Cím: Matematikus képzés a BME-n
Füzet: 2007/december, 545. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A világ rangos műszaki egyetemeinek gyakorlatát követve és saját jó hagyományát felelevenítve, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kara 1997-ben beindította a matematikus képzést. A képzést a Kar Matematika Intézete gondozza.
Olyan szakembereket képzünk, akik érzékenyek a gyakorlati problémák iránt és képesek alkotó módon felhasználni ismereteiket; akik, amellett, hogy a matematika elvont területein otthonosan mozognak, kommunikálni és együttműködni tudnak a matematikán kívüli szakemberekkel is. Előreláthatóan az egyesült Európához tartozó, fejlődő magyar gazdaságnak szüksége lesz ilyen szakemberekre. Matematikus képzésünk szervesen illeszkedik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen folyó alkalmazás-orientált tudományos képzés széles spektrumába, mely a klasszikus mérnökképzés mellett felölel olyan matematika-igényes új területeket is, mint informatika, közgazdaságtudomány, anyagtudomány, gazdasági tervezés-elemzés, műszaki management, rendszerelmélet stb.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem matematikus szakát elsősorban azoknak a végzős gimnazistáknak ajánljuk, akik amellett, hogy szeretik és tudják a matematikát, indíttatást éreznek magukban a matematika alkalmazásai iránt is. A matematikai modellalkotás és elemzés egyre inkább szerves részét képezi a műszaki, gazdasági és természettudományos tevékenység kreatív ágainak. E tevékenység jól képzett, invenciózus, mozgékony elméjű fiatal matematikusokat igényel. Az ilyen szakemberek iránti társadalmi igény látványosan növekszik.

 
HA E KIHÍVÁSOKBAN LÁTSZ FANTÁZIÁT,
JELENTKEZZ A BME MATEMATIKUS SZAKÁRA!
 

A szak felvételi rendszere megegyezik a természettudományi szakokéval; részletes leírása megtalálható a hivatalos Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban. Felvételi ponthatárunk 1999 óta folyamatosan a legmagasabb volt az ország matematikus szakjai között. 2007-ben a felvételi pontok eloszlása a következő volt nálunk: 133 pont alatt: 0 fő, 134‐140 pont: 14 fő, 141 pont: 23 fő, 144 pont: 33 fő.
A szak képzési rendje: A szak ‐ alkalmazkodva az új európai képzési rendhez ‐ hat féléves alapképzéssel indul. A követelményeket sikeresen teljesítő hallgatók tanulmányaik befejeztével oklevelet kapnak, amelyben szakképzettségük megnevezése matematikus (BSc) lesz. Az első három félévben a matematika alapismereteinek elsajátítása folyik. Ezt követően hallgatóink két szakirány közül választhatnak. Az ,,A'' elméleti szakirányt azon hallgatóinknak ajánljuk, akik szeretnék a matematika egyes ágait mélyebben megérteni és azt tervezik, hogy tanulmányaikat folytatják majd az erre épülő mesterszakon. A ,,B'' alkalmazott szakirányt azon hallgatóinknak ajánljuk, akik az elméleti kutatómunka helyett inkább a gyakorlati hasznosításhoz éreznek nagyobb kedvet. Számukra olyan kurzusokat dolgoztunk ki, amelyek segítenek a matematika információtechnológiai, gazdasági, műszaki stb. alkalmazásaiban eligazodni. Természetesen ezt a szakirányt választó hallgatóknak is van lehetősége, ha kívánják, tanulmányaikat valamely mesterszakon folytatni. A matematika alapszak főbb tanulmányterületei: algebra, analízis, geometria, informatika, numerikus módszerek, valószínűségszámítás és statisztika, fizika, gazdasági és humán ismeretek, szakirány tárgyak.
Kollégiumi elhelyezkedés: vidéki diákjaink döntő többsége részére a BME kollégiumaiban elhelyezés biztosítható.
Posztgraduális matematikus képzés a BME-n: végzős diákjaink, a műszaki vagy gazdasági életben való elhelyezkedés mellett természetesen részt vehetnek az egyetemünkön folyó doktorandusz (PhD) képzésben is, a Matematika Intézet Doktori Iskolájának keretében.
Bővebb információ szerezhető a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kar Dékáni Hivatalában a 463 1919 budapesti telefonszámon, illetve intézetünk internetes honlapján: http://math.bme.hu.
 
Szeretettel várjuk kedves leendő diákjainkat.
BME TTK Matematika Intézet