Cím: Megjegyzések a 2005. évi Eötvös-verseny 2. és 3. feladatának megoldásához
Szerző(k):  Gnädig Péter 
Füzet: 2006/március, 177 - 181. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megjegyzések a 2005. évi Eötvös-verseny 2. és 3. feladatának megoldásához 1

 

A 2. feladat a Huygens‐Fresnel-elv és némi (vektor)algebrai ismeret felhasználásával is megoldható. Tekintsük az ernyő valamely R=(X,Y,S) vektorral jellemzett pontját (S=3m a rács és az ernyő távolsága), valamint a lézerfénnyel megvilágított lap r0=(0,0,0) és r=(x,y,0) vektorokkal megadott rácspontjait. Annak feltétele, hogy az r0 és az r rácspontokból kiinduló fény az R pontban erősítse egymást:
|R-r0|-|R-r|=X2+Y2+S2-(X-x)2+(Y-y)2+S2=nλ,
ahol n egész szám. Kihasználva, hogy SX,Yx,y, a fenti két négyzetgyök különbsége így is írható:
X2+Y2+S2-(X-x)2+(Y-y)2+S2==S(1+X2+Y2S2)1/2-S(1+(X-x)2+(Y-y)2S2)1/2xX+yYS=nλ.


Legyen például x=d és y=0, vagyis tekintsük a rács önkényesen kiválasztott origójától jobbra elhelyezkedő, a=(d,0,0) vektorral megadott lyukból induló fényt. Az erősítés feltétele a fenti közelítésben:
dX=n1λS,
ahol n1 egész szám. Hasonlóan felírhatjuk egy másik, a háromszögrács origójától ,,jobbra fölfelé'' elhelyezkedő, b=(d2,32d,0) vektorral megadott lyukra az erősítő interferencia feltételét:
d2X+32dY=n2λS,
ahol n2 ugyancsak egész szám.
Ha a fenti két feltétel teljesül, akkor nem csak a vizsgált két lyukpárra, hanem pl. a 2a, 3a, 2b, 3b, sőt, a háromszögrács tetszőleges N1a+N2b vektorral megadható pontjából induló elemi hullámra is igaz lesz erősítés feltétele, amennyiben N1 és N2 egészek.
A fenti egyenletekből álló rendszer megoldása:
X=n1Sλd,Y=-n1Sλ3d+n22Sλ3d,
amit vektor alakban így is felírhatunk:
(XY)=n1Sλd(1-1/3)+n2Sλd(02/3)=n1A+n2B.
Az A és B vektorok egymással 120-os szöget zárnak be, nagyságuk ugyanakkora:
|A|=|B|=s1=23Sλd,
a belőlük egész együtthatós ,,lineáris kombinációval'' adódó pontrács tehát egy szabályos háromszögrács (1. ábra).
 

 
1. ábra
 

2. A feladat egy egyszerű geometriai módszerrel is megoldható. Tekintsünk először egy D rácsállandójú négyzetrácsban elhelyező lyukrendszer elhajlási képét. Ez az eset lényegében az optikai ráccsal egyenértékű: a rácsnégyzet mindkét oldalának megfelelő irányban
αksinαk=kλD
szögben térülhet el a lézerfény, az S távol levő ernyőn tehát egy s=SλD rácsállandójú, az eredeti lyukelrendezéssel megegyező állású négyzetrács alakul ki.
Nyújtsuk meg képzeletben a lyukrendszert síkjának valamelyik iránya mentén az eredeti méretének c-szeresére. Könnyen végiggondolható, hogy ilyenkor az ernyőn az elhajlási kép is ugyanilyen irányban, de ellentétes módon deformálódik: az eredeti méretének c-ed részére zsugorodik. (Ha valamilyen irányban c-szer ritkábban helyezkednek el a lyukak, akkor a megfelelő útkülönbség c-szer kisebb elhajlási szög mellett alakulhat csak ki, és ez az ernyőn a megfelelő irányban c-szeres zsugorításnak felel meg.)
A 2. ábra bal oldali fele egy olyan négyzetrácsot mutat, amelyben a lyukak legkisebb távolsága (a rácsállandó)
D=d/2,
és a négyzetek egyik (d hosszúságú) átlója ,,vízszintesen'' helyezkedik el.
 

 
2. ábra
 

Ennek megfelelően az elhajlási kép (az ábra jobb oldai fele) egy olyan ‐ a szokásos elhelyezéshez képest ugyancsak 45-ban elforgatott ‐ négyzetrács lesz, amelynek rácsállandója SλD, a négyzetek átlója tehát
l=2L=2SλD=2Sλd
hosszúságú.
Nyújtsuk meg most a rácsot az ábrán megjelölt ,,függőleges'' irányban 3-szorosára! Ekkor éppen a feladatunkban szereplő d rácsállandójú rácsot kapjuk (3. ábra bal oldala). Az ernyőn az elhajlási kép ugyancsak ,,függőlegesen'' 3-ad részére összezsugorodik (lásd a 3. ábra jobb felét), és így
s=l3=23Sλd=23cm  
rácsállandójú, az eredeti lyukrácshoz képest 90-kal elforgatott szabályos háromszögráccsá válik.
 

 
3. ábra
 

Az itt alkalmazott transzformációt (amely egyenest egyenesbe visz át, egy-egy egyenes mentén aránytartó, de nem szögtartó) a matematikában affin-transzformációnak nevezik.
 

A 3. feladat energetikai megfontolásokkal is megoldható. Ehhez először belátjuk, hogy a transzformátor tekercsein átfolyó áramok, a tekercseken eső feszültségek és a hálózati feszültség mind azonos fázisban rezegnek. Ez valóban igaz, hiszen a szekunder tekercset egy ohmos ellenállással zártuk, így a rajta átfolyó áram és a feszültsége között nincs fáziskülönbség. A primer és a szekunder feszültség is azonos fázisban változik (hiszen csak így lehet az arányuk minden pillanatban a menetszámoknak megfelelő 1:3), és ugyanez igaz (terhelt transzformátornál) a primer- és a szekunderköri áramokra is. A primer körben tehát a tekercs feszültsége és az ohmos ellenálláson eső feszültség között nincs fáziskülönbség, és mivel az összegük minden pillanatban a hálózati feszültség, azzal is azonos fázisban kell legyenek.
Ha Ip-vel jelöljük a primer, Isz-szel pedig a szekunder kör effektív áramerősségét, akkor (a 16. ábra jelöléseit követve) felírhatjuk, hogy a hálózat által leadott teljesítmény megegyezik a két kör ellenállásai által felvett teljesítménnyel:
UIp=Ip2R4+Isz2R.
Másrészt igaz, hogy az adott menetszám-arányú, jó minőségű, terhelt transzformátornál U3=3U2 és U2Ip=U3Isz, azaz
Isz=13Ip.
A fenti egyenletekből a szekunder kör áramára
Isz=1213UR,
a primer körben egy-egy izzó áramerősségére pedig
13Ip=913UR
adódik, amelyből a megoldásban közölt eredményekhez és következtetésekhez juthatunk, vagyis valamennyi izzó tűrhetően kell világítson.
1A feladatok szövegét és a hivatalos megoldást lásd Radnai Gyula cikkében lapunk 168. oldalán.