Cím: Hogyan szervezzünk körmérkőzéses focibajnokságot?
Szerző(k):  Kiss György 
Füzet: 2006/december, 514 - 525. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1

 

A címben feltett kérdésre válaszolva alkalmas előkészületek után két módszert is megadunk. Ezek egyike véges geometriai, s e cikk nem titkolt célja az, hogy megismertesse az olvasót a véges geometriák néhány alapvető fogalmával.
 
1. Számolás egyszerűen, avagy mik azok a véges testek?
 

Ha egész számokkal összeadást, kivonást vagy szorzást végzünk és nem vagyunk kíváncsiak a pontos eredményre, hanem csak azt szeretnénk tudni, hogy az páros vagy páratlan, akkor ezt egyszerűen megtehetjük. Ha az elvégzendő műveletekben a páros számokat 0-val, a páratlanokat pedig 1-gyel helyettesítjük, majd kiszámoljuk az eredményt, akkor annak paritása meg fog egyezni az eredeti művelet eredményének paritásával, mert páros számot bármilyen másikkal szorozva az eredmény páros szám (0-szor bármi 0), különböző paritású számok összege és különbsége páratlan (±1±0=±1), megegyező paritású számok összege és különbsége pedig páros (1±1=0 vagy 2, 0±0=0). Módszerünk akkor is működik, ha 2 helyett tetszőleges p prímszámra alkalmazzuk, azaz ha a pontos eredmény helyett csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy az p-vel osztva mennyi maradékot ad. Ha így szeretnénk számolni, akkor az összes egész szám helyett elegendő a 0,1,...,p-1 számokkal dolgoznunk, mert minden a egész helyett írhatjuk azt a számot, amit a p-vel való osztásakor kapunk maradékul. Ennek a számolásnak egyéb érdekes tulajdonságai is vannak, ezeket foglaljuk össze a fejezet hátralévő részében. Ha az olvasó ismeri a véges testek fogalmát, akkor a cikk olvasását a 2. fejezetnél folytathatja.
Legyen p egy rögzített prímszám. Az egész számokat soroljuk be osztályokba aszerint, hogy mennyi maradékot adnak a p-vel való osztáskor. Így p darab különböző osztályt kapunk, az azonos osztályban lévő számok felírhatók np+m alakban, ahol n végigfut az egész számok halmazán, m pedig az osztályra jellemző maradék, amelyről feltehetjük, hogy 0mp-1. Két egész szám pontosan akkor van egy osztályban, ha különbségük osztható p-vel.
Legyen Zp={0,1,...,p-1}. Ekkor a Zp halmaz elemeit természetes módon azonosíthatjuk a fenti osztályokkal. A Zp elemei közt definiáljuk az összeadást és a szorzást annak megfelelően, ahogy a p-vel való osztáskor kapott maradékkal való számolásnál tettük: ab=c, illetve ab=c, ha az egészek közt elvégezve az összeadást, illetve a szorzást, az eredményül kapott szám abba az osztályba esik, amelyiket c reprezentálja. Először gondoljuk meg, hogy ez a definíció ,,jó'', azaz a műveletek eredménye csak az osztályoktól függ, és nem attól, hogy az egyes osztályoknak melyik elemét tekintjük. Ehhez azt kell belátnunk, hogy ha a és a', valamint b és b' ugyanabba az osztályba tartozik, akkor a+b és a'+b' is, továbbá ab és a'b' is ugyanabba az osztályba tartozik. Ez igaz, mert ha pa-a' és pb-b', akkor p(a-a')+(b-b')=(a+b)-(a'+b') és p(a-a')b+(b-b')a'=ab-a'b'.
A kivonást és az osztást az összeadás, illetve a szorzás inverz műveleteként definiáljuk. Először megmutatjuk, hogy Zp minden m eleméhez egyértelműen létezik egy olyan (-m)-mel jelölt elem, az m additív inverze, melyre m(-m)=0. Ez az állítás nyilvánvaló, mert ha tekintjük a p-m kivonás eredményét, akkor a p-nél kisebb nemnegatív egészek közt nyilván csak erre lesz igaz, hogy m-mel összeadva p-vel osztható számot kapunk. Vegyük észre azt is, hogy -m=(p-1)m, azaz -m tekinthető m és -1 szorzatának (Zp-ben -1 az 1 additív inverze). Tehát m-et úgy kell kivonni n-ből, hogy n-hez -m-et adunk. Az is könnyen belátható, hogy ha 0mZp, akkor pontosan egy olyan m-1-nel jelölt eleme van Zp-nek, m multiplikatív inverze, amelyre mm-1=1. Az m-mel való szorzás ugyanis Zp elemeinek egy permutációját adja, mert ha ab, akkor mamb, hiszen ma=mb azt jelentené, hogy pma-mb=m(a-b). Viszont p prím (először használjuk ki ezt a tényt), ezért ebből pm vagy pa-b következik, ami ellentmondás, mert 0<m<p és 0<|a-b|<p. Ha viszont az m-mel való szorzás Zp elemeinek egy permutációját adja, akkor pontosan egy olyan elem van Zp-ben, amelyet m-mel szorozva 1-et kapunk. Az m-mel való osztást definiáljuk tehát m0 esetén m-1-nel való szorzásként, a 0-val való osztást pedig ne engedjük meg. Mivel m0=0 és az m-mel való szorzás permutálja az elemeket, azért ha m1m2=0, akkor m1 és m2 közül legalább az egyik 0. Ezt a tényt röviden úgy mondjuk, hogy a szorzás nullosztómentes. Az nm-1 szorzatot a továbbiakban (a valós számoknál megszokott módon) n/m-mel fogjuk jelölni.
Azok a műveleti tulajdonságok, melyeket a valós számok köréből ismerünk, érvényesek a Zp halmaz elemein most bevezetett és műveletekre is. Összefoglalva ezeket kapjuk, hogy (a, b, c tetszőleges Zp-beli elemeket jelöl):
a műveletek asszociatívak, azaz
(ab)c=a(bc)és(ab)c=a(bc);
a műveletek kommutatívak, azaz
ab=baésab=ba;
a műveleteknek van egységelemük, a 0, illetve az 1, amelyekre teljesül, hogy
a0=0a=aésa1=1a=a.

Minden elemnek egyértelműen létezik additív inverze, a 0-tól különböző elemeknek pedig egyértelműen létezik multiplikatív inverzük, azaz olyan -a, illetve a-1 elemek, melyekre
a(-a)=0ésaa-1=1.

Az összeadás a szorzásra nézve disztributív, azaz
a(bc)=(ab)(ac).

Ezeket a tulajdonságokat összefoglaló néven úgy mondjuk, hogy Zp a és műveletekre nézve véges test. Megmutatható, hogy ha valamely F véges halmazon tudunk definiálni két darab kétváltozós műveletet úgy, hogy azok kielégítik a fenti tulajdonságokat, akkor F elemszáma prímhatvány. Ami ennek az állításnak a megfordítását illeti, ha F elemszáma prímszám, akkor a műveletek ,,lényegében'' csak az általunk definiált és lehetnek. Ha F elemszáma valamely prímszám 1-nél nagyobb kitevőjű hatványa, akkor is létezik a megfelelő elemszámú test, ennek előállítása azonban már bonyolultabb. Az érdeklődő olvasó ennek a [2], [3] vagy az [5] könyvekben nézhet utána. Példaként megadjuk a 4 elemű és a 9 elemű testek műveleti tábláit. A testek elemeit az egyszerűség kedvéért számokkal jelöltük, ezek a számok azonban már nem azonosíthatók a maradékos osztásnál fellépő osztályokkal. A táblázatok i-edik sorának és j-edik oszlopának kereszteződésében az ij, illetve ij értéke áll (pl. a 9 elemű testben 46=2). Látható, hogy a műveletek nem egyeznek meg a 4-gyel, illetve 9-cel való maradékos összeadással és szorzással. A szorzás esetén ezt nem is várhatjuk el, hiszen pl. két páros szám szorzata osztható 4-gyel, de 220 kell hogy teljesüljön, mert a szorzás véges testben nullosztómentes.
     0    1    2    3  0    0    1    2    3  1    1    0    3    2  2    2    3    0    1  3    3    2    1    0       0    1    2    3  0    0    0    0    0  1    0    1    2    3  2    0    2    3    1  3    0    3    1    2  

     0    1    2    3    4    5    6    7    8  0    0    1    2    3    4    5    6    7    8  1    1    2    0    4    5    3    7    8    6  2    2    0    1    5    3    4    8    6    7  3    3    4    5    6    7    8    0    1    2  4    4    5    3    7    8    6    1    2    0  5    5    3    4    8    6    7    2    0    1  6    6    7    8    0    1    2    3    4    5  7    7    8    6    1    2    0    4    5    3  8    8    6    7    2    0    1    5    3    4       0    1    2    3    4    5    6    7    8  0    0    0    0    0    0    0    0    0    0  1    0    1    2    3    4    5    6    7    8  2    0    2    1    6    8    7    3    5    4  3    0    3    6    7    1    4    5    8    2  4    0    4    8    1    5    6    2    3    7  5    0    5    7    4    6    2    8    1    3  6    0    6    3    5    2    8    7    4    1  7    0    7    5    8    3    1    4    2    6  8    0    8    4    2    7    3    1    6    5  

A véges testek elemeivel tehát lényegében ugyanúgy számolhatunk, mint a valós számokkal. A továbbiakban az és jelölések helyett a szokásos összeadás és szorzás jelét fogjuk használni. A műveletek sorrendje is ugyanaz, mint a valós számok esetén, azaz hatványozás, szorzás‐osztás, összeadás‐kivonás.
 
2. Véges affin síkok
 

Sok geometriai kérdésre ad egyszerű megoldási módot a koordinátageometria. Ilyenkor a valós számok műveleti tulajdonságait felhasználva bizonyítunk geometriai állításokat. Mivel a véges testek rendelkeznek a legfontosabb klasszikus műveleti tulajdonságokkal, azért természetesnek tűnik az a kérdés, hogy lehet-e véges testek és a klasszikus koordinátageometria keresztezésével valami geometria-szerűséget előállítani. A válasz igen, így készíthetjük el a véges affin síkokat.
Legyen Fq valamely rögzített q elemű véges test. A q-adrendű affin sík, amit a szokásos módon AG(2,q)-val jelölünk, a következő:
Nevezzük pontoknak az összes olyan rendezett (a,b) párt, ahol a,bFq (a klasszikus esetben a sík pontjai a valós számokból készített rendezett pároknak felelnek meg). Az egyenesek kétfélék: egyrészt az [m,k] típusú rendezett párok, ahol m,kFq, másrészt a [c] típusú elemek, ahol cFq. (A klasszikus esetben a sík nem függőleges egyenesei egyértelműen megadhatók m meredekségükkel és azzal a (0,k) ponttal, ahol az Y tengelyt metszik, míg a függőleges egyenesek egyértelműen leírhatók azzal a (c,0) ponttal, ahol az X tengelyt metszik). A véges síkon definiálnunk kell az illeszkedést is, azaz meg kell mondanunk, hogy egy pont mikor van rajta egy egyenesen. Az (a,b) pont akkor és csak akkor legyen rajta az [m,k] egyenesen, ha teljesül, hogy b=ma+k, a [c] egyenesen pedig pontosan akkor, ha a=c. A klasszikus esethez hasonlóan azt mondjuk, hogy az [m,k] egyenes egyenlete Y=mX+k, illetve a [c] egyenes egyenlete X=c. Az illeszkedés helyett gyakran fogjuk használni a geometriában megszokott fogalmakat, pl. beszélünk két pont összekötő egyeneséről: ezen olyan egyenest értünk, amely mindkét pontra illeszkedik.
 
1. állítás. Az AG(2,q) síkon q2 darab pont és q2+q darab egyenes van. Bármely két különböző pontnak egyértelműen létezik összekötő egyenese.
 

Bizonyítás. A pontok száma megegyezik az Fq elemeiből képezhető rendezett párok számával, ami q2, mert Fq-nak q eleme van. Ugyanezért az [m,k] típusú egyenesek száma is q2. Az összes egyenes száma ennél q-val több, mert [c] típusú egyenesből pontosan annyi van, ahány eleme van Fq-nak.
Legyen (a1,b1) és (a2,b2) két különböző pont. Ha a1=a2, akkor a [c] típusú egyenesek közül az X=a1 egyenletű mindkét pontra illeszkedik. Más [c] típusú egyenes nyilván nem illeszkedik a pontokra, és [m,k] típusú sem, mert ha az Y=mX+k mindkét ponton átmenne, akkor b1=ma1+k=ma2+k=b2, azaz a két pont nem lenne különböző. Ha a1a2, akkor [c] típusú egyenes nyilván nem kötheti össze a pontokat. Ha valamely Y=mX+k egyenletű egyenes mindkét ponton átmegy, az azt jelenti, hogy
b1=ma1+késb2=ma2+k.
Ezekből következik, hogy -b2=-(ma2+k)=-ma2-k, s ezért
b1-b2=ma1+k-ma2-k=ma1-ma2+k-k=ma1-ma2=m(a1-a2).
Mivel a1a2, azért létezik (a1-a2)-1, így kapjuk, hogy
m=b1-b2a1-a2ésk=b1-a1b1-b2a1-a2=b2a1-a2b1a1-a2.
Tehát csak az az [m,k] típusú egyenes mehet át mindkét ponton, melynek egyenlete
Y=b1-b2a1-a2X+b2a1-a2b1a1-a2.(1)
Egyszerű számolással adódik, hogy ezt az egyenletet mindkét pont koordinátái ki is elégítik.  
 
A bizonyítás végén kiszámolt egyenlet formálisan megegyezik a klasszikus esetben kapott egyenlettel, hiszen a valós síkon az (a1,b1) és az (a2,b2) koordinátájú pontok összekötő egyenesének egyenlete a1a2 esetén éppen (1).
 
2. állítás. Az AG(2,q) sík minden egyenesén q pont van és minden ponton q+1 egyenes megy át.
 

Bizonyítás. Az (a,b) pont pontosan akkor van rajta az X=c egyenletű egyenesen, ha a=c. Mivel ekkor b tetszőleges, azért q különböző értéket vehet fel, tehát az egyenesen q pont van. Az Y=mX+k egyenletű egyenesen pedig akkor van rajta a pont, ha b=ma+k. Azaz a tetszőlegesen választható, ez q lehetőség, a választása viszont már meghatározza b-t. Tehát az ilyen típusú egyeneseken is q pont van.
Legyen most P egy tetszőleges pont, a rajta átmenő egyenesek száma pedig t. Ezen egyenesek mindegyike q-1 darab P-től különböző pontot tartalmaz. E pontok egymástól is különböznek, mert az 1. állítás szerint két különböző ponton át pontosan egy egyenes megy. Tehát a síkon összesen 1+t(q-1) pont van. Viszont szintén az 1. állításból következik, hogy ez a szám q2. Tehát
1+t(q-1)=q2,
amiből kapjuk, hogy t=q+1.  
 
Nevezzük az e és f egyeneseket párhuzamosaknak, ha nincs közös pontjuk, vagy ha egybeesnek. Ez megfelel a párhuzamosság klasszikus definíciójának. A következő állítás is hasonlít az euklidészi geometria megfelelő tételére:
 
3. állítás. Ha az AG(2,q) sík P pontja nincs rajta a sík e egyenesén, akkor P-n át pontosan egy e-vel párhuzamos egyenes megy. A sík egyenesei párhuzamossági osztályokba sorolhatók úgy, hogy két egyenes pontosan akkor van egy osztályban, ha párhuzamosak. Minden osztályban q darab egyenes van, a sík minden pontján át minden osztályból pontosan egy egyenes megy.
 

Bizonyítás. A 2. állítás szerint P-n át q+1 egyenes megy. Az e egyenesen q különböző pont van, ezeket P-vel összekötve összesen q darab e-t metsző és P-n átmenő egyenest kapunk. Vagyis P-n át (q+1)-q=1 darab e-t nem metsző egyenes megy.
Legyen most e és f két tetszőleges, de különböző egyenes, amelyek az M pontban metszik egymást. Az f egyenesen q-1 darab M-től különböző pont van, legyenek ezek F1,F2,...,Fq-1. Az előzőek szerint minden Fi ponthoz pontosan egy olyan ei egyenes van, amelyik átmegy rajta és párhuzamos e-vel. Az ei egyenesek egymással is párhuzamosak, mert ha ij esetén az N pont ei-n is és ej-n is rajta lenne, akkor N-en át két e-vel párhuzamos egyenes is menne, hiszen ei is és ej is ilyen. Ez viszont ellentmond állításunk már bizonyított első részének. Tehát e osztályában, s mivel e tetszőleges volt, így minden párhuzamossági osztályban q darab egyenes van. Mivel minden egyenesre q pont illeszkedik, azért az is igaz, hogy a sík minden pontján át minden osztályból pontosan egy egyenes megy.  
 
A legegyszerűbb esetekben, amikor q kicsi, könnyen ,,lerajzolhatjuk'' az AG(2,q) síkot. A klasszikus síkkal való analógia akkor látszik a legjobban, ha a pontokat a szokásos derékszögű koordinátarendszer azon rácspontjainak választjuk, melyeknek mindkét koordinátája a {0,1,...,q-1} halmazból való. Ekkor persze a véges sík egyenesei az euklidészi síkon már nem lesznek egyenesek, de hasonlítanak azokra, és a párhuzamosság is jól szemléltethető. A q=2, q=3 esetek egyszerűek, ezek láthatók az 1. ábrán.
 
 

1. ábra
 

Ha q=5, akkor érdemesebb az egyes párhuzamossági osztályokat külön-külön lerajzolni, egyébként az ábra már áttekinthetetlenné válna. Ez látható a 2. ábrán.
 
 

2. ábra
 

A valós síkon nemcsak az egyenesek, hanem különféle görbék is megadhatók az egyenletükkel. Azok az egyenletek, melyekben X-nek és Y-nak csak elsőfokú kifejezése szerepel, azaz az AX+BY+C=0 (A és B egyszerre nem 0) típusú egyenletek mindig egyenesek egyenletei. A legegyszerűbb nem ilyen egyenlet az Y=X2. Ez a valós síkon parabolát határoz meg. Vizsgáljuk meg, hogy mit mondhatunk erről az egyenletről, azaz az általa meghatározott ponthalmazról véges affin síkokon.
A fejezet hátralévő részében szereplő tételek minden olyan AG(2,q) síkon igazak, ahol q páratlan prímhatvány, a bizonyítások azonban egyszerűbbek, ha prímhatványok helyett csak prímeket tekintünk. Az érdeklődő olvasó a prímhatvány esetre vonatkozó bizonyításokat megtalálja pl. a [3] vagy [4] könyvekben.
Legyen tehát p páratlan prím. Ekkor a p elemű testet azonosíthatjuk Zp-vel. Tekintsük az AG(2,p) síkon az Y=X2 egyenletnek eleget tevő pontokat. Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban ezt a ponthalmazt p-edrendű parabolának nevezzük, ha pedig egy pont benne van a halmazban, akkor azt mondjuk, hogy a pont rajta van a parabolán.
 
4. állítás. A p-edrendű parabolának p pontja van, ezek közül a sík bármely egyenese legfeljebb kettőt tartalmaz.
 

Bizonyítás. A sík (a,b) pontja akkor és csak akkor van rajta a p-edrendű parabolán, ha b=a2. A pont első koordinátája tehát meghatározza a másodikat. Mivel a tetszőleges, azért a parabolán lévő pontok száma megegyezik a véges test elemeinek számával, tehát p.
Vizsgáljuk most meg egy egyenes és a parabola közös pontjait. Ha az egyenes [c] típusú, akkor a közös pontok száma 1, mert a közös pontok koordinátái kielégítik az X=c és az Y=X2 egyenleteket is, s e két egyenletnek csak a (c,c2) pont tesz eleget (a klasszikus síkon is ugyanígy látjuk be, hogy egy függőleges egyenesnek pontosan egy pontja van a parabolán). Ha az egyenes [m,k] típusú, akkor a közös pontok koordinátáira Y=mX+k és Y=X2 is teljesül, vagyis X2=mX+k is igaz. Próbáljuk megoldani ezt a másodfokú egyenletet. A valós esetből ismert megoldóképletet nem tudjuk alkalmazni, hiszen abban négyzetgyökvonás szerepel, amit véges test elemein egyelőre nem értelmeztünk. Megpróbálhatjuk viszont követni azt az utat, ahogy bebizonyítottuk a megoldóképletet. Vigyük az ismeretlent tartalmazó tagokat az egyenlet bal oldalára és egészítsük ki az ott szereplő kifejezést teljes négyzetté (az (a-b)2=a2-2ab+b2 azonosság véges testekben is igaz, ha a 2-vel jelölt elem az 1+1 összeadás eredménye). Mivel p páratlan, azért 1+1=20 és 22=40 (ha p=3, akkor ‐ mint láttuk ‐ 4 helyett 1-et kell írnunk), ezért ezekkel az elemekkel oszthatunk. Egyenletünk tehát
X2-mX+m24=k+m24,
azaz
(X-m2)2=k+m24(2)
alakra hozható.
Most kellene négyzetgyököt vonni. Ehhez némi előkészületre van szükségünk. Ha Zp elemeit négyzetre emeljük, akkor (p+1)/2 különböző elemet kapunk. A szorzás asszociativitása és kommutativitása miatt ugyanis (-a)2=(-1)2a2=a2, tehát a 0-tól különböző elemek párokba állíthatók úgy, hogy az egyes párokban lévő elemek négyzete megegyezik. Különböző párokhoz tartozó elemek négyzete viszont különböző, mert ha a2=b2, akkor a2-b2=(a-b)(a+b)=0, vagyis a nullosztómentesség miatt vagy a=b vagy a=-b. A párok száma (p-1)/2, ehhez kell még a 0-t hozzáadni, s így kapunk (p+1)/2 különböző elemet. Tehát pontosan egy olyan elem van, amelynek a négyzete 0, a nemnulla elemek fele nem áll elő Zp-beli elem négyzeteként ‐ ezeket a továbbiakban nemnégyzet elemeknek nevezzük ‐, másik fele viszont pontosan két Zp-beli elem négyzete, ezeket a továbbiakban négyzetelemeknek nevezzük. (A valós számok esetén a nemnégyzetek a negatív, a négyzetek pedig a pozitív számok).
A (2) egyenletnek tehát nincs megoldása, ha a bal oldalon nemnégyzet elem áll, 1 megoldása van, ha a bal oldalon 0 van, és két megoldása van, ha a bal oldalon négyzetelem áll. A p-edrendű parabolának és az Y=mX+k egyenesnek ezért nincs közös pontja, ha k+m2/4 nemnégyzet. Ha k+m2/4=0, akkor egyetlen közös pontjuk van, ez az (m/2,m2/4), ha pedig k+m2/4 négyzetelem, akkor a közös pontok száma kettő, ezek (m/2+d,m2/4+md+d2) és (m/2-d,m2/4-md+d2), ahol d2=k+m2/4.  
 
A valós síkon a parabolának minden P pontjában van érintőegyenese. Ez az a nem függőleges egyenes, amelyiknek a parabolával csak egy közös pontja van, P. Különböző pontokhoz tartozó érintők nem párhuzamosak, a függőleges irányt kivéve minden irányú érintője van a parabolának. Ezek a p-edrendű parabolára is igazak.
 
5. állítás. A p-edrendű parabola tetszőleges T pontján át p-1 olyan egyenes megy, amelyik két pontban metszi a parabolát és két olyan, amelyik csak T-ben. A [c] típusú egyenesek mindegyike egy pontban metszi a parabolát, a többi párhuzamossági osztály mindegyikében pontosan egy olyan egyenes van, amelyik egy pontot tartalmaz a paraboláról.
 

Bizonyítás. Tudjuk, hogy T-n át p+1 egyenes megy. A parabolának p-1 T-től különböző pontja van, ezeket T-vel összekötve csupa különböző egyenest kapunk, mert a 4. állítás szerint egyetlen egyenes sem metszheti kettőnél több pontban a parabolát. Tehát T-n át p-1 darab két pontban metsző egyenes megy, a maradék (p+1)-(p-1)=2 egyenes pedig csak T-ben metszi a parabolát.
Azt már beláttuk, hogy a [c] típusú egyenesek mindegyike egy pontban metszi a parabolát. A 4. állítás bizonyítása során azt is kiszámoltuk, hogy az Y=mX+k egyenesnek pontosan akkor van egy közös pontja a parabolával, ha k+m2/4=0. Ha tehát m-et rögzítjük, azaz egy párhuzamossági osztály egyeneseit tekintjük, akkor pontosan egy egyenesnek, az Y=mX-m2/4 egyenletűnek lesz egy közös pontja a parabolával. (Ez a pont (m/2,m2/4).)  
 
A továbbiakban a p-edrendű parabola érintőjének nevezzük azokat az [m,k] típusú egyeneseket, melyeknek egy közös pontjuk van a parabolával. Az (a,a2) pontban tehát a parabola érintőjének egyenlete Y=2aX-a2, ami formálisan ugyanaz, mint a valós sík esetén. A 3. ábrán p=5 esetén látható a parabola és az egyes párhuzamossági osztályokhoz tartozó érintői.
 
 

3. ábra
 

Ebben az esetben a négyzetelemek 1, 4; a nemnégyzetek 2, 3. A parabola pontjai (0,0), (1,1), (2,4), (3,4) és (4,1), az egyes pontokban az érintők egyenlete pedig rendre Y=0, Y=2X+4, Y=4X+1, Y=X+1 és Y=3X+4.
 
3. A focibajnokság szervezése
 

Most már mindent tudunk ahhoz, hogy nekilássunk a focibajnokság megszervezéséhez. Körmérkőzéses bajnokságban minden csapat minden másikkal pontosan egyszer találkozik. A bajnokságot fordulókra osztják, minden fordulóban minden csapat egy meccset játszik. Ez azt jelenti, hogy a csapatok száma páros. (Páratlan számú csapat esetén minden fordulóban egy csapat pihen, ezért ha benevezünk egy virtuális csapatot, amelyiknek a neve PIHEN FC, akkor a bajnokság megszervezését visszavezettük a páros sok résztvevő esetére.) Ha a csapatok száma kicsi, akkor könnyű dolgunk van. Két csapat esetén csak egy meccs van. Ha négy csapatunk van, A, B, C és D, akkor lényegében egyféleképp szervezhető a bajnokság, mert minden fordulót egyértelműen meghatároz az, hogy A kivel játszik:

  1. forduló:ABCD  2. forduló:ACBD  3. forduló:ADBC   

 
Ha még két csapat, E és F is benevez, akkor már kicsit bonyolultabb a helyzet. Ha például úgy kezdődne a bajnokság, hogy

  1. forduló:ABCDEF  2. forduló:ACBEDF  3. forduló:AFBDCE   

 

akkor abban a fordulóban, amelyikben az AD meccsre sor kerülne, E nem tudna kivel játszani, mert B-vel, C-vel és F-fel már találkozott. Rövid próbálkozás után persze itt is találunk megoldást, pl:

  1. forduló:ABCDEF  2. forduló:ACBEDF  3. forduló:ADBFCE  4. forduló:AEBDCF  5. forduló:AFBCDE   

 
Meg lehet mutatni (lásd pl. [1]), hogy hat lényegében különböző bajnokság szervezhető. A legtöbb bajnokságban azonban hatnál jóval több csapat szerepel. Az európai elsőosztályú focibajnokságok közül sokban 20 (pl. olasz, spanyol) vagy 18 (német, francia) csapat szerepel. Ezekben a számokban az a közös, hogy felírhatók p+1 alakban, ahol p páratlan prím. Ilyen létszám mellett könnyen megszervezhető a bajnokság a p-edrendű parabola tulajdonságait felhasználva.
Bajnokság p+1 csapattal. Tekintsük az AG(2,p) síkon a p-edrendű parabolát. Legyenek ennek pontjai A0,A1,...,Ap-1, ahol az indexeket úgy választjuk, hogy a parabola Ai-beli érintője párhuzamos legyen a sík Y=iX egyenletű egyenesével minden iZp esetén.
A bajnokságban szereplő csapatok közül p darabot feleltessünk meg a parabola pontjainak, egy csapatot pedig egy () jelnek. A fordulókat feleltessük meg a sík párhuzamos egyenesei által alkotott osztályoknak úgy, hogy a [c] típusú egyenesek osztálya nem felel meg fordulónak. A többi párhuzamossági osztály mindegyike egyértelműen jellemezhető azzal az mZp értékkel, amelyik az adott osztályba tartozó egyenesek egyenletében X együtthatója. Tehát beszélhetünk az m meredekséghez tartozó fordulóról. Ebben az Fm-mel jelölt fordulóban a csapatok párosítása legyen a következő:
Am() és AiAj pontosan akkor, ha az AiAj egyenes egyenlete Y=mX+k alakú.
Megmutatjuk, hogy így egy jó lebonyolítást kapunk. A fordulók száma eggyel kisebb, mint a csapatok száma. Minden mZp esetén igaz, hogy az Fm fordulóban minden csapat pontosan egy meccset játszik, mert a parabola tetszőleges Ai pontján át az 5. állítás szerint pontosan egy m meredekségű egyenes megy. Ha ez az érintő, akkor i=m és Ai ellenfele () ha pedig im, akkor az Ai-n átmenő m meredekségű egyenes a 4. állítás szerint a parabolának még pontosan egy AjAi pontját tartalmazza, s az ennek megfelelő csapattal játszik Ai az Fm fordulóban. Az is látszik, hogy bármely két csapat pontosan egyszer találkozik a bajnokság során. Ez () esetén az 5. állításnak abból a részéből következik, amely szerint a [c] típusú egyenesek osztályát kivéve a parabolának minden párhuzamossági osztályban pontosan egy érintője van; Ai és Aj esetén pedig az 5. állítás azon részéből, mely szerint a [c] típusú egyenesek egy pontban metszik a parabolát, azaz az AiAj egyenes nem ilyen, tehát egyenlete Y=mX+k alakú, s ezért a meccsre az Fm fordulóban sor kerül.
Az AG(2,q) sík parabolájából kiindulva ugyanezzel a módszerrel lehet megszervezni a bajnokságot pl. Máltán, ahol 10=32+1 csapat van az első osztályban. A magyar NB I-ben viszont 16 csapat szerepel, ezért ott módszerünk nem működik. Az ilyen ,,nem jó'' bajnokságokat is meg lehet persze szervezni. Erre a legegyszerűbb módszer a következő (n>1 tetszőleges egész szám):
Bajnokság 2n csapattal. Tekintsünk az euklidészi síkon egy szabályos (2n-1)-szöget. Legyenek ennek csúcspontjai A1,A2,...,A2n-1. A bajnokságban szereplő csapatok közül 2n-1 darabot feleltessünk meg a sokszög csúcspontjainak, egy csapatot pedig a sokszög köré írható kör K középpontjának. A fordulókat feleltessük meg a KAm irányoknak, ahol m=1,2,...,2n-1. Ekkor beszélhetünk az m indexhez tartozó fordulóról. Ebben az Fm-mel jelölt fordulóban a csapatok párosítása legyen a következő (lásd a 4. ábrát).
 
 

4. ábra
 

AmK és AiAj pontosan akkor, ha az AiAj egyenes merőleges az AmK egyenesre.
Megmutatjuk, hogy így egy jó lebonyolítást kapunk. A fordulók száma eggyel kisebb, mint a csapatok száma. Minden m=1,2,...,2n-1 esetén igaz, hogy az Fm fordulóban minden csapat pontosan egy meccset játszik, mert Am ellenfele K, ha pedig im, akkor az Ai pont AmK egyenesre vonatkozó tükörképe a sokszög egy AjAi csúcsa (itt használjuk ki, hogy a sokszögnek páratlan sok csúcsa van), s az ennek megfelelő csapattal játszik Ai. Az is látszik, hogy bármely két csapat pontosan egyszer találkozik a bajnokság során. Ez K esetén nyilvánvaló, Ai és Aj esetén pedig abból következik, hogy az AiAj szakasz felezőmerőlegese átmegy K-n és a sokszögnek pontosan egy Am csúcsát tartalmazza, a meccsre az ennek megfelelő Fm fordulóban kerül sor.
 
A kétféle bajnokságszervezés leírása alig tér el egymástól. Ez nem véletlen, azért van így, mert a véges síkok parabolái és az euklidészi sík körei sok szempontból ugyanolyan görbék. Az azonban, hogy mit értünk ezen, már egy következő cikk témája.
 
Irodalom
 


[1]Bérczi Gergely, Gács András, Hraskó András és Szőnyi Tamás: Reguláris gráfok, Új matematikai mozaik (szerk. Hraskó András), Typotex Kiadó, Budapest, 2002, 77‐104.
[2]Freud Róbert: Lineáris algebra, ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, 1998.
[3]Kárteszi Ferenc: Bevezetés a véges geometriákba, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1972.
[4]Kiss György és Szőnyi Tamás: Véges geometriák, Polygon Kiadó, Szeged, 2001.
[5]Montágh Balázs: Salakmotor versenyek és véges síkok, Új matematikai mozaik (szerk. Hraskó András), Typotex Kiadó, Budapest, 2002, 7‐52.
[6]Wallis, W. D.: One-Factorizations, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, 1997.

1A cikk elklészítését a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) támogatta az Öveges József program keretében. A támogatás forrása a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap.