Cím: Ízelítő a Fermat‐Torricelli problémakörből
Szerző(k):  Szmerka Gergely 
Füzet: 2008/április, 194 - 201. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Pierre de Fermat 1643-ban tett feljegyzései között található a következő feladat: Adott három pont a síkon. Keressük azt a pontot, melynek távolságösszege e háromhoz minimális. Annak ellenére, hogy Fermat találta ki ezt az egyszerűnek tűnő feladatot, ő maga nem adott rá megoldást, nem foglalkozott sokat vele. Azonban ahhoz, hogy ez a geometriai probléma egész problémakörré növekedjen, Fermat megtette az első lépést: a XVII. századi tudományos élet szokásai szerint útjára bocsátotta, vagyis levélben elküldte egyik kortársának, a híres Mersenne-nek. A feladat aztán Mersenne közvetítésével eljutott Torricellihez, Vivianihoz Firenzébe és Cavalierihez Bolognába. Ők voltak az elsők, akik megoldásokat adtak a feladatra. Később aztán sokan foglalkoztak a problémával, annak általánosításával és mechanikai vonatkozásaival. A neves és tekintélyes Steiner is írt vázlatokat ezzel kapcsolatban. (Szokás ezt a feladatot Steiner feladatának is nevezni.) Az alábbiakban a viszonylag terjedelmes problémakörből szeretnék ízelítőt adni.
A feladatban keresett pontot a továbbiakban Pmin-nek vagy a három adott pont Fermat‐Torricelli pontjának fogom nevezni. Az első megoldás Torricelli nevéhez fűződik, melynek kiegészített változatát úgy nevezik, hogy

 
Torricelli tétele
 

1. eset: Ha az A, B, C pontok által meghatározott háromszög minden szöge <120, akkor a Pmin a háromszög izogonális pontja (Piz), vagyis amely pontból a háromszög minden oldala egyenlő szögben látszik.
 
2. eset: Ha az A, B, C pontok által meghatározott háromszögnek van egy 120-nál nagyobb vagy azzal egyenlő szöge, akkor Pmin ennek a szögnek a csúcsa.
 
Meg kell említeni, hogy Torricelli pusztán az 1. esettel foglalkozott. Tekintve, hogy a 2. eset Cavalierinél fordult elő először, ezt Cavalieri változatának is szokták nevezni. Az első eset másik elnevezése: lebegő eset, a másodiké pedig: kötött eset. (Ez a Pmin-nek az A, B, C pontokhoz viszonyított elhelyezkedését szemlélteti.)
Az itt következő bizonyítások első csoportja nem foglalkozik a Fermat‐Torricelli pont létezésének igazolásával.
 
Az 1. eset bizonyítása: A bizonyítás elején feltesszük, hogy egyértelműen létezik ez a Pmin pont. Tekintsük azt az e ellipszist, amelynek fókuszpontjai A és B, és illeszkedik a Pmin pontra, továbbá azt a k kört, amelynek középpontja a C pont és illeszkedik a Pmin pontra (1. ábra).
 
 

1. ábra
 

A Pmin pont a k és az e érintési pontja kell legyen. Ugyanis, tegyük fel indirekt, hogy a Pmin a két alakzat (egyik) metszéspontja. Ekkor a Pmin ponttal a k körön az ellipszis egy belső pontjába (P'-be) mozdulva azt kapnánk, hogy: APmin+BPmin>AP'+BP', míg CPmin=CP'. (Ugyanez a helyzet állna elő, ha az ellipszisen mozognánk a kör belseje felé.) Ez ellentmondás.
Az érintési pontban meghúzva a két alakzat közös érintőjét adódik, hogy APminC=BPminC, mivel, az ellipszis fokális tulajdonságának értelmében, az érintő felezi az adott pontba húzott rádiuszvektorok szögét, és a k kör érintője merőleges az adott pontba húzott sugárra. De, ha nem a C, hanem a B vagy az A pont körül rajzoljuk a kört, akkor másik két szög egyenlőségét kapjuk meg. Tehát: APminC=BPminC=APminB.  
Torricelli és Cavalieri e tétel alapján mindjárt adott egy eljárást a Pmin pont megszerkesztésére a lebegő esetre. Pmin az ABC háromszög oldalai fölé kifele rajzolt egyenlő oldalú háromszögek körülírt köreinek közös metszéspontja (2. ábra).
 
 

2. ábra
 

Hasonló szerkesztési módszert adott Simpson: Ha az ABC háromszög oldalai fölé kifelé egyenlő oldalú háromszögeket emelünk, akkor ‐ az ,,új'' pontokat A', B', C'-vel jelölve ‐ a Pmin pont az AA', BB', CC' szakaszok metszéspontja (3. ábra).
 
 

3. ábra
 

Továbbá
AA'=BB'=CC'=APmin+BPmin+CPmin.
A körülírt körök segítségével való szerkesztést Viviani is ismerte, de adott egy olyan eljárást is, amely ennek és Simpson szerkesztésének az összekapcsolásaként is felfogható.
Viviani nevéhez fűződik az alábbi tétel általánosabb változata.
 
Viviani tétele az egyenlő oldalú háromszögekre
 

Ha egy szabályos ABC háromszög egy tetszőleges belső P pontjából merőlegeseket állítunk az oldalakra, akkor a PT1+PT2+PT3 összeg állandó és egyenlő az ABC háromszög magassainak hosszával, ahol T1, T2, T3 a P pontból az oldalakra bocsátott merőlegesek talppontjai.
 
Bizonyítás.
TABC=ABm=TABP+TBCP+TAPC==ABPT1+BCPT2+ACPT3=AB(PT1+PT2+PT3).


Úgy is szokták fogalmazni ezt a tételt, hogy az egyenlő oldalú háromszög rendelkezik a Viviani‐Steiner tulajdonsággal.
 
Viviani első bizonyítása Torricelli tételére
 

Viviani is csak az első esetet bizonyította, indirekt úton: Tegyük fel, hogy nem az izogonális pont a Pmin, hanem valamely másik P' belső pont, vagyis P'ABC, P'Piz, amelyre
PizA+PizB+PizCP'A+P'B+P'C,


ahol Piz az ABC háromszög izogonális pontja (4. ábra). Tekintsük azt az egyenlő oldalú A'B'C' háromszöget, amelynek oldalai rendre merőlegesek az APiz, BPiz, CPiz szakaszokra. Legyenek továbbá a TA, TB, TC pontok a P' pontból az A'B'C' háromszög oldalaira bocsátott merőlegesek talppontjai. Ekkor Viviani tétele alapján felírhatjuk, hogy
PizA+PizB+PizC=P'TA+P'TB+P'TC<P'A+P'B+P'C.
Vagyis ellentmondásra jutottunk.  
 
 

4. ábra
 

Viviani nevéhez kapcsolható egy másik bizonyítás is, amely az alábbi lemma alapján könnyen befejezhető.
 
A Viviani-lemma
 

Tekintsük az S={P1,P2,...,Pn} ponthalmazt, és azt a Pmin pontot, amelyre a j=1nPjP minimális, ha P=Pmin, továbbá az S'={P1',P2',...,Pn'} ponthalmazt és a P'min pontot, amelyre j=1nPj'P minimális, ha P=P'min. Ha (minden j-re) Pj' a PminPj szakasz pontja, akkor P'min=Pmin, vagyis az S és az S' ponthalmaznak ugyanaz a Fermat‐Torricelli pontja.
 
Bizonyítás (n=3 pontra). P1, P2, P3 helyett A, B, C-vel fogom jelölni a pontokat. Nézzük tehát az ABC háromszöget, amelynek Pmin a Fermat‐Torricelli-pontja. Legyen A'PminA, B'PminB, C'PminC (5. ábra). Tegyük fel először, hogy az ABC' háromszögnek nem a Pmin a Fermat‐Torricelli-pontja, vagyis P'ABC', amelyre:
PminA+PminB+PminC'>P'A+P'B+P'C'.
Másrészt a P' pontra (is) tudjuk, hogy
P'A+P'B+P'C>PminA+PminB+PminC,
hiszen Pmin az ABC háromszög Fermat‐Torricelli-pontja.
 
 

5. ábra
 

A két egyenlőtlenséget összeadva kapjuk:
PminA+PminB+PminC'+P'A+P'B+P'C>>P'A+P'B+P'C'+PminA+PminB+PminC.


Rendezve:
PminC'+P'C>P'C'+PminC.
Tekintve, hogy C'PminC szakasz:
PminC=PminC'+CC',
ezért:
PminC'+P'C>P'C'+PminC'+CC'.
Tovább egyszerűsítve:
P'C>P'C'+CC'.
Ez azonban ellentmond a háromszög-egyenlőtlenségnek. Igazoltuk tehát, hogy az ABC' háromszögnek ugyanaz a Fermat‐Torricelli pontja, mint az ABC háromszögnek. Ugyanígy igazolhatjuk, hogy az ABC háromszögnek ugyanaz a Fermat‐Torricelli pontja, mint az AB'C' háromszögnek és az A'B'C' háromszögnek.
A bizonyítás szó szerint ugyanígy működik három helyett tetszőleges számú pontra, feltéve, hogy mindegyik ponthalmaznak egyértelműen létezik Fermat‐Torricelli-pontja.
Ezzel a lemmával igazolható Torricelli tételének első esete.
 
A Torricelli-tétel első esetének bizonyítása a Viviani-lemma segítségével
 

Tekintsük az ABC háromszöget. Szerkesszünk egy egyenlő oldalú A'B'C' háromszöget úgy, hogy az tartalmazza az ABC háromszöget és izogonális pontjaik egybeessenek. Az ABC háromszögnek belső pontja lesz az egyenlő oldalú háromszög izogonális pontja, amely egyben (a létezés egyértelműsége és a szimmetria miatt) az A'B'C' háromszög Fermat‐Torricelli pontja is. Ezek után alkalmazzuk a Viviani-lemmát az ABC és az A'B'C' háromszögre.  
Tovább folytatva az első eset bizonyításainak sorát elérkezünk a sokak által legelegánsabbnak tartott bizonyításhoz, mely J. E. Hofmann nevéhez fűződik.1
 
Egy forgatásos bizonyítás Torricelli tételének első esetére
 

Tekintsünk egy ABC háromszöget, amelynek minden szöge kisebb 120-nál és benne egy tetszőleges P pontot. Forgassuk el +60-kal az A pont körül az APC háromszöget. Így a P pont képe a P' pont lesz, a C pont képe pedig a C' (6. ábra). A forgatás távolságtartását felhasználva kapjuk, hogy P'C'=PC, illetve AP=PP', hiszen az APP' háromszög egyenlő szárú és a szárak által bezárt szöge 60, tehát egyenlő oldalú is. Ezekből következően:
PA+PB+PC=PB+PP'+P'C'.
Tehát az összeg, amelyet minimalizálni szeretnénk, megegyezik a BPP'C' töröttvonal hosszával. Ez nyilván pontosan akkor minimális, ha egybeesik a BC' szakasszal, mert a két végpontja (B és C') P helyétől függetlenül mindig ugyanott van. Ebből következően a Pmin pontnak és az elforgatott képének, a P'min pontnak is a BC' szakaszon kell lennie (7. ábra). Tehát az APminB=120 (ez a szög az APminP'min egyenlő oldalú háromszög egyik külső szöge.) Másrészt Pmin rajta van az ACC' háromszög körülírt körén ‐ hiszen az APminC'=ACC', így mindkét szög csúcsa az AC' szakaszhoz tartozó 60-os látószögköríven van, amely az ACC' háromszög körülírt köre ‐ tehát az APminC=120. Ebből adódóan a BPminC=120.
 
 

6. ábra
 

 

7. ábra
 

Megjegyzés: 1. Arra is hivatkozhattunk volna a kis háromszög elforgatása után, hogy a Pmin pont az egyik Simpson egyenesre esik. Persze mindegy, hogy melyik csúcsot választjuk ki a forgatáshoz, ezért mindhárom csúcsra és mindhárom kis háromszögre hasonló eredményt kapunk. Vagyis a Pmin a Simpson egyenesek metszéspontja.
2. Ez a bizonyítás ‐ az eddigiekkel szemben ‐ azt is megmutatta hogy a Pmin pont létezik és egyértelmű.
 

A fenti bizonyításokkal alaposan körüljártuk Torricelli tételének első esetét, lássuk, hogy hogyan igazolható a második eset.
 
Egy forgatásos bizonyítás Torricelli tételének második esetére
 

Nem tudtam kideríteni, hogy ez a bizonyítás kinek a nevéhez fűződik, annyi azonban bizonyos, hogy a Skljavszkij‐Csencov‐Jaglom szerzőhármas könyvében bukkantam rá. Hofmann nem foglalkozott ezzel az esettel, annak ellenére, hogy a bizonyítás szinte lépésről lépésre ugyanúgy működik, mint az övé:
Tekintsük az ABC háromszöget, melynek egyik szöge, pl. γ120, illetve az ABC háromszög egy tetszőleges belső pontját, P-t. Válasszuk ki az ABC háromszög egyik olyan csúcsát, amelynél 120-nál kisebb szög van, pl. az A-t. Ha e pont körül elforgatjuk az APC háromszöget +60-kal, akkor az AP'C' háromszöget kapjuk (8. ábra). A forgatás (előbb részletezett) tulajdonságai alapján azt kapjuk, hogy
AP+BP+CP=BP+PP'+P'C'.
Ez a BPP'C' töröttvonal hossza. P választásától függően csak a P és a P' pontok mozdulhatnak el, P viszont belső pont, tehát nem lehet az ABC háromszögön kívül. Így, a feltételeknek megfelelő B-t C'-vel összekötő töröttvonalak közül a BCC' lesz a legrövidebb. Ez pontosan akkor valósul meg, ha P=C.  
 
 

8. ábra
 

Megjegyzés. A Skljavszkij‐Csencov‐Jaglom szerzőhármas könyvében található indoklás arra is, hogy külső pont miért nem lehet Fermat‐Torricelli pontja egy adott ABC háromszögnek. (Ez nyilván a könyv kérdésfeltevéséből is fakad, mert a feladat ott nem zárja ki a lehetséges megoldások közül a külső pontokat, míg sok korábbi szerző csak a belső vagy határpontokra szorítkozott a lehetséges megoldásokat illetően. Bár Fermat eredeti kérdése nem is háromszögre, hanem három pontra vonatkozott.) Lássuk a külső pontokat is! Vegyünk egy tetszőleges ABC háromszöget és egy tetszőleges külső pontját, P-t.
a) Ha P beleesik az ABC háromszög valamelyik csúcsszögtartományába (pl. γ-éba), akkor az
AP+BP+CP>AC+BC
teljesül (9. ábra).
 
 

9. ábra
 

b) Ha P egyik csúcsszögtartományba sem esik bele, akkor (mondjuk) a CP szakasz elmetszi az AB oldalt, tehát a P'=CPAB-re igaz, hogy
AP+BP+CP>AP'+BP'+CP'.

Különös, hogy a második esetre egy másik, szintén forgatásos bizonyítás is van.
 
Sokolowsky (forgatásos) bizonyítása Torricelli tételének
második esetére
 

Tekintsük az ABC háromszöget, melynek valamelyik szöge (pl. γ)120. Forgassuk el a CPA háromszöget a C pont körül μ szöggel úgy, hogy az A', a C és a B pontok egy egyenesre essenek. γ120, ezért μ60 és CPPP' (10. ábra). Ezt és a forgatás tulajdonságait kihasználva állíthatjuk, hogy
AP+BP+CPBP+PP'+P'A'.
A BPP'A' töröttvonal hossza akkor a legkisebb, ha a töröttvonal egybeesik a BA' szakasszal, vagyis ‐ P helyzetét vizsgálva ‐ ha P=C.
 
 

10. ábra
 

Dörrie A diadalmas matematika című könyvében található egy bizonyítás Torricelli tételének második esetére.
 
Dörrie bizonyítása Torricelli tételének második esetére
 

Tekintsük az ABC háromszöget, melynek a C csúcsnál lévő szöge legyen γ120 és egy tetszőleges U pontot a síkon.
Az alábbi módon igazolható, hogy
AC+BC<AU+BU+CU.

Tekintsük az ACU=ψ és a BCU=φ szögeket. Az U pont eshet 1) az ACB=γ szög szárai közé, 2) γ csúcsszögének szárai közé, vagy 3) γ mellékszögének szárai közé. Ettől függően a következő összefüggések állapíthatók meg (11. ábra):
1) ψ+φ=γ,
2) ψ+φ=360-γ, vagy
3) φ-ψ=γ.
 
 

11. ábra
 

Legyenek F és G az U pontból AC-re és BC-re bocsátott merőlegesek talppontjai. Akkor ezeknek a távolsága C-től:
FU=x=CUcosψ
és
GU=y=CUcosφ,
ahol egy ilyen távolság, mondjuk x, pozitív vagy negatív aszerint, hogy cosψ pozitív vagy negatív. Tehát mindegyik esetben:
AC=AF+x
és
BC=BG+x,
ezért:
AC+BC=AF+BG+x+y.
Ebből következően:
x+y=CUcosψ+CUcosφ==CU(cosψ+cosφ)=2CUcosψ+φ2cosψ-φ2.
Mivel a fentiek szerint ezen egyenlet jobb oldalán álló két cosinus közül az egyiknek az abszolút értéke cosγ2, ez azonban (γ260 folytán) kisebb, mint 12, a jobb oldal abszolút értéke legfeljebb CU. Következésképpen:
AC+BCAF+BG+CU.
Mivel továbbá az AUF és BUG derékszögű háromszögek, melyeknek AF és BG befogói kisebbek, mint az AU és BU átfogók, azért
AC+BC<AU+BU+CU.

 
Irodalom
 

[1]Heinrich Dörrie: A diadalmas matematika (Gondolat, Budapest, 1965.)
[2]Y. S. Kupitz ‐ H. Martini: Geometric Aspects of the Generalized Fermat‐Torricelli Problem (in: Intuitive Geometry ‐ Bolyai Society Mathematical Studies, 6., Budapest, 1997, 55‐127. old.)
[3]H. S. M. Coxeter: A geometriák alapjai (Műszaki Könyvkiadó, Budapest 1987.)
[4]D. O. Skljarszkij ‐ N. N. Csencov ‐ I. M. Jaglom: Válogatott feladatok és tételek az elemi matematika köréből II. rész, 2. kötet: Geometriai szélsőértékfeladatok (Tankönyvkiadó, Budapest, 1973.)
[5]Daniel Sokolowsky: A note on the Fermat‐Torricelli problem (in: American Mathematical Monthly, 83 (1976), 276. old.)
[6]J. E. Hofmann: Elementare Lösung einer Minimumsaufgabe, Zeitschr. Math.-Naturwiss Unterr., 60 (1929), 22‐23.

1A bizonyítást először 1929-ben J. E. Hofmann közölte, de Gallai is ugyanerre az eredményre jutott, tőle függetlenül.