyekre készülve ‐ az olimpiához hasonló feltételek mellett önállóan akarják megoldani a feladatokat. A ,,hivatalos'' megoldást és a mérési feladatot a KöMaL novemberi számában ismertetjük.
A feladatok kidolgozására 5 óra állt rendelkezésre.