Cím: Medvetélkedő
Szerző(k):  Bátyi Tamás László ,  Börcsök József ,  Kis Gábor ,  Kovács Péter 
Füzet: 2008/március, 137 - 138. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Minden tavasszal felébred a Medve, előjön a barlangjából és megjelenik a debreceni Nagyerdőn. Eddig összesen kilencszer tűnt fel, és most a jubileumi tizedik alkalommal Budapesten is tiszteletét teszi.
1999-ben pattant ki a szervezők fejéből a Medve Vetélkedő ötlete, melynek célja megmutatni, hogy egy matematika verseny lehet akár szórakoztató hétvégi program, felüdülést jelentő kirándulás is. Az alapgondolat felettébb egyszerű: miért ne lehetne egy verseny a jól megszokott iskolapad helyett a természetben? Nem szeret mindenki jobban szabad levegőn együtt lenni, mint órákon át szótlanul gondolkodva egy padban senyvedni?
Aztán jött a megvalósítás: a helyszín ‐ mivel az első szervezők a debreceni Debrecen, Fazekas Mihály Gimn. diákjai voltak ‐ evidens volt. A városvezetés áldását adta a kezdeményezésre, így a kedvelt pihenőövezetben, a Nagyerdőn megrendezésre került a vetélkedő.
A forma azóta mit sem változott: három kategória van (kismedve a hetedik és nyolcadik, nagymedve a kilenc‐tizedik, jegesmedve a tizenegy‐tizenkettedik osztályosoknak). A versenyzők háromfős csapatokat alkotnak, így küzdenek meg a feladatokkal állomásról állomásra vándorolva. Egy feladat megoldását követően az állomáson ülő szervező mondja meg, hogy merre tovább attól függően, hogy helyes-e a válasz. Azt viszont nem közli, hogy az eredmény jó vagy rossz volt, így senki sem tudhatja biztosan, éppen hol jár. A legügyesebbeknek elég megoldani a főfeladatokat (kategóriától függően nagyjából 10 darab), míg hiba esetén néhány mellékfeladatra adott jó válasz után visszajut a csapat a főágra. A versenyt végül az a csapat nyeri, amelyik a leggyorsabban oldja meg a főfeladatokat, avagy a legtöbbet oldja meg, ha senki sem ér végig (a mellékfeladatokkal csak hibás eredmény esetén találkoznak a versenyzők).
Mint a világon mindent, ezt is mindenki másképp csinálja. Vérmérséklettől, nyerni akarástól, sportolási kedvtől függően van, aki futva lát neki és van, aki kényelmesen, pokrócon elterülve, piknikezéssel köti egybe a vetélkedőt. Olyan csapatra is volt már példa, aki vízibiciklizés közben kereste az isteni szikrát. Van, aki kisebb könyvtárat cipel a hátizsákjában, míg akad olyan versenyző is, aki egy tollal és egy csokival lát neki a kihívásnak (bár ezeket néhány sikeres megoldást követően meg is szerezheti). Sőt, a mezőnyt lelkes tanár csapatok is szokták színesíteni, melyre idén is várunk jelentkezőket.
A feladatok, akárcsak a nyeremény egy része, inkább mókásak, mint komolyak. Melyik tapasztalt versenyző ne hallott volna még a Tim, Mary, Jane testvérhármasról? Ezeken túljutva viszont a legsikeresebbek joggal örülhetnek olyan nyereményeknek, mint a Pi első néhány ezer számjegye nyomtatott formában vagy az MGy (Medvén Győztes) tudományos fokozat. Persze ennél izgalmasabb díjak is vannak: társasjátékok, könyvek vagy ingyenes tábori részvétel.
A vetélkedő lényegét mégsem az ajándékok jelentik: a fő, hogy együtt legyünk a természetben és mutassuk meg, hogy egy matematika versenyen is bárki jól érezheti magát.
Ízelítőül a 2007-es verseny 3 feladata:

 
1. 103 különböző személy mindegyike ismer valamilyen (a többiekétől különböző) pletykát. Mindegyikük fel tud hívni bárkit, és információt tudnak cserélni, mégpedig oly módon, hogy a telefonhívás után mindketten tudják azt, amit a hívás előtt külön-külön tudtak. Legalább mennyi hívásra van szükség ahhoz, hogy mindenki ismerjen minden pletykát?
 
2. Van egy 8×8-as sakktáblánk. Egy babszemet letehetünk bármelyik üres mezőre, de ha a kiválasztott mező valamelyik élszomszédján már van babszem, akkor azok közül egyet le kell venni. Hány babszemet rakhatunk le maximálisan ilyen szabályok mellett a táblára?
 
3. Van 2 darab tojásunk, és egy 20 emeletes épület. Ha valamelyik emeleten kidobunk egy tojást, akkor az vagy összetörik vagy nem. Állapítsuk meg ‐ a lehető legkevesebb próbálkozással ‐, hogy melyik a legmagasabb emelet ahol még nem törik össze egy tojás! Hány próbálkozás szükséges?
 
A 2007-es verseny győztesei:
 

Kismedve kategória:
Kiss Borbála (Budapest, Gárdonyi Géza Ált. Isk., 8. o.) Székely Eszter (Budapest, Erkel Ferenc Ált. Isk., 6. o.) Tóth Emese (Budapest, Baár-Madas Református Gimn. és Ált. Isk., 6. o.).
 

Nagymedve kategória:
Kovács Noémi (Debrecen, Fazekas Mihály Gimn., 8. o.) Pólya Málna (Nyíregyháza, Krúdy Gyula Gimn., 9. o.) Tátrai Alida (Debrecen, Fazekas Mihály Gimn., 8. o.).
 

Jegesmedve kategória:
Dudás László (Fazekas Mihály Főv. Gyak. Gimn., 12. o.), Hujter Bálint (Fazekas Mihály Főv. Gyak. Gimn., 12. o.), Kisfaludi-Bak Sándor (Fazekas Mihály Főv. Gyak. Gimn., 12. o.).
 
Ha kedvet kaptál, akkor gyere el idén te is akár a budapesti, akár a debreceni megmérettetésre. Az előbbit a Gellérthegyre tervezzük április 19-re, az utóbbi pedig május 17-én a szokásos helyén lesz (Debrecen, Nagyerdő). További részletekről és a jelentkezésről a http://medve.mateklap.hu honlapon tájékozódhatsz. Mindenkit szeretettel várunk!