Cím: Olvasóinkhoz
Füzet: 1950/február, 1 - 2. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Középiskolai Matematikai Lapok felszabadulás utáni harmadik sorozatát 1947-ben indítottuk útjára. Az első évfolyam még sok nehézséggel küzdött, és bár a Magyar Diákok Nemzeti Szövetsége magára vállalta az újra induló lap kiadásait, mégsem sikerült a felmerülő nehézségekkel megküzdeni. Az első évfolyam a 7‐8-adik kettős szám után befejezetlenül abbamaradt.
Az azóta eltelt idő alatt gyökeres változások mentek végbe a tudományok területén is. A megújhodott Magyar Tudományos Akadémia, mely minden haladó tudományos munkát számontart, irányít és anyagilag támogat, tette lehetővé, hogy lapunk újra megjelenhessék, mostmár mint a Bolyai János Matematikai Társulat lapja.
Matematikai érdeklődésű diákságunk a közbeeső időben sem volt teljesen magára hagyva. Előbb a Március Tizenötödike közölt ,,Tanulj Jobban'' rovatában hétről-hétre matematikai cikkeket a tanuló- és szakkörök számára, majd az Országos Neveléstudományi Intézet kiadásában önálló füzetsorozat indult a tanulókörök ellátására; többek között matematikai füzetek is. Ezek a füzetek az iskolai tanulmányokhoz kapcsolódó egy-egy nagyobb kérdéscsoport részletes tárgyalását adják és feladatokkal segítik hozzá a tanulóköröket, hogy a nyújtott, anyagot teljesen magukévá tegyék. E mellett több iskoláról tudunk, ahol tanárok és diákok együtt gondoskodtak lapunk pótlására feladatok kitűzéséről.
Egy évi szünet után most ismét lapunk vállalja e feladat betöltését. A matematika különböző területeiről válogatott feladatokat tűzünk ki alkalomról-alkalomra és közöljük a beérkező megoldásokat. Egyes különálló feladatok mellett sorozatos feladatokkal végigvezetjük olvasóinkat a matematika egy-egy mélyebb eredményének felfedezéséhez vezető úton is. Más érdekes (nem szorosan a középiskolai anyaghoz kapcsolódó) matematikai kérdéseket cikkeink fognak ismertetni.
Reméljük, újabb formájában ismét eredményesebben egészítheti majd ki lapunk a középiskolai matematikai képzést. Szeretnénk az átlag érdeklődésű tanulóknak kellemes élményeket szerezni a matematika területén, érdekes, új ismereteken, önállóan elért eredményeken keresztül: Nemcsak a matematikai összefüggések felismerésében és alkalmazásában szeretnénk erősíteni olvasóinkat, hanem a megoldások közlésével gondolataik világos, szabatos kifejezéséhez is igyekszünk segítséget nyújtani.
Ehhez a munkához tanár- és diákolvasóink támogatására egyaránt szükségünk van. Várjuk feladatmegoldásaikat és kitűzésre szánt feladataikat, de e mellett minden tanácsukat, észrevételüket, javaslataikat is lapunkra, vonatkozólag.