Cím: Előadássorozat ‐ főleg középiskolásoknak ‐ az ELTE Természettudományi Kar Fizikai Intézetében
Füzet: 2007/szeptember, 374. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Hallottál-e a kvarkokról, a szupravezetésről, a gravitációs hullámokról, vagy arról, meddig tágul a Világegyetem, hogyan párolog el a fekete lyuk?
Tudod-e, hogy mire való az európai Szupergyorsító, miért olyan titokzatos a turbulencia világa, változnak-e a fizikai állandók, mire emlékeznek az emlékező fémek?
Érdekel-e az Univerzum jövője, vagy hogy mire való a virtuális anyag és a Virtuális Obszervatórium, milyen módszerekkel keresik a csillagászok a Naprendszeren kívüli bolygókat? Szerinted túléli-e a fizikusok kísérleteit Schrödinger macskája?
Ha érdekelnek e kérdések és a tudomány válaszai, gyere el a 2007 szeptemberében kezdődő előadássorozatunkra!
Az előadássorozat fő célja annak bemutatása, hogy a fizika nem unalmas, száraz, ,,iskolás'' ismeretek halmaza, hanem izgalmas, fejlődő tudomány, amelynek problémáival és eredményeivel az élet minden területén találkozhatunk. Az idei sorozat a 2005 decemberében megkezdett, elsősorban, de nem kizárólag, középiskolásoknak szóló ingyenes ismeretterjesztő előadássorozat folyatása. Az előadások nagy részét az ELTE Fizikai Intézet oktatói tartják, saját kutatásaikhoz kapcsolódó témákról. Az előadások után a Csodák Palotája munkatársai látványos és érdekes kísérleti bemutatókat tartanak.
Az ELTE-re jelentkező, és itt fizikához kapcsolódó tanulmányokat folytató diákok ‐ természetesen a tudomány alapjainak megismerése mellett ‐ már hallgató korukban bekapcsolódhatnak a Fizikai Intézetben folyó, a fizika frontvonalába tartozó izgalmas kutatásokba, melyből ízelítőt nyújt sorozatunk is.

 
Az első előadás: 2007. szeptember 27-én (csütörtökön),
17.00-kor lesz, az ELTE TTK lágymányosi Északi tömbjében
(1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A),
az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem).

 
Az előadások ingyenesek.
 
Részletes program: http://www.atomcsill.elte.hu
 

A fenti, folyamatosan frissített honlapon megtalálható a korábbi előadások címe, előadóinak neve, rövid ismertetésük, sőt minden, a sorozat kezdete óta elhangzott előadás anyaga, köztük a legtöbb előadás videofelvétele is letölthető erről a honlapról.
Ha ennél is jobban érdekelnek ezek a kérdések, iratkozz be az ELTE TTK fizika BSc szakára! Három év után választhatsz, fizikus, geofizikus, csillagász, meteorológus vagy fizika tanár akarsz-e lenni. Természetesen azokat is várjuk, akik nem akarnak a fizikával hivatásszerűen foglalkozni, csak egyszerűen érdekli őket ez az érdekes, gyönyörű, sokszínű, sokoldalú tudomány, az összes természettudomány alaptudománya.
Szeretettel várunk Téged, barátaidat, tanáraidat és szüleidet sorozatunkon!
az ELTE TTK Fizikai Intézet munkatársai