Cím: Kunfalvi Rezső Emlékverseny
Füzet: 2006/szeptember, 373 - 374. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1

 

Budapest, 2006. május 2‐4.
 

4. feladat: Rakéta és közegellenállás (7 pont)
TV-közvetítés során egyenes adásban figyelheted egy űrrakéta indítását. A kommentátor elmondja, hogy a rakéta ‐ az űrhajósok biztonsága érdekében ‐ állandó, a=5g gyorsulással emelkedik függőlegesen felfelé. Fizika tanulmányaidból tudod, hogy a rakétára F=αϱv2A nagyságú közegellenállási erő hat (ϱ a levegő sűrűsége, v a rakéta sebessége, A a mozgásirányra merőleges keresztmetszete és α egy dimenziótlan arányossági tényező).
Feltételezve, hogy a légkör hőmérséklete állandó T=250 K, és ismerve a levegő átlagos móltömegét (28,9 kg/kmol) valamint a gázállandót (R=8,31J/mol K), számítsd ki, hogy az indítástól számítva mennyi idő múlva hat az űreszközre a legnagyobb közegellenállási erő! Milyen magasan lesz az űrhajó ekkor?
 

5. feladat: Részecske (relativisztikus) mozgása homogén elektromos mezőben (10 pont)
Egy elektront nagy (a c fénysebességgel összemérhető) v0 sebességgel igen erős, homogén elektromos mezőbe lövünk. A részecske kezdősebessége az elektromos térerősségre merőleges.
a) Adjuk meg azt (azokat) a fizikai mennyiség(ek)et, amely(ek) a mozgás során állandó nagyságú(ak) marad(nak). A megmaradó mennyiség(ek)et ne csak a nevével (nevükkel) adjuk meg, hanem a feladatban szereplő többi fizikai mennyiséggel is hozzuk kapcsolatba! (2 pont)
b) Válasszunk egy olyan koordináta-rendszert, amelyben az elektromos térerősség x irányú, az elektron kezdősebessége pedig y irányú. Számítsuk ki, hogy milyen kapcsolatban áll az elektron x irányú sebessége az y irányú sebességkomponenssel, és ábrázoljuk a részecske mozgását a sebességkomponensek koordináta-rendszerében! (3 pont)
c) Mekkora szöget zár be az elektron sebességvektora és a gyorsulásvektora az erőtérbe való belépésekor, illetve hosszú idővel ezután? (Az erőtér térbeli kiterjedése elég nagy, geometriai méretek nem korlátozzák a mozgást.) Hogyan olvasható le a b) alkérdésben szereplő ábráról a részecske sebességének és gyorsulásának szöge a mozgás tetszőleges pillanatában? (2 pont)
d) Határozzuk meg, hogy a mozgás során mekkora az elektron sebesség- és gyorsulásvektora közti szögnek a minimuma? Ebben a helyzetben (amikor a kérdéses szög minimális) mekkora az elektron sebességének x és y irányú komponense? (3 pont)
 
II. mérési feladat: Mágneses dipólusok és a földmágnesség vizsgálata (15 pont)
Rendelkezésre álló eszközök:
‐ 4 db (egyformának tekinthető) henger alakú, homogén tömegeloszlású mágnes. Az egyes darabok mért adatai: tömeg m=11,46±0,01 g; átmérő 2R=10±0,1mm; hossz h=20±0,1mm;
‐ kétféle vastagságú (0,3 és 0,14 mm átmérőjű) horgász-zsinór, egyik végükkel a mennyezet közelében rögzítve;
‐ mérőszalag;
‐ stopper.
 
Feladatok:
 

1. Mágneses torziós inga készítése (8 pont)
 

a) Készítsen 1‐1, illetve 2‐2 mágnesből (a zsinórt óvatosan a mágnesek közé csippentve) mágneses torziós ingát. (Vigyázat: a mágnesek könnyen ,,összeugranak'' és a védőrétegük ekkor megsérülhet. Óvatosan kísérletezzen, erősen tartsa a mágneseket!) A szimmetriatengelyük mentén mágnesezett hengerek vízszintesen álljanak. Mérje meg az inga lengésidejét kis szögkitérések esetén.
b) Vizsgálja meg, hogy a kitérített ingára ható forgatónyomatéknál a földmágnesség mellett számításba kell-e venni a horgász-zsinór torziós nyomatékát!
c) Mérési adatai felhasználásával igazolja (vagy cáfolja), hogy a kétszerannyi darabból összerakott mágnes erőssége (mágneses dipólnyomatéka) kétszerese a kisebb mágnesének.
d) A mérési adatok alapján milyen kijelentést tehet egy-egy hengeres mágnes dipólnyomatékának és a földi mágneses mező vízszintes komponensének kapcsolatáról?
Útmutatás: A mágneses dipólerősség (p) egy áramjárta vezető keretnél az áramerősség és a keret területének szorzata. Homogén mágneses mezőben a mágneses dipólusra forgatónyomaték hat.
Egy homogén tömegeloszlású henger tehetetlenségi nyomatéka a tömegközéppontján átmenő, a henger tengelyére merőleges forgástengelyre vonatkoztatva:
Θ=m(14R2+112h2).

 

2. A földi mágneses mező mérése (7 pont)
 

a) Készítsen 1‐1 kis mágnes és a horgász-zsinór felhasználásával iránytűt, amely a talaj közelében helyezkedik el! Várja meg, amíg az iránytű beáll észak-dél irányba!
b) Közelítsen lassan északi vagy déli irányból egy vagy két kis mágnessel az iránytűhöz úgy, hogy a mozgatott mágnes tengelye is észak-déli irányú legyen. Megfigyelheti, hogy bizonyos távolságra közelítve a kis mágnest az iránytűhöz ,,taszító'' irányból, az iránytű hirtelen átfordul. Mérje meg minél pontosabban azt a távolságot, amelynél az áfordulás történik!
c) A mérési adatok felhasználásával számítsa ki egy-egy kis mágnes dipólnyomatékának értékét, valamint a földi mágneses mező indukcióvektora vízszintes komponensének nagyságát a mérés helyén!
Útmutatás: Egy p dipólerősségű mágnes mágneses mezője a szimmetriatengely mentén, a mágnestől viszonylag nagy x távolságban
B(x)=K2px3,
ahol K=μ04π=10-7VsAm.
1A versenyen összesen öt elméleti és két mérési feladatot kaptak a versenyzők. Ezek közül itt ‐ terjedelmi okokból ‐ két elméleti és egy kísérleti problémát mutatunk be.