Cím: XLVI. Rátz László Vándorgyűlés
Szerző(k):  Miklós Ildikó 
Füzet: 2006/szeptember, 326. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Somogyország fővárosának megújuló egyetemi városrésze adott otthont idén a Bolyai János Matematikai Társulat által rendezett Vándorgyűlésnek. A résztvevők élvezhették a vadonatúj kollégium minden kényelmét is. Hagyományosan az első nap délelőttje városnézéssel telt: a Csiky Gergely Színháztól indult a séta és végigvezetett a Fő utcán, ahol megcsodálhattuk a közelmúltban felújított szecessziós épületeket.
Ugyan az egyetemi városrész távol esett a városközponttól, de a város ajándékaként mindenki ingyen utazhatott a tömegközlekedési járműveken. Szintén mindenki kapott egy belépőt a csak egy héttel az esemény előtt átadott élményfürdőbe is, amit a szerencsére kedvező időjárásban nagyon sokan ki is használtak.
A megnyitót követően a Beke Manó Emlékdíjak átadására került sor, majd az új hagyományt követve az idei Rátz Tanár Úr Emlékdíj kitüntetettjei tartottak előadást, valamint a középiskolák különböző eredményességi mutatóiról hallhattunk összehasonlító előadást. Ezt követően a Somogy táncegyüttes műsorát élvezhettük.
A tágas egyetemi városrészben minden előadásnak és bemutatónak meg lehetett találni az ideális méretű termet. A matematika tanárverseny immár szerves része a Vándorgyűlés programjának. A verseny feladatait és az eredményeket külön közöljük.
Kiváló előadásokban természetesen most sem volt hiány. A lapunkban is meghirdetett Cabri-tanfolyam is nagy sikert aratott és a résztvevők (köztük szerkesztőségünk is) megkapták a programhoz az ígért féléves licenszet.
Mivel a Vándorgyűlés ideje alatt zajlott a labdarúgó világbajnokság, a szervezők időben biztosítottak egy kivetítővel ellátott különtermet. Úgy tűnt, a foci korántsem csak a férfiakat érdekli, hiszen meccsnapokon este 9 után csak a televíziók előtt lehetett emberrel találkozni. Érdeklődés hiányában az első nap ismerkedési estje 9 órakor végetért. A hagyományos Budapest‐Vidék focimeccs szerencsére délután zajlott, a barátságos meccsen a csapatok számolatlanul ontották a gólokat.
Csütörtök délután ismét remek kirándulásokat szerveztek a vendéglátók, akiknek a tevékenységét Kubatov Antal fogta össze: ellátogathattunk a somogyvámosi Krisna-völgybe, Kaszó-pusztára, a szennai falumúzeumba, ahol a résztvevők még langallót (kenyérlángost) is ehettek. Köszönjük a szép túrákat!
Elmondhatjuk, hogy ismét egy nagyon jól megszervezett, színvonalas Vándorgyűlést élvezhettünk, ami a hasznos szakmai programokon és a megszerezhető kreditpontokon túl szórakoztató is volt. A szervezők jövőre várnak minél több jelentkezőt a XLVII., gyulai Vándorgyűlésre.