Cím: A 48. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladatainak megoldásai
Szerző(k):  Gyenizse Gergõ ,  Hujter Bálint ,  Korándi Dániel ,  Lovász László Miklós ,  Nagy Csaba ,  Szûcs Gábor 
Füzet: 2007/október, 386 - 391. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is közöljük a nyári matematikai diákolimpia feladatainak a megoldásait; lényegében úgy, ahogyan a legilletékesebbek, a magyar csapat tagjai leírták. Közreműködésüket köszönjük és ezúton is gratulálunk eredményeikhez.

A szerkesztőség

 
1. Adottak az a1,a2,...,an valós számok. Mindegyik i-re (1in) legyen
di=max{aj:1ji}-min{aj:ijn}
és legyen
d=max{di:1in}.

(a) Bizonyítsuk be, hogy tetszőleges x1x2...xn valós számokra
max{|xi-ai|:1in}d2.(*)

(b) Mutassuk meg, hogy vannak olyan x1x2...xn valós számok, amelyekre (*)-ban az egyenlőség áll fenn.
 

 

Lovász László Miklós megoldása. (a) Mivel max{aj:1ji}ai, és min{aj:ijn}ai, nyilván di0. Jelöljön k egy olyan indexet, amelyre d=dk; hasonlóan, legyen a=max{aj:1jk} és am=min{aj:kjn}. Tegyük fel, hogy a feladat állításával ellentétben léteznek olyan x1x2...xn valós számok, amelyekre |xi-ai|<d2, minden in-re. Ekkor azonban az
a-x|x-a|<d2,xm-am|xm-am|<d2
egyenlőtlenségek összege: a-am+xm-x<d.
Másrészt km miatt m, és ezért xmx. Így viszont a-am+xm-x=dk+xm-xd, ami az előbbi egyenlőtlenségnek ellentmond.
 

(b) Minden 1in indexre legyen
xi=max{aj:1ji}+min{aj:ijn}2.
Ez az xi sorozat valóban növekedő, mivel az összeg mindkét tagja monoton növő az i függvényében: bővebb számhalmaz maximuma legalább akkora, mint a szűkebbé, egy halmazt szűkítve pedig a minimum ugyancsak nő. Az Ai=max{aj:1ji} és Bi=min{aj:ijn} jelölésekkel AiaiBi, di=Ai-Bi, így
xi-aixi-Bi=Ai+Bi2-Bi=Ai-Bi2=di2,ai-xiAi-xi=Ai-Ai+Bi2=Ai-Bi2=di2.
Tehát minden i-re |xi-ai|di2d2, azaz max{|xj-aj|:1jn}d2; az (a)-ban kapott általános becsléssel összevetve ez igazolja, hogy a választott xi számok mellett (*)-ban egyenlőség áll.
 
2. Tekintsünk öt olyan A, B, C, D, E pontot, amelyekre ABCD egy parallelogramma, BCED pedig egy húrnégyszög. Legyen egy, az A ponton átmenő egyenes. Tegyük fel, hogy a DC szakaszt az F belső pontban metszi, a BC egyenest pedig a G pontban. Tegyük fel továbbá, hogy EF=EG=EC. Bizonyítsuk be, hogy a DAB szögfelezője.
 

 

Hujter Bálint megoldása. A BCED körülírt köre legyen k, a CG szakasz felezőpontja (egyben az E-ből CG-re állított merőleges talppontja) T, hasonlóan az FC felezőpontja (ami az E-ből FC-re állított merőleges talppontja) S, az E-ből a DB egyenesre emelt merőleges talppontja R, végül az ST és az AC egyenes metszéspontja R'.
Megmutatjuk, hogy R'=R, és ez a pont az ABCD parallelogramma középpontja.
Az S, T, R pontok egy egyenesen, a BCD háromszög E-hez tartozó Simson-egyenesén vannak. Alkalmazzunk 2-szeres nagyítást a C-ből; ennek során T képe G, S képe F. A Simson-egyenes képe ezért , így R' képe A; vagyis R' az AC szakasz felezőpontja. Az R' a DB szakasz felezőpontjaként a Simson-egyenesnek DB-vel alkotott metszéspontja, ezért egybeesik R-rel.
 

 

Az ER szakasz merőlegesen felezi a DB-t, azaz EB=ED. Így az EDF és EBC háromszögek két-két oldala (ED és EB, illetve EF és EC) egyenlő, és megegyeznek az EF és EC oldalakkal szemközti szögek is, hiszen EDF és EBC egyaránt ugyanahhoz az EC ívhez tartozó kerületi szög k-ban. Mivel DFE az egyenlő szárú EFC háromszög alapon fekvő ‐ tehát hegyes ‐ EFC szögének külső szöge, azért DFE>90, és hasonlóan BCE>90. Tehát a tompaszögű EDF és EBC háromszögek egybevágóak; DF=BC.
 

 

A parallelogramma párhuzamos oldalai miatt az ADF és a GCF háromszögek megfelelő szögei egyenlők, e két háromszög hasonló, ezért GCFC=ADDF. Így AD=BC=DF miatt GC=FC, vagyis az FCG (és a hozzá hasonló FDA) háromszög egyenlő szárú. A paralelogramma párhuzamos AB és DC oldalai révén az ABG háromszög is hasonló FCG-hez, így ugyancsak egyenlő szárú. Tehát DAF=DFA=CFG=CGF=FAB.
 
3. Egy matematikai verseny résztvevői közül némelyek barátok. A barátság mindig kölcsönös. Nevezzük a versenyzők egy halmazát klikknek, ha akárhogyan választva közülük kettőt, ők barátok. (Speciálisan bármelyik, kettőnél kevesebb versenyzőből álló halmaz klikk.) Egy klikk tagjainak a számát a klikk méretének fogjuk nevezni.
Ha tudjuk, hogy ebben a versenyben a legnagyobb méretű klikk mérete páros szám, bizonyítsuk be, hogy elhelyezhetjük a versenyzőket két teremben olymódon, hogy az egyik teremben található legnagyobb méretű klikk mérete egyenlő legyen a másik teremben található legnagyobb méretű klikk méretével.
 

 

Gyenizse Gergő megoldása. (1) Tekintsük a barátsági kapcsolatokat megjelenítő G gráf pontjainak egy olyan felosztását egymástól diszjunkt A és B halmazokra, amelyre az A-ban található maximális méretű klikk legalább akkora, mint a B-ben található, és a két méret különbsége a lehető legkisebb. Ha e különbség pozitív, akkor megmutatjuk, hogy az értéke 1. Ellenkező esetben az A pontjait egyesével rakjuk át B-be; egy pont áthelyezésével az A-beli maximális méretű klikk mérete legfeljebb 1-gyel csökken, a B-belié legfeljebb 1-gyel nő, így a különbség legfeljebb 2-vel csökken.
(2) Ha a feladat állítása hamis, akkor tehát az A-beli maximális méretű klikk mérete a, a B-belié pedig a-1. A G-ben nincs 2a-klikk, hiszen akkor abból vagy A-ba esne (a+1)-klikk, vagy B-be egy a-klikk. A feladat feltétele szerint ekkor viszont (2a-1)-klikk sem létezhet G-ben.
(3) Ha A-nak valamely x pontja nem tartozik hozzá egy A-beli a-klikkhez, akkor nincs olyan B-be eső (a-1)-klikk, amelynek minden pontja össze van kötve x-szel: ellenkező esetben ugyanis ezt az x pontot B-be áthelyezve az A-beli maximális klikkméret továbbra is a, a B-belié pedig szintén a-ra nőne.
(4) Megmutatjuk, hogy A-ban csupán egyetlen a-klikk található. Tegyük fel ugyanis, hogy van kettő; az egyiket jelölje C, és tegyük át A-nak a C-hez nem tartozó pontjait egyesével B-be. Ennek során B-ben ((3) szerint) nem keletkezhet (a-1)-nél nagyobb méretű klikk. Legyen p az a pontja A-nak, amelynek átrakása előtt még két a-klikk is található A-ban, utána viszont már csak egy, C. Jelölje továbbá q a C-nek egy olyan pontját, amely nincs összekötve p-vel. (Biztosan van ilyen pont, különben p a C-vel (a+1)-klikket alkotna.) Tegyük vissza a p után áthelyezett pontokat A-ba, a q pontot pedig rakjuk B-be. Azt állítjuk, hogy ekkor viszont A-ban és B-ben egyaránt a-1 a maximális klikkméret (ami ellentmondás). Valóban, q-val együtt csak C volt a-klikk az A-ban, ami q eltávolításával megszűnik. A (3) szerint q átkerülése előtt B-ben nem keletkezhet a-klikk, tehát csak úgy jöhetne végül létre, hogy q össze van kötve egy eredetileg is B-be tartozó (a-1)-klikk valamennyi pontjával. Ekkor viszont a következőképpen módosíthatunk: az eredeti A-ból csupán q kerüljön át B-be, ezzel ott létrejön egy a-klikk; A-ban viszont megmarad az a C-től különböző a-klikk, amely korábban p áttételével szűnt csak meg, ezért szükségképpen tartalmazza p-t. Így azonban nem tartalmazza q-t, hiszen p és q nincs összekötve. Ebben az elrendezésben tehát A és B maximális klikkmérete egyaránt a, ami ellentmondás.
(5) Jelölje a (4) szerint egyetlen A-beli a-klikket C, és helyezzük át az A összes, C-n kívüli pontját B-be; ennek során B maximális klikkmérete változatlanul a-1 marad. Ha viszont ezután C=A bármelyik y pontját B-be helyezzük, akkor A maximális klikkmérete (a-1)-re csökken, ezért ‐ eredeti indirekt feltevésünk értelmében ‐ B-ben a-klikk jön létre, méghozzá (4) szerint pontosan egy, jelöljük D-vel. A D-nek létezik olyan z pontja, ami az A-ból megmaradt (a-1)-klikk valamelyik pontjával nincs összekötve, hiszen ellenkező esetben a két halmaz (2a-1)-klikket alkotna G-ben, ellentmondva (2)-nek. Így azonban a z pontot az A-ba téve, ott továbbra is a-1 marad a maximális klikkméret, B-ben pedig (a-1)-re csökken, mivel D, az egyetlen a-klikk a z eltávolításával megszűnik. Ez ellentmond eredeti indirekt feltevésünknek.
 
4. Az ABC háromszögben a BCA szögfelezője a körülírt kört az R pontban metszi (RC), a BC szakasz felezőmerőlegesét P-ben, az AC szakasz felezőmerőlegesét pedig Q-ban. A BC szakasz középpontja K, az AC szakasz középpontja pedig L. Bizonyítsuk be, hogy az RPK és RQL háromszögek területe egyenlő.
 

 

Szűcs Gábor megoldása. Elég belátni, hogy a 2. ábrán jelölt RPK, illetve RQL háromszögeknél kétszerte nagyobb területű RPB és RQA háromszögek területe egyenlő. Az ABC háromszög szögeit jelölje a szokásos módon α, β, γ; meghatározzuk a szóban forgó két háromszög szögeit. Az ACQ háromszög egyenlő szárú, ezért
QAC=QCA=γ2.
Így RQA=QCA+CAQ=γ, és ehhez teljesen hasonlóan adódik, hogy BPR=γ. A kerületi szögek tétele alapján ARQ=ABC=β, tehát
RAQ=180-ARQ-RQA=α.
Hasonlóan kaphatjuk, hogy a BPR háromszög szögei ugyancsak α, β, γ; tehát ARQ és BPR hasonló háromszögek. Mivel az AR és RB ívekhez tartozó kerületi szög egyaránt γ2, azért AR=RB: a két hasonló háromszögben a γ-val szemközti oldalak egyenlő hosszúak, így a két háromszög egybevágó, s ezért a területük is egyenlő.
 

 

1. ábra
 

 

 

2. ábra

 
5. Legyenek a és b pozitív egészek. Bizonyítsuk be, hogy ha 4ab-1 osztója (4a2-1)2-nek, akkor a=b.
 

 

Korándi Dániel megoldása. Legyen r és s egész szám. Ha a legnagyobb közös osztójuk d, akkor r=dr1 és s=ds1, ahol az r1 és s1 egészek egymáshoz relatív prímek. Tegyük fel, hogy r osztója s2-nek; ekkor dr1d2s12 miatt r1ds12. Mivel r1 relatív prím s12-hez is, r1 osztója d-nek. Ebből következik, hogy ha d osztója egy t egésznek, akkor r=dr1 osztója t2-nek.
4ab-1 és 4a2-1 legnagyobb közös osztója osztja a két szám különbségét, 4a(b-a)-t is, és mivel (mindkét eredeti számhoz hasonlóan) relatív prím 4a-hoz, osztója (b-a)-nak is. Az előbbi megjegyzés szerint tehát
4ab-1(b-a)2.
Megmutatjuk, hogy ez pozitív egész a-ra és b-re csak a=b esetén teljesül. Tegyük fel ezzel szemben, hogy ba; legyen például b>a. Ekkor
k=(b-a)24ab-1 pozitív egész.
Rendezve: 0=b2-2a(1+2k)b+(a2+k), azaz b gyöke az
x2-2a(1+2k)x+(a2+k)=0
másodfokú egyenletnek. Jelölje az egyenlet másik gyökét c; ekkor b+c=2a(1+2k) egész, ezért c is egész, és bc=a2+k>0 miatt c is pozitív. Valamivel pontosabban:
k=(b-a)24ab-1<(b-a)24ab-4a2=(b-a)4a,
ezért 2a(1+2k)<2a(1+b-a2a)=b+a, tehát 0<c<(b+a)-b=a. Erre a c egészre (b-hez hasonlóan)
k=(c-a)24ac-1,
azaz 4ca-1(a-c)2, és 0<c<a. Az a=b1>c=a1 pozitív egész számpár tehát ugyanazt az oszthatósági feltételt teljesíti, mint a b>a számpár, csak éppen b1<b. Az előbbi gondolatmenet így megismételhető b és a helyett b1-gyel és a1-gyel stb. Ezzel pozitív egészek végtelenül csökkenő b>b1>... sorozatát kapjuk, ami lehetetlen. Ez az ellentmondás igazolja állításunkat, és ezzel a feladat állítását is.
 
6. Legyen n pozitív egész. Tekintsük a háromdimenziós tér (n+1)3-1 pontjából álló alábbi halmazt:
S={(x,y,z):x,y,z{0,1,...,n},x+y+z>0}.
Határozzuk meg azon síkok számának a minimumát, amelyekre igaz az, hogy uniójuk tartalmazza az S halmaz minden pontját, de nem tartalmazza a (0,0,0) pontot.
 

 

Nagy Csaba megoldása. A feladat kérdésére a válasz: 3n. Ennyi sík valóban elegendő, például az x+y+z=1, x+y+z=2, ..., x+y+z=3n egyenletű síkok megfelelnek.
Megfordítva, tegyük fel, hogy néhány síkkal lefedtük S-et, az origót azonban nem. Megmutatjuk, hogy a síkok száma legalább 3n. Írjuk föl a síkok egyenletét ax+by+cz+d=0 alakban (ahol a, b, c nem mind nulla). Szorozzuk össze az egyenletek bal oldalán álló kifejezéseket; egy p(x,y,z) polinomot kapunk, ami S pontjaiban nulla, az origóban pedig nem. Igazolnunk kell, hogy p foka legalább 3n. Ehelyett a következő, általánosabb állítást látjuk be:
a, b, c természetes számok, és legyen
S(a,b,c)={(x,y,z)x{0,1,...,a},y{0,1,...,b},z{0,1,...,c},x+y+z>0}.
Ha az f(x,y,z) polinom S(a,b,c) pontjaiban nulla, a (0,0,0) pontban pedig nem, akkor a foka legalább a+b+c.
A bizonyítást az (a+b+c)-re vonatkozó indukcióval végezzük. Ha a+b+c=1, akkor a polinom legalább elsőfokú (azaz nem konstans), hiszen felvesz két különböző értéket. Ha a+b+c>1, akkor tekintsünk egy, a feltételeknek megfelelő f polinomot, a fokát jelölje t. Az a, b, c számok között létezik pozitív, legyen ez például a. Képezzük a g(x,y,z)=f(x+1,y,z)-f(x,y,z) polinomot. A g polinom foka nyilván legfeljebb t; viszont f(x+1,y,z)-ben és f(x,y,z)-ben ugyanazok a megfelelő t-edfokú tagok együtthatói, így ezek kiejtik egymást g-ben. A g foka ezért legfeljebb t-1. A g polinom az S(a-1,b,c) halmaz pontjaiban nulla, az origóban viszont nem nulla; az indukciós feltevés szerint tehát g foka legalább a-1+b+c, amiből t-1a-1+b+c, azaz ta+b+c következik.