Cím: A 2006-2007. évi Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny feladatai
Füzet: 2007/november, 461 - 471. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Arany Dániel

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

KEZDŐK
 

I. kategória: Legfeljebb heti 3 órában matematikát tanuló középiskolai tanulók

 
Első (iskolai) forduló
 

1. Egy pozitív egész számot 4-gyel osztva 3, és 9-cel osztva 5 a maradék. Mennyi a maradék, ha a számot 36-tal elosztjuk?  (6 pont)
 

2. Hány olyan legfeljebb 5 jegyű, 5-tel nem osztható természetes szám van, amelynek minden jegye prím?  (6 pont)
 

3. Az ABCD négyzet oldalainak hossza 30 cm. A BC oldal felezőpontja E, a CD oldal felezőpontja F. Számítsa ki a besötétített rész területét!  (6 pont)
 
 

4. Egy derékszögű háromszög oldalainak hossza: befogói a és b, átfogója c. Az átfogójához tartozó magasság hossza m. Igazolja, hogy: c+m>a+b.  (6 pont)
 
Második forduló
 

1. Hány olyan négyjegyű egész szám van a tízes számrendszerben, amelyben szerepel a 0 és az 1 számjegy is?  (6 pont)
 

2. Melyek azok a nem negatív x, y, és z egész számok, melyekre teljesül, hogy:
(x+y+z)2+(x+y-z)2+(x-y+z)2=40.(6 pont)
 

3. Egy szabályos ötszög kerülete 10 egység. Jelölje AT az egyik szimmetriatengelyének az ötszögbe eső szakaszát, h az AT, R a köré írt és r a beleírt kör sugarának hosszát! Igazolja, hogy:
1h=R-r.(8 pont)
 

4. Egy királyi palota alaprajza látható az alábbi ábrán. Tíz évvel ezelőtt az ábrán feltüntetett ajtók egyikét befalazták, ezt a változtatást tehát az ábra nem tükrözi. Három éve a király minden reggel bemegy a palotába a nyíllal megjelölt bejáraton, majd úgy sétál a termek között, hogy minden ajtón pontosan egyszer menjen keresztül. Végül leül a trónteremben és fogadja látogatóit.
 
 

a) Melyik ajtót falazták be?
b) Melyik terem a trónterem?  (10 pont)
 

5. Az ABCD konvex négyszöget AC átlójával felbontjuk két háromszögre. Bizonyítsa be, hogy ha az így keletkezett ABC és ADC háromszögek beírt körei érintik egymást, akkor az ABD és BCD háromszögek beírt körei is érintik egymást.  (10 pont)
 
Harmadik (döntő) forduló
 

1. Egy háromszög oldalai cm-ben mérve egész számok. Egyik oldala 2007 cm, a másik kettő legfeljebb ekkora. Hány ilyen háromszög van?
 

2. Egy négyzetrácsot 11 vízszintes és 11 függőleges vonal határoz meg. A vonalak metszéspontjai közül kijelölünk 20 pontot és bármelyik kettőt szakasszal kötünk össze. Mutassa meg, hogy e szakaszok között van négy azonos hosszúságú!
 

3. Legyen A:=x10(y5-z5)+y10(z5-x5)+z10(x5-y5). Igazolja, hogy ha x, y és z 11-gyel nem osztható pozitív egész számok, akkor |A| osztható 11-gyel!
 
II. kategória: Több, mint heti 3 órában matematikát tanuló (nem speciális tantervű) középiskolai tanulók

 
Első (iskolai) forduló
 

Megegyezik az I. kategória első fordulós feladatsorával.
 
Második forduló
 

Megegyezik az I. kategória második fordulós feladatsorával.
 
Harmadik (döntő) forduló
 

1. Ábrázolja azoknak a P(x;y) pontoknak a halmazát a síkon, amelyekre: |y|2-x2 és |x|2-y2 is teljesül! Igazolja, hogy e ponthalmaz területe több, mint 9 területegység!
 

2. Egy négyzetrácsot 11 vízszintes és 11 függőleges vonal határoz meg. A vonalak metszéspontjai közül kijelölünk 20 pontot és bármelyik kettőt szakasszal kötünk össze. Mutassa meg, hogy e szakaszok között van négy azonos hosszúságú!
 

3. Egy síkbeli zárt töröttvonal hossza 1 egység. Igazolja, hogy a töröttvonal által határolt tartomány lefedhető egy 14 egység sugarú körrel!
 
III. kategória: Speciális tantervű osztályokban tanulók

 
Első (iskolai) forduló
 

Megegyezik az I. kategória második fordulós feladatsorával.
 
Második (döntő) forduló
 

1. Jelöljük G(x)-szel egy tízes számrendszerben felírt pozitív egész x szám számjegyeinek összegét! Hány olyan 1x2007 pozitív egész szám van, melyhez létezik olyan y>x pozitív egész szám, hogy x+G(x)=y+G(y)?
 

2. Definiáljuk az an (n0) sorozatot a következőképpen: a0:=0, a1:=1 és n2-re an:=6an-1-an-2. Bizonyítsa be, hogy
(3-22)nan+1-(3-22)n+1an=1
minden n0-ra!
 

3. Adott egy egységnyi területű szabályos háromszög belsejében két pont úgy, hogy ez a két pont és a háromszög három csúcsa együtt 5 olyan pontot ad, amelyek közül semelyik három nem esik egy egyenesre. Tekintsük azokat a háromszögeket, amelyek csúcsai az említett 5 pont közül valók és jelöljük ezen háromszögek területei közül a legkisebbet tmin-nel! Mennyi tmin lehetséges maximális értéke, és a két belső pont mely elhelyezkedése mellett érhető ez el?
 
HALADÓK
I. kategória: Legfeljebb heti 3 órában matematikát tanuló középiskolai tanulók

 
Első (iskolai) forduló
 

1. Egy sakkversenyen mindenki mindenkivel egyszer játszik. Ha a résztvevők csak feleannyian lennének, akkor az eredetileg lejátszandó játszmák 24%-ára kerülne csak sor. Hány versenyző indult eredetileg a versenyen?
 

2. Az ABCD téglalap BC és CD oldalának a C csúcshoz közelebbi harmadolópontjai P, illetve Q. Az AP és AQ szakasszal három olyan részre osztottuk a téglalapot, amelyek közül kettőnek megegyezik a kerülete. Mekkora lehet ekkor a téglalap szomszédos oldalainak aránya?
 

3. Az ábrán látható szabályos hatszög ED és DC oldalainak M, illetve N a felezőpontja. Milyen arányban osztják az FC átlót a T és S pontok?
 
 

4. Egy kocka minden csúcsát két természetes számmal jelöltük meg, amelyek közül egyet egy betűvel eltakartunk. Így az egyik szám látható, a másik nem. Bármely csúcsnál lévő látható szám a csúccsal élszomszédos három, betűvel takart szám átlaga. Milyen számokat rejtenek a betűk?
 
 

5. Egy gazda madárijesztő helyett hangágyúkkal próbálja távol tartani a madarakat földjétől. A hangágyún beállítható (egész másodpercekben) egy t riasztási idő, és minden t másodperc elteltével dördül egy nagyot. A t idő 60 és 90 másodperc közé esik.
A gazda különböző időre állította be két hangágyúját, hogy véletlenszerűnek tűnjön a dördülések ritmusa. Az első ágyú délelőtt 9 előtt 4 másodperccel szólalt meg, a másik pedig pontosan kilenckor. Később 10 óra után 4 másodperccel és 10 óra után 8 másodperccel is hallatszott egy-egy dördülés. Még később, valamikor 10 óra 10 perc és 10 óra 20 perc között a két eszköz pontosan egyszerre riasztott.
Határozzuk meg másodpercre pontosan, mikor dördültek el egyszerre a hangágyúk 10 óra 10 perc és 10 óra 20 perc között!
 
Második forduló
 

1. Mennyi lesz a (((...(77)7)7)7...)7 kifejezés utolsó jegye, ha 2006-szor végeztük el a 7. hatványra emelést?
 

2. Adjuk meg azokat a természetes számokból álló (x;y) számpárokat, melyre teljesül, hogy
2x2+y2=2xy+2x+84.
 

3. Bizonyítsuk be, hogy ha egy téglalap átlói által bezárt kisebbik szög 30, akkor a téglalap belső szögfelezői által közrefogott négyszög területe megegyezik a téglalap területével.
 

4. A Tour de Hongrie kerékpáros körverseny távja 777 km. A szervezők, hogy megkönnyítsék a versenyzők dolgát, valamennyi résztvevőnek egy olyan kijelzőt adtak, amelyen kilométerenként felvillan a már megtett és a még hátralévő távolság. Azaz az indulás pillanatában (000;777), a célba érkezéskor (777;000), közben például (097;680) látható a kijelzőn.
Hány esetben fordul elő, hogy a kijelzőn felvillanó számsorban pontosan kétféle számjegy található?
 
Harmadik (döntő) forduló
 

1. Bizonyítsuk be, hogy 1111-től 2007-ig bármely egész szám osztója az alábbi összegnek:
123...896++234...897++345...898++...+1111111211132006
 

2. Az R sugarú AB átmérőjű kört belülről érinti az r sugarú k kör az A pontban (R>r). Az R sugarú kör BC húrja az E pontban érinti a k kört. Ha a BE és CE szakasz mértani közepe megegyezik a két kör sugarának mértani közepével, akkor mekkora az r:R arány értéke?
 

3. A Matematikai Kaszinóban a következő játékot játszhatjuk: 1-től 10 000-ig vannak számok egy urnában, ezek közül véletlenszerűen kihúznak egyet. Ha szép szám jött ki, kapunk n forintot, ha nem, be kell fizetnünk 1 forintot. A Kaszinóban szépnek nevezik azokat az a egész számokat, amelyek oszthatók negyedik gyökük egészrészével, tehát [a4]a.
(a) Hány szép szám van 1-től 10 000-ig?
(b) Melyik az a legkisebb egész n, amire érdemes játszani?
 
II. kategória: Több, mint heti 3 órában matematikát tanuló (nem speciális tantervű) középiskolai tanulók

 
Első (iskolai) forduló
 

1. Melyik az a legnagyobb kettőhatvány, amivel a 22005+102005 osztható?
 

2. Két párhuzamos egyenes mindegyikén prímszám számú pontot jelöltünk meg. A megjelölt pontok ‐ mint csúcsok ‐ által meghatározott összes négyszög száma kétszerese a megjelölt pontok által meghatározott háromszögek számának. Hány pontot jelöltünk meg az egyeneseken?
 

3. Egy kocka minden csúcsát két természetes számmal jelöltük meg, amelyek közül egyet egy betűvel eltakartunk. Így az egyik szám látható, a másik nem. Bármely csúcsnál lévő látható szám a csúccsal élszomszédos három, betűvel takart szám átlaga. Milyen számokat rejtenek a betűk?
 
 

4. A k1 és k2 körök kívülről érintik egymást. Az érintési ponton átmenő egyenes k1-et a P1, k2-t a P2 pontban metszi másodszor. Megrajzoltuk a P1-en és P2-n áthaladó, k1-et érintő kört. Bizonyítsuk be, hogy ennek a körnek a sugara a k1 és k2 körök sugarának összegével egyenlő!
 

5. A Fiatal Matematikusok Konferenciájára 99 diák kapott meghívást. A résztvevők magyar, angol, német, olasz, francia, görög és török nemzetiségűek voltak. A szervezők észrevették, hogy nincs 8 különböző korú, azonos nemzetiségű résztvevő. Bizonyítsuk be, hogy van két azonos korú, nemű és nemzetiségű résztvevő a konferencián!
 
Második forduló
 

1. Határozza meg a következő kifejezés legkisebb és legnagyobb értékét a valós számok halmazán:
K=x+1x2+1.
 

2. Tekintsük az N=12+23+34+45+...+20062007 összeget!
a) Bizonyítsuk be, hogy N nem négyzetszám.
b) Igazoljuk, hogy N+4 nem prímszám.
 

3. Az AB alapú ABC egyenlő szárú háromszög A csúcsból induló súlyvonalát harmadolja a B csúcsból induló magasság. Mekkora szögben látszik a háromszög S súlypontjából az AB alap?
 

4. A Tour de Hongrie kerékpáros körverseny távja 777 km. A szervezők, hogy megkönnyítsék a versenyzők dolgát, valamennyi résztvevőnek egy olyan kijelzőt adtak, amelyen kilométerenként felvillan a már megtett és a még hátralévő távolság. Tehát az indulás pillanatában (000;777), a célba érkezéskor (777;000), közben például (097;680) látható a kijelzőn.
Hány esetben fordul elő, hogy a kijelzőn felvillanó számsorban nincs két egyforma számjegy?
 
Harmadik (döntő) forduló
 

1. Legyen α az x2+px+q=0 egyenlet egyik valós gyöke, β pedig az x2-px-q=0 egyik valós gyöke, ahol p,qR és q0. Bizonyítsuk be, hogy az x2-2px-2q=0 egyenletnek van α és β közé eső valós gyöke!
 

2. Rajzoljuk meg azokat a köröket, amelyek átmennek egy tetszőleges háromszög egyik csúcsán és a csúcsból induló oldalak csúcshoz közelebbi harmadolópontjain! Bizonyítsuk be, hogy van olyan kör, amelynek sugara a megrajzolt körök sugarának számtani közepe, és mindhárom kört érinti.
 

3. Tekintsük a szabályos n-szög csúcsai által meghatározott összes háromszöget! Mekkora lehet n értéke, ha a háromszögek között pontosan ugyanannyi tompaszögű van, mint hegyesszögű?
 

 
III. kategória: Speciális tantervű osztályokban tanulók

 
Első (iskolai) forduló
 

1. Melyek azok az x valós számok, amelyekre igaz, hogy
8x+6-x-26-x+1?
 

2. Az ABC háromszög BM és CN súlyvonalának metszéspontja S, és tudjuk, hogy AMSN érintőnégyszög. Bizonyítsuk be, hogy az ABC háromszög egyenlő szárú!
 

3. Egy egységnyi élű kocka alaplapja az ABCD négyzet. A kocka A1, B1, C1, D1 csúcsaira teljesül, hogy AA1, BB1, CC1 és DD1 párhuzamosak. Az AC1 testátló két harmadolópontja P és Q. A D1P és a D1Q egyenes az ABCD lap síkját a K, illetve az E pontban metszi. Határozzuk meg az AK és az AE szakaszok hosszát!
 

4. Tekintsük azokat a pozitív egész számokat, amelyekre igaz, hogy számjegyeik összege és szorzata is 92007. Igazoljuk, hogy egyetlen megfelelő szám számjegyeinek száma sem lehet négyzetszám.
 

5. Egy kör kerületét 10 darab piros és 12 darab kék pont ívekre bont. Ezekre az ívekre számokat írunk a következő módon: két piros pont közötti ívre 2-t, két kék pont közötti ívre 12-et, egy piros és egy kék közti ívre 1-et.
Mennyi lehet ezeknek a számoknak a szorzata a piros és kék pontok különböző elrendezése esetén?
 
Második (döntő) forduló
 

1. Jelölje an a (2n1),(2n3),(2n5),...,(2n2n-1) számok legnagyobb közös osztóját!
Mennyit ér az {a1,a2,a3,...,a2007} halmaz legnagyobb eleme?
 

2. Tekintsük azokat a háromszögeket, amelyeknek oldalai n-1, n, n+1, ahol n  2-nél nagyobb egész szám! Ha tn jelöli az egyes háromszögek területét, akkor bizonyítsuk be, hogy a {tn} sorozat bármely tagjának végtelen sok egész számú többszöröse is tagja a sorozatnak.
 

3. Az ABC hegyesszögű háromszög súlypontja S, az AB és AC oldalak felezőpontja X és Y. Tudjuk, hogy az AXY és BCS háromszögek köréírt köre érinti egymást. Bizonyítsuk be, hogy az ABC háromszög magasságpontját és köréírt körének középpontját összekötő szakasz merőleges az A-ból induló súlyvonalra!