Cím: Fizika az ELTE-n
Füzet: 2007/december, 571. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az ELTE Természettudományi Karán a fizika felsőfokú oktatásának országosan kiemelkedő, hosszú időre visszanyúló hagyománya van. A Kar új, korszerű lágymányosi épületeiben, a Fizikai Intézet gondozásában 2006-tól kezdve a felsőoktatás új szerkezetének megfelelően a képzés három szinten folyik.
a) Alapképzés (BSc): A fizika alapszak célja olyan szakemberek képzése, akik ismerik a fizika törvényeit, rendelkeznek az ezekre vonatkozó alapvető elméleti és gyakorlati ismeretekkel, és képesek fizikai törvényszerűségeken alapuló berendezések üzemeltetésére.
Az alapképzés első éve után a hallgatók a következő szakirányok közül választanak:

fizikus szakirányfizika tanári szakirányalkalmazott fizikus szakirány  csillagász szakirány (informatika orientációval)biofizikus szakiránygeofizikus szakiránymeteorológus szakirány

A három éves alapképzés elvégzése után
‐ felsőfokú diplomát adunk a munkaerőpiacon való érvényesüléshez,
‐ valamint lehetőséget a tanulmányok folytatására mesterképzés keretein belül.
b) Mesterképzés (MSc): A kétéves képzésben a hallgatók az ELTE-n elsősorban a fenti szakirányoknak megfelelő mesterszakokon folytathatják tanulmányaikat, de lehetőségük van környezettudományi mesterképzésre, valamint más egyetemek egyes műszaki, informatikai vagy természettudományi mesterképzéseire is átmenni.
c) Doktori képzés (PhD): Az MSc diploma megszerzése után a legjobbak felvételt nyerhetnek az ELTE Fizika Doktori Iskolájába, ahol kutatómunkát végeznek, és a hároméves doktori képzés után megszerezhetik a doktori (PhD) fokozatot.
 
Miért ELTE?
 

 Sokoldalú képzés: Az országban egyedül itt folyik asztrofizika, biológiai fizika és környezeti hidrodinamika oktatás. Karunk, a TTK lehetőséget biztosít kapcsolatfelvételre a természettudomány bármelyik ágában. Fizika tanári diplomát Budapesten csak az ELTE-n lehet szerezni.
 Sikeres kutatási területek (pl. az Univerzum és az elemi részecskék szerkezete, nanoméretű rendszerek és anyagtudomány, biológiai fizika, komplex rendszerek fizikája), melyek révén számos nemzetközi együttműködésben veszünk részt, s ezekbe hallgatóink is bekapcsolódnak.
 Kiváló oktatói gárda: Az ELTE-n a fizikát 11 akadémikus, 15 akadémiai doktor és 41 PhD fokozattal rendelkező munkatárs oktatja. Ezen a magasan kvalifikált oktatógárdán alapul az országban egyedülállóan sokszínű oktatási és kutatási paletta.
 Elhelyezkedési lehetőségek: A sokoldalú képzés alapján hallgatóink a hagyományos kutató-fejlesztő munkakörök mellett más területeken (informatika, bank, környezetvédelem) is elhelyezkedhetnek.
 Sikeres életút: Végzett diákjaink dolgoznak nagyvállalatok (GE Hungary, Ericson, Furukawa Electric stb.) kutató-fejlesztő laboratóriumaiban, jelentős magyar informatikai cégek (Graphisoft, Synergon) tulajdonosaiként éppúgy, mint a világ vezető kutatóhelyein. A fizikus akadémikusok döntő többsége egykor az ELTE hallgatója volt.
 Pezsgő diákélet, tehetséggondozás (túrák, sport- és kulturális események, problémamegoldó versenyek, aktív diákköri tevékenység).

 
Hogyan ismerkedhetsz meg velünk?
 

 Az ELTE TTK és azon belül a Fizikai Intézet rendszeresen tart nyílt napokat. A legutóbbi, novemberi nyílt nap után a következő 2008. január 11-én lesz.
 Keresd fel a Fizikai Intézet honlapját: http://fizika.elte.hu.
 Felhívjuk figyelmedet a fizika iránt érdeklődő középiskolásoknak szervezett ,,Az atomoktól a csillagokig'' című előadássorozatunkra, részletes program a http://www.atomcsill.elte.hu honlapon.
 Személyes érdeklődés tanulmányi és felvételi ügyekben: Dr. Sasvári László (tel.: 209 0555/6501, e-mail: sasvari@complex.elte.hu).

 
ELTE TTK Fizikai Intézet