Cím: Gravitációs hullámok - DVD-n
Füzet: 2006/október, 426. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az elmúlt év során a Magyar Mozgókép Közalapítvány Tudományos Ismeretterjesztő Szakkollégiumának támogatásával elkészült az ,,Einstein befejezetlen szimfóniája'' című ismeretterjesztő film, mely az általános relativitáselméletről, közelebbről a gravitációs hullámok fizikájáról, illetve a remények szerint hamarosan kialakuló új csillagászati ág, a gravitációs hullám-csillagászat megszületéséről szól.
A film anyagából az OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) támogatásával elkészülhetett egy olyan színvonalas DVD változat is, amely a középiskolai oktatásban is felhasználató. A film egészében is megtekinthető, vagy fejezetenként, részekre bontva is feldolgozható iskolai tanórák, illetve szakkörök alkalmával. Az elkészült DVD-kópiák egy részét a nyár folyamán a Természet Világa című folyóirat kapcsolatai segítségével határainkon túli lelkes tanárokhoz is sikerült eljuttatni.
Az Einstein befejezetlen szimfóniája DVD-jének igen jutányos árú itthoni beszerzéséhez az Eötvös Loránd Fizikai Társulat titkársága nyújt segítséget. A DVD megvásárlását az ELFT-nek mint közhasznú társaságnak befizetett adomány (1050+150 Ft postaköltség) átutalásával lehet kezdeményezni. Bankszámlaszám: 10200830-32310274-00000000. A befizetési bizonylat másolatát a megrendelő pontos kézbesítési címével együtt kell eljuttatni az ELFT titkárságára (1027 Budapest, Fő u. 68.). Amennyiben valaki személyesen szeretné átvenni a lemezt, akkor természetesen csak az 1050 Ft-os ár előzetes befizetésére van szükség.