Cím: Kétszintű fizikus képzés a Műegyetemen
Füzet: 2006/decemberi melléklet, 36. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is folyik fizikusképzés. A sikeresen működő ötéves mérnökfizikus képzést 2006 szeptemberétől felmenő rendszerben ‐ az oktatási kormányzat többciklusú képzésre vonatkozó előírásainak megfelelően ‐ a hároméves fizika alapképzési szak, illetve a később arra épülő kétéves fizikus mesterszak váltotta fel. A mérnökfizikus szakot és jogutódjait is a Fizikai Intézet és a Nukleáris Technikai Intézet gondozza, számos területen egyedülálló lehetőségeket nyújtva (pl. alacsony hőmérsékleti fizika, akusztooptika, holográfia, nukleáris oktató reaktor).

 
Miért ajánljuk a műegyetemi fizikusképzést?
 

A pályaválasztás során célszerű az egyéni érdeklődést és a várható társadalmi igényeket egyaránt figyelembe venni. Gyorsan változó világunkban különösen nehéz előre látni, hogy milyen speciális szaktudás lesz jól hasznosítható 5, 10 vagy 15 év múlva. Ha a diplomás szakemberek széles alapokon nyugvó, kiterjedten alkalmazható tudással rendelkeznek, könnyebb lesz a kihívásoknak megfelelniük. Új, kétszintű képzésünket is e szempont alapján alakítjuk ki.
A fejlett országokban tág körben alkalmaznak fizikusokat, akik a természet- és a műszaki tudományok alapját képező fizika köré csoportosítva matematikát, számítástechnikát, méréstechnikát tanulnak és elsajátítják a problémamegoldás hatékony módszereit. A Műegyetemen végző fizikusok éppen ezekre a jól hasznosítható alapokra építve olyan szakemberekké válnak, akik a tudományos kutatás, a műszaki fejlesztés vagy akár a gazdasági és az üzleti élet legkülönbözőbb területein megállják a helyüket. A fizikusok az új anyagok és technológiák kifejlesztésében úttörő szerepet játszanak azáltal, hogy a ,,hogyan'' mellett mindig a ,,miért''-re is figyelnek. A modern üzemekben anyagtudományi és méréstechnikai tudásukat kamatoztatják, a környezetvédelemben a nukleáris folyamatokról és a komplex rendszerekről tanultakat hasznosítják, de modellalkotási és matematikai ismereteik akár a gazdasági folyamatok elemzésénél is bevethetők. Örvendetes tény, hogy a multinacionális nagyvállalatok mellett egyre több, innovációval foglalkozó hazai kisvállalkozás keres fizikusokat. Eddig végzett hallgatóink itthon vagy az Európai Unióban jó állásokban tudtak elhelyezkedni, vagy a doktori képzés keretében tanulnak tovább.
A 2006-ban elindult kétszintű szerkezet rugalmasabb és sokoldalúbb képzést tesz lehetővé. Miközben megőrizzük az eddigi sikeres mérnökfizikus szak előnyeit, az érdeklődő hallgatók számára lehetőség nyílik gyakorlatiasabb és már az alapdiploma megszerzése után hasznosítható tudás megszerzésére.
 
Mit tanulnak a fizika alapképzési szak hallgatói?
 

A fizikus alapvető eszköze a matematika és a számítástechnika, ezért ezeken a területeken komoly tájékozottságra van szükség. A természettudományos alapokat a kísérleti és az elméleti fizika biztosítja, amihez már első évtől laboratóriumi gyakorlatok csatlakoznak. Mindezt további természettudományos és közismereti tárgyak egészítik ki. Ez az alapozó képzés hasonló az ország más egyetemein induló fizika szakokon elérhetőhöz, a BME fizika alapképzési szakját a Műegyetem nyújtotta speciális gyakorlati, műszaki háttér különbözteti meg.
 
Hogyan lehetsz a Műegyetem fizikus hallgatója?
 

A fizikus alapszakra az jelentkezzen, akiben van érdeklődés a fizika, a matematika és a számítástechnika iránt, jó példamegoldási készsége van, vagy szeret berendezéseket építeni. Az elmúlt év tapasztalatai alapján a felvételhez jó középiskolai eredmény és sikeres emeltszintű érettségi szükséges. A felvételi ponthatár a fizikus szakok közül hagyományosan itt a legmagasabb. 2006-ban 73 államilag finanszírozott hallgatót vettünk föl minimálisan 135 ponttal. A kiemelt tanulmányi versenyek plusz pontokat jelentenek.
További információ kapható a http://www.ttk.bme.hu honlapon, vagy az (1) 463 3561-es telefonszámon.