Cím: Az Oktatási és Kulturális Minisztérium meghirdeti a 4. Ifjúsági Bolyai Pályázatot
Füzet: 2008/május, 298 - 299. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A meghirdetett pályázat a közoktatásban, illetve a felsőoktatásban tanuló, a tudomány művelése iránt elkötelezett és meghatározott témában elmélyedni képes tehetséges tanulók és hallgatók támogatását és munkájuk elismerését szolgálja.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a pályázattal elő kívánja segíteni a hazai tudományos élet utánpótlásának biztosítását. A pályamunkák készítésekor a tapasztalt, sikeres kutatók és a diákok új típusú kapcsolatával új alternatívák nyílnak meg a kutatásban az utánpótlás nevelésére.

 
Pályázók köre. Pályázhatnak a 2007/2008. tanévben hazai középiskolák nappali tagozatos képzésének utolsó három, valamint a szakiskolák utolsó két közoktatási évfolyamán tanuló diákok, továbbá a hazai felsőoktatási intézmények nappali tagozatos magyar állampolgárságú hallgatói. Pályázhatnak továbbá a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény 1.§ (1) bekezdésében megjelölt országokban magyar tannyelvű oktatásban részt vevő 10‐12. évfolyamos tanulók, valamint ugyanezen országok felsőoktatási intézményeiben tanuló, Magyar igazolvánnyal vagy ez irányú kérelemmel rendelkező hallgatók a képzés nyelvétől függetlenül.
Pályázhatnak egyének vagy maximum 3 fős csoportok.
A pályázat témáit a 2007-es év Bolyai-díjas kitüntetettje, dr. Lovász László jelölte meg. A pályázók a megnevezett témában készítenek tudományos dolgozatot kutatómunkájukról, igénybe véve felkészítő tanáraik, oktatóik, valamint igény esetén külső konzulensek segítségét.
 
Téma. A pályázó környezetéből választott természeti, gazdasági vagy társadalmi jelenség tudományos igényű vizsgálata, vagy tevékenység megtervezése matematikai modell felállítása révén. A feladathoz tartoznak általában a következő lépések, vagy legalábbis ezek többsége: a feladat céljának megfogalmazása, a matematikai modell felállítása, adatok gyűjtése, az adatok alapján a modell által adott válasz kiszámítása (szükség esetén megfelelő program írása), a válasz értelmezése.
Példák azokra a kérdésekre, amelyek a való életben felvetődnek, és melyek (szerencsés esetben) matematikailag kezelhetők:
Hogyan jutok el leggyorsabban vagy legolcsóbban az iskolába?
Hogyan lehet jó SUDOKU rejtvényt csinálni?
Hogyan tűzzek ki hirdetéseket a lehető legkevesebb talpalással úgy, hogy a lehető legtöbb iskolatársam lássa?
Mennyire kell, hogy megváltozzon az időjárás ahhoz, hogy a Balaton kiszáradjon?
A légitársaságok föl-le viszik ugyanannak a helynek az árát attól függően, hogy hány nap van még hátra az indulásig. Milyen adatok alapján teszik ezt vajon?
Mennyit segítene Budapest közlekedésén, ha fizetni kellene a behajtásért, mint Londonban?
Hogyan kellene egy élelmiszerüzletben az árukat kirakni a polcra ahhoz, hogy a vevőknek átlagban minél rövidebb időt kelljen eltölteni az összeszedésükkel, vagy hogy minél több drága luxuscikk előtt kelljen elsétálniuk?
Hogyan helyezzük el a linkeket a honlapon, hogy átlagban minél kevesebb keresgéléssel és kattintással érjük el a kívánt lapot?
Hova helyezzem el a kertben a locsolófejeket?
Nem volna-e érdemes a büfében az egyik eladónak a pénzt kezelni, a másiknak az árut kiadni?

Ezek csak példák olyan kérdésekre, melyek felvetődhetnek mindennapi életünkben, és melyekre matematikai modellezés segítségével kaphatunk választ. A pályázóknak saját maguknak kell megtalálni a kérdést, amit vizsgálnak. A kérdés eredetisége ugyanúgy része az értékelésnek, mint a megoldás eredményessége.
 
A pályázat terjedelme. Irodalomjegyzék nélkül maximum 30 gépelt oldal. A pályázathoz csatolható az adatokat vagy eredményeket bemutató táblázat, program, fotó, videoszalag, CD, DVD.
 
A pályázat beküldésének határideje: 2008. szeptember 15.
 
Cím: Oktatási és Kulturális Minisztérium Közoktatási Főosztály, 1055 Budapest, Szalay utca 10‐14. A borítékon kérjük feltüntetni, hogy ,,Ifjúsági Bolyai Pályázat''.
 
Az Ifjúsági Bolyai Pályázat díjazása. Az Ifjúsági Bolyai Pályázat középfokú nevelési-oktatási kategóriájának nyertese bruttó 300 ezer forint pénzjutalomban részesül, továbbá a Bolyai-díjas tudós szakmai irányításával folytathatja kutatómunkáját.
Az Ifjúsági Bolyai Pályázat felsőoktatási kategóriájának nyertes pályázója egyrészt bruttó 300 ezer forint pénzjutalomban részesül, továbbá az általa megnevezett egyetem téma szerinti doktori iskolájában ‐ annak egyetértése esetén ‐ államilag finanszírozott doktori képzésben való részvételre jogosult. A győztes hallgató a Bolyai-díjas tudós irányításával folytathatja kutatómunkáját.
Az Ifjúsági Bolyai Pályázat két nyertesének felkészülését, pályázatának elkészítését segítő tanár, oktató kiemelkedő munkája is elismerésben részesül. A két felkészítő tanár a díjazott tanulóval, hallgatóval együtt kapja kézhez a jutalmát, amely mindkét kategóriához kapcsoltan egyrészt egy elismerő oklevél, másrészt pedig bruttó 300 ezer Ft.
A pályamunkák értékelését bírálóbizottság végzi, melynek tagjait a hazai tudományos élet neves személyiségei közül az Oktatási és Kulturális Miniszter kéri fel, tagjai között helyet kapnak a kiválasztott téma szakértői is.
A benyújtott pályázatok az alábbi szempontok alapján kerülnek elbírálásra:
az elért kutatási eredmény tudományos értéke,
az elért kutatási eredmény újszerűsége,
a vizsgált kérdés eredetisége, matematikai eszközökkel való megközelíthetősége,
a felállított modell korrektsége, a vizsgált kérdéshez való viszonya,
az adatgyűjtés eredményessége, alapossága,
az alkalmazott eljárás ötletessége, gyakorlatiassága, leleményessége, módszertani eredetisége,
az eredmények tudományos vagy gazdasági felhasználhatósága, szabadalmazhatósága,
az eredmények érthető, tömör, világos ismertetése,
a pályamunka esztétikai értéke.

A bírálóbizottság tagjai egyenként értékelik a pályázatokat, és 2008 októberében nyilvános beszélgetésre (a pályamunka megvédésére) hívják meg a legreményteljesebb pályázatok készítőit. Különösen indokolt esetben a bizottság a díjat megosztva is kiadhatja.
 
Az ünnepélyes eredményhirdetés 2008. október végén lesz.
 
A pályázat anyagi fedezetét, a meghirdetés és a bírálat költségeit az Oktatási és Kulturális Minisztérium biztosítja.
A pályázat elkészítéséhez minden segédeszköz használható.
A pályázóknak további segítséget nyújt a Kutató Diákok Országos Szövetségének ,,Kutatási lehetőségek középiskolásoknak'' című kiadványa is, amely tartalmazza az akadémikus mentorok névsorát, valamint a hazai felsőoktatásban dolgozó, a kutatásra vállalkozó középiskolások támogatását segítő oktatók névsorát. A kiadvány elektronikus változata az alábbi honlapon érhető el: http://www.kutdiak.hu/.
A pályázatról további információ kérhető az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közoktatási Főosztályán (telefon: 473-7380).