Cím: Millenniumi Díjak a Szellemi Tulajdon Világnapján
Füzet: 2005/május, 262. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az ENSZ genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a szellemi tulajdon világnapjává nyilvánítja, tisztelgésül az emberi tudás és képzelőerő, a kreativitás előtt. Az idén a világnap jelmondata elsősorban a fiatalokhoz szól: ,,Gondold ki, képzeld el, valósítsd meg!'' ‐ olvasható a Szellemi Tulajdon Világszervezete főigazgatójának üzenetében. ,,E szavakkal arra szeretnénk ösztönözni a fiatalokat, hogy álmaikat maradéktalanul váltsák valóra'' ‐ írta Kamil Idris.
A szellemi tulajdon világnapja budapesti ünnepségén négy tudományos műhely részesült a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) Millenniumi Díjában. A díjat a hivatal elnöke alapította a magyar millennium évében a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézmények elismerésére. E díjat kapta 2005-ben a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok (KöMaL) szerkesztősége és szerkesztőbizottsága a következő indoklással: A 111 éves múltra visszatekintő folyóirat ,,erősíti, serkenti, gyorsítja a tudományos eredmények létrejöttét, a középiskolásoknak lehetőséget teremt arra, hogy megoldásaikat publikálva bekerüljenek a tudomány vérkeringésébe''. A díjakat Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke adta át.
Millenniumi Díjban részesült még a Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár tudománytörténeti műhelye, ,,A tudomány és technika nagyjai'' című CD-sorozatának szerkesztősége, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátorképző Intézete, valamint a TensioMed Kft.