Cím: A lécháromszög mint fizikai inga
Szerző(k):  Légrádi Imre 
Füzet: 2008/február, 108 - 112. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Lapunkban korábban (lásd a 2002. évi 5. szám 229. old.) már foglalkoztunk az ,,egydimenziós háromszögek'' (vagyis a háromszög oldalai mentén koncentrált tömegeloszlású testek) súlypontjának meghatározásával. Az ott közöltek alkalmazásaként az alábbiakban az ilyen háromszögből készült fizikai inga lengésidejét számítjuk ki. A rövidség kedvéért nevezzük lécháromszögnek az ingaként felfüggesztett alakzatot, és vizsgáljuk az alábbi feladatot:
Egyenletes keresztmetszetű és anyagsűrűségű abc hosszúságú vékony lécekből merev háromszöget készítünk, és azt az egyik, mondjuk a legrövidebb oldallal szemközti csúcsában a háromszög síkjára merőleges tengelyre ingaként felfüggesztjük (1. ábra). Határozzuk meg ennek a fizikai ingának kis kitérések esetén érvényes lengésidő-képletét!

 

 
1. ábra
 

A fizikai ingák lengésidejének képletében a
ΘMgs
kifejezés szerepel; ebben Θ az ingatestnek a forgástengelyre vonatkozó (teljes, a három léc összesített) tehetetlenségi nyomatéka, M az össztömeg, s pedig az inga S tömegközéppontjának (súlypontjának) a tengelytől mért távolsága.
Számítsuk ki először Θ-t! Esetünkben a két hosszabb oldal egy-egy vége illeszkedik a tengelyre, tehát együttes tehetetlenségi nyomatékuk (ha a léc hosszegységre eső tömegét ϱ-val jelöljük):
Θb+Θc=13mbb2+13mcc2=13ϱ(b3+c3).
A harmadik (legrövidebb) oldal tehetetlenségi nyomatékát a Steiner-tétel segítségével határozzuk meg. Ebben szükség van az oldal felezőpontja és a tengely d távolságára (2. ábra).
 

 
2. ábra
 

Írjuk fel a koszinusztételt először a teljes háromszögre, majd annak bal oldali felére úgy, hogy a b, illetve a d szakaszokat fejezzük ki. Mindkét összefüggésben szerepel cosβ, ezt kiküszöbölve kapjuk a keresett d szakasz négyzetére:
d2=2b2+2c2-a24.
Ennek felhasználásával már felírhatjuk az egész lécháromszög tehetetlenségi nyomatékának képletét:
Θ=13ϱ(b3+c3)+112ϱaa2+ϱa2b2+2c2-a24==2b3+2c3-a3+3ab2+3ac26ϱ.

Az inga össztömege az oldalak tömegének összegeként számítható:
M=(a+b+c)ϱ.

Belátható (lásd pl. az idézett cikket a KöMaL 2002. évi 5. számában), hogy egy lécháromszög S súlypontja a háromszög P, Q és R oldalfelező pontjai által meghatározott háromszög belső szögfelezőinek metszéspontjában, vagyis az ide beírható kör középpontjában van (3. ábra). (Az eredeti háromszög szögei a szokásos jelekkel: α, β és γ.)
 

 
3. ábra
 

Az s szakasz meghatározásához tekintsük azt a négyszöget, amelynek csúcsai a következők: az S súlypont, a b oldal Q felezőpontja, a lengési tengelyt képező A háromszög-csúcspont, és végül a c oldal P felezőpontja (4. ábra).
 

 
4. ábra
 

A vizsgált négyszögben az AS átlóra vonatkozó koszinusztétel:
s2=c24+x2-2c2xcos(β+γ2).

Ebben x az eredeti háromszög oldalfelező pontjai által képzett kis háromszög egyik belső szögfelezőjének része (azon darabja, amely a c oldal P felezőpontjától a kis háromszögbe beírható kör középpontjáig, vagyis esetünkben a léckeret S fizikai súlypontjáig tart). Nagyságát meg tudjuk határozni abból, hogy a háromszög szögfelezőjének hossza ismert módon (lásd pl. Lukács Ottó, Scharnitzky Viktor: Érdekes matematikai feladatok VI., Középiskolai szakköri füzetek, 1975. 108. feladat) kiszámítható az oldalak hosszából. A számolás során felhasználjuk a szögfelező-tételt, amelyben a c oldalnak a szögfelelző által szétválasztott két része, c1 és c2 szerepel (5. ábra).
 

 
5. ábra
 

Jelen esetben a kis háromszög a2 és b2 hosszúságú oldalai által közrefogott szögfelezőről van szó, amelynek hossza tehát (az idézett tétel szerint):
f=ab(a+b)2-abc22(a+b).
Az 5. ábrán szerepel még az oldalfelező pontok által meghatározott kis háromszögbe írható kör r sugara, illetve a c2 hosszúságú oldalhoz tartozó m magasság. A magasság és a szögfelező, valamint r és a szögfelező mellette levő része két derékszögű háromszöget alkot; ezek hasonlósága miatt fennáll, hogy
f-xf=rm.

Ha az eredeti (a, b és c oldalú) nagy háromszög területe t, akkor a kis háromszögé t4. Héron képletét használva kapjuk, hogy
rm=ca+b+c,
s evvel:
x=fa+ba+b+c=ab(a+b)2-abc22(a+b+c).

A 4. ábrán látható négyszög átlója s hosszának kiszámításához szükségünk van a β+γ2 szög koszinuszának értékére is. Az 5. ábrán az STR a 4. ábrán látható APS váltószöge, tehát egyenlőek. Az TRP háromszög RS szögfelezőjének hossza ugyanúgy határozható meg, ahogyan korábban x-et kaptuk. A kiszámított értéket az STR háromszögre felírt
2=(f-x)2+c22-2(f-x)c2cos(β+γ2)
koszinusztételbe helyettesítve, majd abból a kívánt koszinusz értéket kifejezve:
cos(β+γ2)==c2[ab(a+b)2-abc2]+b2c2(a+b+c)2-(a+b)2[bc(b+c)2-a2bc]2(a+b+c)bc2ab(a+b)2-abc2.
Ezzel (a már felírt koszinusztételből) a súlypont és a tengely keresett távolságára:
s=c(a+b+c)2(c-b)+a(b-c)[(a+b)2-c2]+[(b+c)2-a2](a+b)22(a+b+c),
a lengésidő képlete pedig (algebrai átalakítások után):
T=2π2(b2+c2-bc)+a(b+c)-a23ga+b+cb3+c3-a3+a(2b2+2c2-bc).

A kapott ‐ meglehetősen terjedelmes ‐ lengésidő-képletet (amely akkor is érvényes, ha nem a a legrövidebb oldal) érdemes néhány speciális esetben a fentiektől független, önálló számítással is ellenőrizni. Ilyen speciális eset, amikor b=c, vagyis egyenlőszárú háromszög képezi az ingát (0<a<2b). Egy ilyen inga súlypontjának helye közvetlen számítással úgy kapható, hogy a két szár együttes 2bϱ tömegét az a alaphoz tartozó m hosszúságú magasságvonalra, annak felezőpontjába helyezzük, az alapvonal teljes aϱ tömegét pedig a magasságvonal alsó végpontjába koncentrálva képzeljük el. A lécháromszög súlypontja a magasság felezőpontja alatt bizonyos x távolságban lesz, s ezt a távolságot a szokásos nyomatéki egyenletből számíthatjuk ki:
2bϱx=aϱ(m2-x).
Ebből
x=ma2(2b+a),
vagyis a súlypont és a forgástengely távolsága
s=m2+x=m2+ma2(2b+a)=ma+b2b+a.
Az inga teljes tömege: M=(a+2b)ϱ. A rendszer tehetetlenségi nyomatéka a három léc tehetetlenségi nyomatékának összegeként számolható. A háromszög alapját képező lécdarabnak a rajta kívül fekvő tengelyre vonatkozó tehetetlenségi nyomatéka a Steiner-tétel alapján
Θa=112aϱa2+aϱm2,
ahol (a Pitagorasz-tételt alkalmazva) a magasság négyzete
m2=b2-a24.
A háromszög szárait alkotó lécek tehetetlenségi nyomatéka a végpontjukon átmenő tengelyre vonatkoztatva:
Θb=Θc=13bϱb2,
a teljes lécháromszög tehetetlenségi nyomatéka pedig
Θ=Θa+Θb+Θc=213bϱb2+112aϱa2+aϱm2=4b3+6ab2-a36ϱ.
Mindezek felhasználásával a lengésidő:
T=2π4b3+6ab2-a33g(a+b)4b2-a2=2π(2b2+2ba-a2)2b+a3g(a+b)2b-a.
Az általános képletben b=c helyettesítést alkalmazva megkapjuk ugyanezt az eredményt, ezzel ellenőriztük egy speciális esetben az általános formula helyességét.
Ha ‐ mesterkélt módon ‐ még az a=0 ,,oldalhosszal'' is számolunk, akkor két, szorosan egymás mellett elhelyezkedő lécdarab, vagyis egy M tömegű rúdinga esetét kapjuk, amelynek lengésideje:
T=2πΘMgs=2π13Mb2Mgb2=2π2b3g,
amit természetesen ‐ határesetben ‐ az általános képlet is visszaad.
Hasonlóan számíthatjuk ki egy szabályos lécháromszög lengésidejét is. Az általános képletből a=b=c helyettesítéssel, vagy a fizikai inga lengésidő-képletéből (a tömegközéppont helyzetének ismeretében, és a Steiner-tételt alkalmazva) adódik:
T=2πa32g.