Cím: Matematika és fizika totó a 2007. évi Őszi Ankéton
Füzet: 2008/január, 40 - 42. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1
1. Csillagászati és egyéb adatokból kiderítették, hogy melyik napon ült Petőfi (nagy valószínűséggel) 1845-ben a ,,négyökrös szekéren''. Szombaton vagy vasárnap (1); hétfőn vagy kedden (2); a többi nap valamelyikén (X).
2. ,,Szőke világát már az egen terjeszti előreA Nap s jelzi mikép fordulok arrafelé.Majd pirosabb színt vált, megtörvén fénye a földiFennlebegő párák ködszerű cseppjeiben.''   
Kinek a versét idéztük? Arany János (1); Csokonai Vitéz Mihály (2); Tóth Árpád (X).
3. ,,Én nem törtem el a lámpaüveget! Eltört, mert az átmelegedett üveg elpattan, ha hideg víz freccsen rá. Ugyan én fröcsköltem le, de nem azért, hogy eltörjem, hanem, hogy lássam, igaz-e az, amit hallottam, s ami oly érdekes volt számomra, hogy meg kellett vizsgálnom.'' Melyik híres magyar költő írta ezeket a sorokat gyerekkorát felidézve?  Karinthy Frigyes (1); Faludy György (2); József Attila (X).
4. ,,Ma különben borotválkoztam és hajat vágattam és a szabálytalan görbékre vonatkozó fejtegetéseimmel erős lökést adtam a geometriának. Felfedeztem, hogy a geometriában hogy jön létre az abszolut zérus, mint a zérus-értékek limese.'' Ki írta ezeket a sorokat? Bolyai János (1); Kürschák József (2); József Attila (X).
5. ,,Nem a régi s durva közelítés,Mi szótól szóig így kijönBetűiket számlálva.Ludolph eredménye már,Ha itt végezzük húsz jegyen.De rendre kijő még tíz pontosan,Azt is bízvást ígérhetem.''   
Mi volt a foglalkozása az idézett π-vers szerzőjének? Költő (1); matematikus (2); mérnök (X).
6. Mikor írta Móra Ferenc az alábbi sorokat? ,,Ebben az esztendőben jubilál Magyarországon a méterrendszer. Most hatvan éve, hogy a szittya nemzet befogadta ezt a jakobinus találmányt...'' 1930-ban (1); 1934-ben (2); 1940-ben (X).
7. ,,Az egyik fogás ürücomb volt, de szabályos lapú piramisba vágva, háromszögekből, aztán egy romboid-alak, marhahúsból, végre gömbalakú pudding. A második fogás kacsa volt, két darab, úgy kötve össze, mint egy hegedű, a körítékben fuvola- és furulyaalakú burgonyák úszkáltak, aztán egy hárfaalakú borjúmell. A szolgák kocka, henger, paralelogramm és más mértani alakú kenyereket szeltek le nekünk.'' Kinek a művéből idéztünk (Karinthy Frigyes fordításában)?  Lewis Carroll (1); A. A. Milne (2); Jonathan Swift (X).
8. Kinek a regényében szerepel az alábbi ,,fizika feladat''? ,,Ülj légyszíves mozdulatlanul. A pocakod tetejére, íme, teszem a labdát, íme, mely majd legurul. A vizsgálat célja kideríteni, hogy mikor hagyja el a labda pitykés mellényedet.'' Németh László (1); Mikszáth Kálmán (2); Esterházy Péter (X).
9.  Ki írta ezt a verset? ,,A megvénülés randa kórságFizikusnak nagy veszély,Halj meg inkább jó korán,Mint harminc évnél többet élj.''   
Paul Dirac (1); Albert Einstein (2); Niels Bohr (X).
10. Melyik ,,erőnek'' van mértékegysége az alábbiak közül? Lelkierő (1); elektromotoros erő (2); lóerő (X).
11. Ki írta: ,,A szép legfőbb fajtái a rend, az összemérhetőség és az elhatároltság, amiket a matematikai tudományok bizonyítanak leginkább. És mivel ezek (gondolok itt a rendre és az elhatároltságra) sok dolog okainak látszanak, nyilvánvaló, hogy a matematikai tudományok az olyan okról is fognak beszélni, ahogy bizonyos módon ok a szép.'' Wigner Jenő (1); Arisztotelész (2); Paul Dirac (X).
12. Három híres ember: Goethe, Newton és Schrödinger közül hánynak volt saját ,,színelmélete''? Csak az egyiküknek (1); a két fizikusnak (2); mindhármuknak (X).
13. Ki definiálta így a fizikát? ,,Foglalkozik mindazokkal a tünetekkel, melyek a tárgyak külső megjelenésével járnak. Foglalkozik a tárgyak súlyával; a tárgyak súlyának eldöntése igen fontos ugyanis, ha meg akarjuk tudni, mekkora darab vassal lehet agyonütni valakit. Foglalkozik a tárgyak melegségével, és rájött, hogy mekkora hő kell egy Krupp-féle ágyú elsütéséhez, hogy egyszerre háromszáz embert lőjön agyon.'' Nagy Lajos (1); Karinthy Frigyes (2); Sándor György  (X).
13+1. ,,Telente látszik, hogy a beszéd,a lélegzés sem egyéb,mint hőveszteség, s ha valakiveltisztességesen kezet szorít,puszit vált az ember,bizonyosan jó pár kalóriávalszegényebben megy tovább.''   
Mikor él(t) az idézett vers szerzője? A XIX. században (1); A XX. század első felében (2); jelenleg is él (X).


1A megoldásokat a 43. oldalon közöljük.