Cím: A 2007. évi WILLIAM LOWELL PUTNAM verseny feladatai
Füzet: 2008/február, 76 - 77. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

*

 
A1. Keressük meg α minden olyan értékét, amelyre az
y=αx2+αx+124és azx=αy2+αy+124
görbék érintik egymást.
 
A2. Legalább mekkora a területe egy síkbeli konvex halmaznak, amely metszi az xy=1 hiperbola mindkét szárát és az xy=-1 hiperbola mindkét szárát? (Akkor mondjuk a síkbeli S halmazról, hogy konvex, ha S tartalmazza bármely két pontjának összekötő szakaszát.)
 
A3. Legyen k pozitív egész szám. Véletlenszerű sorrendben egymás után leírjuk az 1,2,3,...,3k+1 egészeket. Mi a valószínűsége annak, hogy a leírás során nincs olyan időpillanat, amikor az addig már leírt számok összege osztható 3-mal? A válasz zárt alak legyen, de tartalmazhat faktoriálisokat.
 
A4. A csupaegyes kifejezés jelentsen olyan tízes számrenszerben írt pozitív egészeket, amelyeknek minden jegye 1-es. Keressük meg az összes olyan valós együtthatós f polinomot, amelyre hogyha n csupaegyes, akkor f(n) is az.
 
A5. Bizonyítsuk be, hogy ha egy véges csoportnak pontosan n darab p rendű eleme van, ahol p prímszám, akkor vagy n=0, vagy p osztója (n+1)-nek.
 
A6. Egy P sokszög T háromszögelésének nevezzük véges sok háromszögnek olyan együttesét, amelyek uniója P, és amelyben bármely két háromszög közös része vagy üres, vagy egy közös csúcs, vagy egy közös oldal; továbbá a sokszög minden oldala pontosan egy T-beli háromszög oldala legyen.
Tekintsünk egy T háromszögelést megfelelőnek, ha minden belső csúcsban legalább 6 háromszög találkozik. Példa:
 
 
Bizonyítsuk be, hogy létezik csak n-től függő Mn egész szám, amelyre egy n oldalú P sokszög minden megfelelő háromszögelése legfeljebb Mn háromszögből áll.
 
B1. Legyen f pozitív egész együtthatós polinom, n pedig pozitív egész szám. Bizonyítsuk be, hogy f(n) pontosan akkor osztója f(f(n)+1)-nek, ha n=1. [A szerkesztő megjegyzése: fel kell tennünk, hogy f nem konstans.]
 
B2. Bizonyítsuk be, hogy ha az f:[0;1]R függvény folytonosan deriválható és
01f(x)dx=0,
akkor minden α(0;1) esetén
|0αf(x)dx|18max0x1|f'(x)|.

 
B3. Legyen x0=1 és minden n0 esetén legyen
xn+1=3xn+xn5.
Így tehát x1=5, x2=26, x3=136, x4=712. Fejezzük ki x2007-et zárt alakban. (a azt a legnagyobb egész számot jelenti, amelyik nem nagyobb a-nál.)
 
B4. Legyen n pozitív egész. Hány olyan P, Q valós együtthatós polinompár van, amelyekre
(P(X))2+(Q(X))2=X2n+1
és degP>degQ.
 
B5. Bizonyítsuk be, hogy minden k pozitív egészre léteznek olyan
P0(n),P1(n),...,Pk-1(n)
(esetleg k-tól függő) polinomok, amelyekre minden n egész esetén
nkk=P0(n)+P1(n)nk++Pk-1(n)nkk-1.
(a azt a legnagyobb egész számot jelenti, amelyik nem nagyobb a-nál.)
 
B6. Minden n pozitív egészre legyen f(n) az a szám, ahányféleképpen n! centnek megfelelő értéket összeállíthatunk olyan érmékből, amelyek mindegyike k! centet ér (a sorrend nem számít), ahol 1kn. Bizonyítsuk be, hogy van olyan n-től független C konstans, amelyre
nn2/2-Cne-n2/4f(n)nn2/2+Cne-n2/4.

*A versenyről megjelent ismertetés lapunk 2005/2. számában olvasható, a 71‐72. oldalon. A verseny honlapja: http://math.scu.edu/putnam/index.html, a megoldások a http://www.unl.edu/amc/a-activities/a7-problems/putnamindex.shtml honlapon találhatók.