Cím: Matematikai olimpiász Moszkvában
Füzet: 1950/február, 46 - 47. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Matematika v Skole (Matematika az iskolában) c. folyóirat beszámol a moszkvai iskolák 1949. évi matematikai olimpiászáról, melyet a moszkvai matematikai társaság, a moszkvai állami Lomonoszov egyetem és Moszkva város népművelési bizottsága rendezett. A versenyre komoly tanulóköri munkával készültek, ahol több professzor előadást is tartott a versenyre készülőknek. Az olimpiász első fordulóját április 3-án tartották. A VlI.‐VIII.-osok versenyén 299-en, a IX.‐X. osztályosokén pedig 608-an indultak. Legnagyobbrészt moszkvai diákok, de néhányan távoli városokból utaztak a verseny színhelyére.
A második fordulóra a VII.‐VIII.-os csoportból 99 résztvevő jutott be, a IX.‐X.-esek közül 244-en. Az előbbiben nem adták ki az első díjat. II. díjat nyert 4, III.-at 7 tanuló, 12-en pedig dicséretben részesültek. A IX.‐X.-es csoportban ketten nyertek első díjat, 6-an második díjat, 8-an harmadik díjat. Dicséretben részesült 18 versenyző. A nyertesek matematika-könyveket kaptak, az elsők egész kis könyvtárat, hogy tartani is alig bírták.
Az alábbiakban kitűzzük az első forduló tételeit megoldásra. Ezekből egyet választottak ki a versenyzők.

 


1. VII.-VIII.- os csoport:
 

1. Bizonyítsuk be, hogy
271958-108878+101528
osztható maradék nélkül 26460-nal.
2. Bizonyítsuk be, hogy ha egy sokszögnek több szimmetria tengelye van, azok mind egy pontban találkoznak.
3. Bizonyítsuk be, hogy az
x2+y2+z2=2xyz
egyenletnek nincs más egész értékű megoldása, mint x=y=z=0.
4. Bizonyítsuk be, hogy ha. egy síkbeli zárt törtvonal hosszúsága 1, akkor a törtvonal lefedhető egy 1/4 sugarú körrel.
5. Bizonyítsuk be, hogy egy tetszőleges háromszögben a beírt kör középpontját és valamelyik, a háromszöghöz hozzáírt kör középpontját összekötő egyenesszakaszt a háromszög köré írt kör felezi.
 


2. IX.‐X.-es csoport:
 

1. Keressünk olyan x, y, z és v egész számokat, melyekre teljesül, hogy
x2+y2+z2+v2=2xyzv.

2. Hogyan helyezkednek el a szimmetria síkjai annak a testnek, melynek két forgástengelye van? (Egy test forgástengelyének azt az egyenest nevezzük, mely körül bármilyen szöggel elforgatva önmagába megy át.)
3. Keressük meg a következő egyenlet valós gyökeit:
x2+2ax+116=-a+a2+x-116(0<a<14)(I)

4. Legyen 4n pozitív számunk, melyeknek az a tulajdonsága, hogy bármely 4 egymástól különbözőből geometriai haladványt alkothatunk, Bizonyítsuk be, hogy ezek között a számok között található n egyenlő.
5. Bizonyítsuk be, hogy ha egy hatszög szemközti oldalai párhuzamosak és a szemközti csúcsokat összekötő átlók egyenlők, akkor kör írható a hatszög köré.