Cím: A 2005. évi Beke Manó Emlékdíjasok
Füzet: 2005/szeptember, 338 - 340. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A 2005. évi Beke Manó Emlékdíj bizottság körültekintő mérlegelés után az alábbi határozatot hozta:
A 2005. évi díj első fokozatában részesül Pálfalvi Józsefné.

 
Pálfalvi Józsefné 1963-ban végzett az ELTE matematika-fizika szakán. 1963‐65 között Budapesten az Irinyi János Gimnáziumban, 1965‐75 között a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban tanított. 1975-től a Budapesti Tanárképző Főiskolán adjunktusként, majd docensként dolgozott. 1989-től a Matematika Tanszék vezetője. Ezen időszakban is 15 éven át tanított a Veres Pálné Gimnáziumban.
Kiemelkedő érdeme az általa 15 éve minden év novemberében megszervezett Varga Tamás Napok, a Varga Tamás Akadémia. Kezdeményezésére több hasznosítható pályázati írás született tanítóktól, tanároktól közvetlenül a tanítási gyakorlatból. 1978-ban a Beke Manó Emlékdíj második fokozatában részesült.
 

A Beke Manó díj második fokozatában részesül Gyengéné Beé Andrea, Lippai Gergelyné, Pintér Klára, Poronyi Gábor, Szoldatics József és Udvarhelyi Csaba.
 
Gyengéné Beé Andrea matematika‐fizika szakos tanári diplomáját kitüntetéssel szerezte meg 1985-ben. Azóta a budapesti Eötvös Gimnázium tanára. Egyik közreműködője volt a Pósa Lajos vezette matematika tanítási módszertani kísérletnek. Az ELTE TTK vezetőtanári munkát, az Arany Dániel versenybizottsági tagságot kollégái és az érintett diákok, hallgatók megelégedésére végzi több éve. Iskolája pedagógiai koncepciójának és matematika szaktárgyi programjának kidolgozója. A kerettantervi munkálatok egyik legaktívabb tagja.
A hatosztályos gimnáziumi osztályok számára 7. és 8. osztályos tankönyvet is írt. Szaktárgyi, módszertani felkészültsége, a matematikai nevelés országos feladataiban való sikeres közreműködése, iskolafejlesztő tevékenysége kiemelkedő.
Lippai Gergelyné (Orbán Edit) 1974-ben kapott tanítói diplomát a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. Tiszanagyfalun, Nyíregyháza‐Sóstóhegyen tanított, majd 1982-ben nyert kinevezést mai iskolájába, a Móricz Zsigmond Általános Iskolába, ahol tanítói munkája mellett az úttörőcsapat helyettes vezetőjeként is tevékenykedett, több évig volt munkaközösség-vezető, 1998-tól igazgatóhelyettes.
Pintér Klára Szegeden, a JATE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának fizika tagozatán érettségizett. 1975-től a JATE programtervező matematikus hallgatója, 1980-ban szerzett diplomát. 1980 és 1986 között a Szegedi Orvostudományi Egyetem Számítóközpontjában dolgozott. 1986-tól tanít a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Matematika Tanszékén, 1996-tól adjunktusként. 1988-ban középiskolai matematika-számítástechnika szakos tanári oklevelet szerzett. 1994 és 1996 között óraadó tanárként tanított a JATE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskolájában.
Tagja a Bolyai János Matematikai Társulat Választmányának és Oktatási Bizottságának, valamint a Polygon folyóirat szerkesztőbizottságának. Pintér Klára mind emberi, mind szakmai szempontból kiváló kolléga.
Poronyi Gábor 1964-ben végzett a Pécsi Tanárképző Főiskola matematika-fizika-műszaki ismeretek és gyakorlatok szakán. Munkáját a nagynyárádi iskolában kezdte. Munka mellett végezte el az ELTE fizika tanári, majd a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem számítástechnika tanári szakát. 1979-ben az ELTE-n matematikából egyetemi doktori címet szerzett.
Szervezőmunkájának köszönhetik a baranyai gyerekek, hogy elsők között kapcsolódhattak be a Zrínyi Ilona versenybe 1992-ben. Középiskolai kollégákkal, barátokkal a matematika versenyek gondozására alapítványt hozott létre. Fő szervezője a Kárpát medencei Gordiusz versenynek. A szervezés mellett feladatokat is készít, az általa kitűzött feladatok könyvekben is megjelentek. Az évek során ezeken kívül is publikált, több módszertani cikke jelent meg.
A hosszú időn át végzett kiváló és eredményes, a tantárgyát népszerűsítő oktató-nevelő munkáját ismeri el a Beke Manó Emlékdíj.
Szoldatics József már középiskolai diákként kiemelkedett társai közül szorgalmával, tudásával, tehetségével. 1986-ban matematika‐fizika szakos, 1996-ban számítástechnika szakos tanári diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Jelenleg a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium tanára, dolgozik a Veszprémi Egyetem Műszaki Informatikai Kar Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskolájában. 1992-ben a Győr‐Moson‐Sopron Megyei Pedagógiai Intézet középiskolai matematika szakértőnek kérte fel. Az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola valamint a saját iskolája honlapját is szerkeszti. Szerénysége példamutató. OKTV bizottsági tagként hozzájárult a verseny színvonalas munkájához.
Udvarhelyi Csaba matematika-fizika-számítástechnika szakos tanár jelenleg Szegeden, a Bálint Sándor Általános Iskolában tanít. Általános iskolai, matematika-fizika szakos tanári oklevelét 1983-ban a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerezte. 1988-ban a Kossuth Lajos Tudományegyetemen általános iskolai számítástechnika szakos tanári diplomát is szerzett. Pedagógus pályáját a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolában kezdte.
Az 1994/95-ös tanévtől a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Matematika Tanszéke külső szakvezető tanárnak kérte fel. Azóta a matematika szakos tanárjelöltek tanítási gyakorlatát is irányította, segítette több éven át.
 
*
 

Belépés a Bolyai János Matematikai Társulatba a Társulat honlapján keresztül: http://www.bolyai.hu.