Cím: A MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány
Szerző(k):  Oláh Vera 
Füzet: 2008/március, 167 - 168. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok közhasznú alapítványa, a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány alapító okirata szerinti célja a lap megjelentetése és országos levelező pontversenyének támogatása, széleskörű nemzetközi elterjesztése az elektronika legmodernebb eszközeinek felhasználásával.
Az alapítvány 2007 januárjától átvette a KöMaL kiadását. Ezzel a KöMaL és kapcsolódó kiadványai elektronikus és papíralapú megjelentetését, a versenyek lebonyolítását és díjazását, a rendezvények szervezését is magára vállalta az alapítvány a folyóirat lapgazdáival, a Bolyai János Matematikai Társulattal és az Eötvös Loránd Fizikai Társulattal kötött szerződés alapján. Ez a tevékenység, valamint a diákoknak és tanároknak való ösztöndíjak adományozása a matematikában, fizikában elért eredményes kutatásokért is az alapítvány közhasznúsági tevékenységébe tartozik. Az alapítvány ‐ szponzorai révén ‐ támogatni tudja a Nemzetközi Fizikai Diákolimpiára való felkészülést és az Eötvös-versenyt.
A lapkiadás új feladatokat adott a MATFUND-nak. A lap előállításán kívül az előfizetések, számlák, csomagolás és terjesztés beindítása nem volt zökkenőmentes, de úgy érezzük, az első év nehézségein sikerült úrrá lenni. A KöMaL lapkiadásához ‐ miután a folyóirat ára nem fedezi az önköltséget ‐ úgy, mint eddig az utóbbi évtizedben, az idén is nagy szükség volt az Ericsson cég nagylelkű támogatására és további pályázatokra.
Az alapítvány sikeresen pályázott a Nemzeti Civil Alap folyóirat és működési pályázatain költségei egy részének fedezésére. A KöMaL 3 további pályázata nyert 2007-ben (a versenyek és a folyóirat támogatására), de a késői határidők miatt ezeket a szerződéseket csak 2008-ban lehetett megkötni.
Az Ericsson Magyarország Kft. jóvoltából ebben az évben is kiosztottuk az Ericsson-díjakat, a Nicolas Metropolis alapítvány pedig ismét hozzájárult a KöMaL versenyében legjobban szereplők elismeréséhez ösztöndíjaival. A MATFUND kuratóriuma 2007-ben tartott ülésein döntött az oktatási intézményekben folytatott tanulmányokra illetve kutatásra fordítható ösztöndíjak adományozásáról; általános- és középiskolai tanárok Ericsson-díjairól, egyéb tanári kutatói ösztöndíjakról, a felsőfokú tanulmányokat folytatók Fiatal kutatói díjairól, a KöMaL 2006/2007. tanévi versenyén legjobb eredményt elért általános- és középiskolai tanulók ösztöndíjairól és könyvjutalmakról. A november elején megtartott kétnapos Ifjúsági Ankét díjkiosztóján a MATFUND Alapítványon kívül a Nemzeti Tankönyvkiadó, a Vince Kiadó, a Typotex Kiadó, az Akkord Kiadó könyveket, a Casio grafikus kalkulátorokat ajánlott fel a matematikából, fizikából vagy informatikából eredményesen versenyzők és tanáraik részére. A rendezvényt támogatta az ELTE.
Tavalyi HEFOP/2004/2.3.1-1/1. pályázatunk utófinanszírozása és a projekt lezárása 2008-ra húzódott: 2007-ben csak költségeink egy részét, kevesebb, mint 1 millió forintot utalt át a pénzügyi hatóság. A  KöMaL archívumának feltöltése azonban a Profi-Média Kft.-vel kötött szerződésünk alapján a korábbi megváltozott munkaképességű dolgozók nagy részével tovább folytatódott 2007-ben. Az adatok bevitele csaknem 100 évre elkészült. További pénz hiányában az ellenőrzés és az ábrák feltöltése még nem fejeződött be.
Az alapítvány pénzügyi helyzete továbbra is stabil: a 2007. év elejei 13,4 millió forintról a kintlevőségekkel együtt 2007 végére 17,5 millió forintra növekedett: összes bevételünk meghaladta a 30 millió forintot, kiadásaink pedig a 26,4 milliót.
Az alapítványi célok megvalósulásához támogatóink ‐ akiknek köszönetünket fejezzük ki ‐ a következő összegekkel járultak hozzá:

 
  Ericsson Magyarország Kft.  5 450 000 forinttal,  Metropolis Alapítvány (USA)  278 669 forinttal,  Graphisoft Zrt.  1 500 000 forinttal,  Paksi Atomerőmű Zrt.  500 000 forinttal,  MAVIR Rt.  400 000 forinttal,  In-Construction Rt.  100 000 forinttal,  Nemzeti Civil Alap (folyóirat pályázat)  700 000 forinttal,  Nemzeti Civil Alap (működési pályázat)  1 000 000 forinttal,  XI. ker. Önkormányzat  100 000 forinttal,  ELTE Pázmány Péter Alapítványa  100 000 forinttal,  APEH 1% (2006-ról)  18 392 forinttal,  APEH 1% 2007  2 609 345 forinttal,  Magánszemély támogatóink  171 225 forinttal.
 

Alapítványunk 2008-ban is számít a pályázatokra és támogatókra, mivel azok nélkül nem tudnánk a KöMaL-t működtetni. Nagy segítség minden évben a személyi jövedelemadókból származó egyre növekvő összeg.
Kérjük, hogy 2008-ban mindazok, akik szeretnének hozzájárulni a KöMaL kiadásához, elektronikus fejlesztéseihez, magyar vagy nemzetközi versenyekhez, a versenyzők és tanáraik díjazásához vagy a KöMaL Ifjúsági Ankét megrendezéséhez, adóbevallásukhoz mellékelt nyilatkozatukban a MATFUND Alapítvány 18157444-2-41 adószámát szíveskedjenek megadni.
Tájékoztatjuk, hogy az úgynevezett rendelkező nyilatkozat nyomtatványa eltér az előző években használttól.
Az SZJA bevallásának határideje magánszemélyeknél 2008. május 20.
Előre is köszönjük, ha a folyóirat támogatása mellett dönt! Ígérjük, hogy a jövőben is mindent elkövetünk a folyóirat minél magasabb szinten való megjelentetése érdekében.
 

2008. február 28.