Cím: X. Román‐magyar előolimpiai fizikaverseny elméleti feladatai
Füzet: 2007/szeptember, 369 - 372. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. feladat. Bonyolult jelenségek ‐ egyszerű megoldások (20 pont)
1/A. Határsebesség (5 pont)
Az m=103 kg tömegű űrállomás a csillagközi térben mozog. Egy M=1030 kg közepes tömegű csillag v=104 m/s átlagos sebességgel véletlenszerűen mozog a térben. Határozd meg az űrállomás átlagos sebességét hosszú időtartam után!
Tételezd fel, hogy az űrállomást semmilyen kozmikus test nem fogja be, és nem esik rá egy csillagra sem.
1/B. Rák-köd (5 pont)
A Rák-köd néven ismert gázfelhő, melyet a Földről egy gyengébb minőségű távcsővel is megfigyelhetünk, egy valamikori szupernóva robbanásának következtében jött létre. Ezt a robbanást a Földön i. sz. 1054-ben figyelték meg.
A Rák-köd képein, mint a hátsó borítón látható felvételen is megfigyelhető, a gázfelhő egyes részei úgy fénylenek, mint egy ,,távoli tűz'', amely vörös színű. Ez a sugárzás a magas hőmérsékletű hidrogéngáz fénykibocsátására jellemző.
A Rák-köd peremén található magas hőmérsékletű hidrogén által kibocsátott vörös sugárzás a Föld fele terjed, és a bolygónkon ezeknek a mért frekvenciája 4,5861014 Hz, míg a földi laboratóriumban, azonos körülmények között található hidrogén által kibocsátott vörös sugárzás frekvenciája 4,5681014 Hz.
a) Tételezd fel, hogy a Rák-köd peremének a Földön található detektorhoz képesti viszonylagos (relatív) sebessége u, mely teljesíti az uc (c=3,00108 m/s) feltételt, valamint azt, hogy a Rák-köd középpontjának sebessége a Földhöz képest elhanyagolható. Becsüld meg a Rák-köd külső peremének tágulási sebességét.
b) Becsüld meg a Rák-köd keletkezésének évét, ismerve, hogy a Földről megfigyelt Rák-köd szögben kifejezett átmérője körülbelül 5 szögperc. Tételezd fel, hogy a szupernóva robbanásától kezdve a Rák-köd d pereme állandó sebességgel tágul.
1/C. Szokatlan vaslencse (5 pont)
A hanghullámok különböző közegekben különböző sebességgel terjednek. Így a hanghullámok megtörhetnek és lencsékkel fókuszálhatók, akár a fényhullámok. A fentiek érdekes példája a Föld vas magja, mely lencseként viselkedik és fókuszálhatja egy robbanás vagy egy földrengés során kibocsátott hanghullámokat.
a) Fénytani ismereteid és a fenti információk alapján becsüld meg, hogy a Föld középpontja felé küldött keskeny, párhuzamos hangnyaláb hol fókuszálódik! Tételezd fel, hogy a gömb alakú lencse a Föld kis sűrűségű köpenyében helyezkedik el.
b) Tételezz fel egy robbanást a Föld felszínén és határozd meg a robbanási pont képpontját, amit a Föld vas magja hoz létre a Föld átmérője mint optikai tengely mentén!
Használd fel a következő adatokat:
A hang terjedési sebessége (és a törésmutató) a Föld belsejében bonyolultan változik a mélységgel. Az egyszerűség kedvéért feltételezzük, hogy a Föld 3500 km sugarú vas magjában a hang terjedési sebessége 9 km/s. Hasonlóan tételezzük fel, hogy a földköpenyben, mely 3500 km-től 6400 km-ig terjed, a hangsebesség 11 km/s. Hanyagold el, hogy a hanghullámok egy szilárd közegben lehetnek tranzverzálisak és longitudinálisak, és hogy ezeknek a komponenseknek különböző a terjedési sebességük. A megadott sebességek a gyorsabb, longitudinális hullámokra jellemzőek.
1/D. Egy csillag születése (5 pont)
Egy gömb alakú, M tömegű, Ω térfogatú, egyenletes anyageloszlású hidrogén gázfelhő a gravitációs erő hatására összehúzódik.
a) Bizonyítsd be, hogy a gravitációs erő hatására a gázfelhőben kialakuló gáz nyomásának értéke:

PG(Ω)=-15(4π3)1/3γM2Ω4/3.(1)

b) Egyensúlyban, a gravitációs erő hatására kialakuló nyomást egy másik, a gázfelhőt szétszórni akaró nyomás egyenlíti ki. Ez a nyomás a gáz megszokott nyomása és az úgynevezett ,,degenerált elektron nyomás'' összege. Az utóbbi egy kvantumhatás, mely a Pauli-féle kizárási elv következménye. Az elektronok összenergiájának kifejezése:
Ee=π22Ne5/310meΩ2/3(3π)5/3,(2)
ahol Ne a gázfelhőben lévő elektronok száma, míg a többi jelölés az általad jól ismert mennyiségeket jelentik. Felhasználva a (2) összefüggést, határozd meg a ,,degenerált elektronok'' által létrehozott nyomást!
Delia Davidescu és Adrian Dafinei, Bukarest

 
2. feladat. Közel és távol a Holdtól (10 pont)
Egy holdkörüli pályán keringő műhold kamerájával két felvétel készült a Holdról. A felvételeken a Hold d1=46,5 mm illetve d2=40,5 mm átmérőjű korongként jelenik meg. Az első felvétel akkor készült, amikor az ellipszis alakú pályán keringő műhold megközelitőleg holdközelben, míg a második akkor, amikor a műhold megközelítőleg holdtávolban volt.
a) Az ellipszis excentricitása. A fenti információkat felhasználva határozd meg a műhold ellipszispályájának numerikus excentricitását! Becsüld meg, hogy minimálisan mennyi idő telhetett el a két felvétel között! Tudjuk, hogy a felvételeken a holdkorong átmérője egyenesen arányos azzal a szöggel, amely alatt a Hold a műholdról látszik.
b) Stabil Lagrange-pontok. Ebben az alkérdésben tekintsük a Hold Föld körüli pályáját körnek. Határozd meg a Hold‐Föld egyenes azon pontjait, amelyekben a műhold elhelyezkedhet úgy, hogy körpályán mozogjon a Föld körül, miközben ugyanazon helyzetben marad a Földhöz és a Holdhoz képest is (az ilyen pontokat stabil Lagrange-pontoknak nevezzük). Ismertek: rFH ‐ a Föld és Hold középpontjai közötti távolság, MF ‐ a Föld tömege, MH ‐ a Hold tömege.
c) Kozmikus ütközés. Egy meteorit, amely szabadon esik a Hold felszíne felé (a Hold középpontján áthaladó egyenes mentén) a Hold körül R sugarú körpályán mozgó űrállomással ütközik. Ütközés után a meteorit az űrállomás belsejében marad. Az így keletkezett rendszer egy új pályán mozog a Hold körül úgy, hogy a Hold középpontjához viszonyított legkisebb távolsága rmin=R/2. Határozd meg a meteorit ütközés előtti sebességét. Ismertek: a Hold M tömege, a γ gravitációs állandó, m1 ‐ az űrállomás tömege; m2 ‐ a meteorit tömege.
Mihail Sandu, Nagyszeben

 
3. feladat. Compton-szórás (10 pont)
Egy λi hullámhosszúságú foton mozgásban lévő, szabad elektronon szóródik. A szóródás következtében az elektron megáll, és a λ0 hullámhosszúságúvá változott szóródott foton az eredeti irányához képest ϑ=60-os szögben halad tovább, majd újra szóródik egy szabad elektronon, ami azonban nyugalomban van. Ebben a második ütközésben a foton λf=1,2510-10 m hullámhosszra tesz szert, és a λ0 hullámhosszú foton haladási irányához képest szintén ϑ=60-os szögben halad tovább.
Határozd meg az első elektron de Broglie-féle hullámhosszát a kölcsönhatás előtt!

A következő adatok ismertek:
h=6,610-34J  s ‐ Planck-állandó,
m=9,110-31 kg ‐ az elektron tömege,
c=3,0108 m/s ‐ a fénysebesség vákuumban.
Delia Davidescu és Adrian Dafinei, Bukarest