Cím: KöMaL Tesztverseny - Versenykiírás
Füzet: 2006/szeptember, 353. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Középiskolai Matematika és Fizikai Lapok a régi hagyományokat és a modern kor lehetőségeit ötvözve internetes feladatmegoldó tesztversenyt indít a 2006 őszén kezdődő tanévben. A verseny célja, hogy olyan diákok is bekapcsolódjanak a matematika, fizika, vagy informatika versenyekbe, akiknek kevesebb idejük jut a KöMaL újság feladatainak pontos kidolgozására és beküldésére. Így nekik is lehetőséget adunk arra, hogy érdekes feladatokon töprengjenek, és hónapról-hónapra összemérjék tudásukat.
A versenyt az említett három tantárgyból korosztályonként hirdetjük meg az 5. osztálytól a 12. osztályig. Minden induló az iskolai osztályának megfelelő évfolyamú diákokkal, a neki megfelelő évfolyamú feladatsor megoldásával versenyez, de versenyen kívül megoldhatja bármelyik évfolyam vagy tantárgy feladatsorát is.
A versenyben hónapról-hónapra a forduló elején mindhárom tantárgyból kategóriánként 5 tesztfeladatot tűzünk ki. A feladatok általában azonosak az 5‐6. osztályok, a 7‐8. osztályok, a 9‐10. osztályok, valamint a 11‐12. osztályok számára. A feladatsorok megoldására egy hónap áll rendelkezésre, de a feladatok pontértéke háromnaponként eggyel csökken. Azaz egy tizenegy napja kitűzött feladatsor 10 pontos feladatának helyes megoldására már csak 7 pont jár.
A verseny feladatait döntően a KöMaL újság és korábbi versenyek feladataiból válogatjuk. Igyekszünk érdekes, színes, tanulságos, szórakoztató, ugyanakkor nem túl nehéz feladatokat kitűzni. Többségük a tantárgy irányt érdeklődő diákok számára általában megoldható ,,tanórai'' feladat, de kisebb részük néhány nap fejtörést okozhat. Úgy gondoljuk, a felsőbb évfolyamok diákjainak az érettségire való felkészülésben is hasznos lehet egy-egy feladatsor megoldása.
A versenyre nevezni a KöMaL honlapján lehet, ahol a további tudnivalók is elolvashatók. Eredményhirdetést a tanév végén tartunk, ahol KöMaL emblémás pólók, bögrék, és esetleges szponzoraink díjai fognak gazdára találni.
További részletek és egy próbaforduló a http://www.komal.hu honlapon a Tesztverseny menüpont alatt érhető el!