Cím: Tudományos népszerűsítő előadások a Fővárosi Fazekas Mihály Gimnáziumban
Füzet: 2006/november, 489 - 490. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A modern matematikába, illetve a matematika XX‐XXI. századi alkalmazásaiba pillanthatunk be neves egyetemi oktatók, kutatók segítségével. Mindig kedden, 16 órakor kezdődnek a diákok, tanárok és más érdeklődők számára meghirdetett programok a Fővárosi Fazekas Mihály Gimnázium Nagytermében.

 
A következő előadás:
Pelikán József: Matematikai konstansok
2006. november 21.

 

Van néhány olyan speciális szám, amely rendszeresen felbukkan a matematika egymástól távolinak tetsző területein és mindegyik helyen fontos szerepet játszik. A két leghíresebb ilyen számról (π és e) mindenki hallott, de ezeknek is több olyan fontos és érdekes tulajdonsága van, ami kevésbé ismert.
Valószínűleg a harmadik legfontosabb konstans az Euler‐Mascheroni szám (γ=0,5772156649...), de sok más, univerzális jelentőségű konstanst is ismerünk.
Említésre kerülnek majd olyan konstansok is, amelyeknek csak egy szűkebb területen van kiemelt szerepe (pl. számelméletben, geometriában, egyenlőtlenségek kapcsán, diszkrét struktúrákban, függvényiterációkban).
Bár az előadás megértéséhez elég a középiskolai anyag ismerete, a téma megkívánja, hogy szóljunk végtelen sorokról és integrálokról, emellett szerepelni fognak lánctörtek és a Riemann zeta-függvény is.

 
Későbbi előadások:
 

  2007. január 23.Petz Dénes:Neumann János és a kvantum bitek


2007 márciusában Lovász László, májusban Szász Domokos előadása várható.
 
Friss információk a
http://matek.fazekas.hu/portal/eloadas/
linken olvashatók. Az iskola címe: 1082 Budapest, Horváth Mihály tér 8.