Cím: Rátz Tanár Úr Életműdíj
Füzet: 2008/január, 42 - 43. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

... hogy ne csak a világhírű tudósok, hanem tanáraik nevét is ismerjük ...
 

Öt vidéki és három budapesti pedagógus nyerte el 2007-ben a Rátz Tanár Úr Életműdíjat. Az elismeréseket az alapító cégek vezetői október 29-én, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében adták át. Az egymillió forint jutalommal járó díjat minden évben a középiskolai reáloktatás azon pedagógusai kapják, akik életművükkel, kiemelkedő munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai középiskolai természettudományos képzés színvonalának emeléséhez.
A díj névadója, Rátz László (1863‐1930) a Budapesti (Fasori) Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt. Nevéhez számos tehetség (pl. Wigner Jenő fizikus, Neumann János matematikus) műszaki és tudományos pályára irányítása fűződik, éveken át a Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztője volt, és neki is köszönhető a matematikatanítás hazai reformja.
A díj évről évre ismertebb, az idén 105 pályázat érkezett. Az elismeréseket 2007-ben dr. Katz Sándor matematikatanár (Bonyhád), valamint ‐ megosztott díjként ‐ dr. Pintér Lajos és Pintér Lajosné matematikatanárok (Szeged), Légrádi Imre fizikatanár (Sopron), Plósz Katalin fizikatanár (Budapest), dr. Szerényi Gábor biológiatanár (Érd), dr. Berend Mihály biológiatanár (Budapest), dr. Igaz Sarolta kémiatanár (Budapest) és dr. Adamkovich István kémiatanár (Szeged) kapta meg.
A díjalapítók szándéka az évek alatt nem változott. Az Ericsson Magyarország Kft., a Graphisoft R&D Zrt. és a Richter által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért célja, hogy ösztönözze a hazai képzést, ezen belül támogassa a középiskolák oktatással kapcsolatos személyi feltételeinek kialakítását. A díjazottak kiválasztásában a kiváló szaktanári munka mellett a tan- és szakkönyvszerkesztői, -írói munkában elért siker is szempont volt ‐ mondta az ünnepségen az alapítvány kuratóriumának elnöke, prof. dr. Kroó Norbert akadémikus, az MTA természettudományi alelnöke.
 
forrás: http://www.ratztanarurdij.hu