Cím: ,,A körsorokról" az 1950. évi 2. és 3. számban megjelent cikksorozathoz kapcsolódó feladatok megoldásai 2.
Füzet: 1950/október, 196 - 202. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

8. Bizonyítsátok be, hogy az ω-tól nem függ az OXOY szorzat. Vagyis a 12. ábra* OA=OB=a, AX=BX=AY=BY=b rögzített méretezése mellett az ω még szabadon változtatható, de az OXOY szorzat csak az a és b-től függ.

 

Megoldás: Az O, X és Y egy egyenesre, az ábra szimmetriatengelyére esik. Rajzoljunk A-ból mint középpontból b sugárral kört, és messe ez OA-t C és D pontokban. Akkor az O pontból húzott szelőkre vonatkozó tételből OXOY=OCOD=(a-b)(a+b)=a2-b2, tehát független az ω szögtől. Így az Y pont mindig az X pontnak az O mint középpont körül írt a2-b2 sugarú körre vonatkozó inverze (és megfordítva).
 

9. Rögzítendő a 13. és 14. ábra* OA=OB=a, AX=BX=AX'=BX'=b, QX=r méretezése, az O és Q pont, akkor még az A, B, X, X' pontok mozoghatnak. Bizonyítsátok be, hogy, ha X egy K kört ír le, akkor az X' kört vagy egyenest ír le.
 

Megoldás: Az előző feladat jelöléseinek megfelelően X' helyett továbbra is Y-t használunk.
a) Rajzoljunk X-el egy k kört, k ne menjen át O-n. Húzzuk meg az OQ centrálist, messe ez k-t A-ban és B-ben. E pontok tükörképei legyenek A' és B' és k egy tetszésszerinti P pontjáé P'.
 
 

OA'POAP, mert O-nál lévő szögük közös és az előzőek szerint OAOA'=OPOP' (=a2-b2), azaz OAOP=OP'OA'.
Ebből következik, hogy
A'P'O=OAP.

Ugyanígy következik OB'P'OBP és abból B'P'O=OBP; végül BPA=90 Thales tétele szerint.
Előbbiekből: A'P'B'=A'P'O-B'P'O=OAP-OBP=BPA=90.
Eredményünk: A'P'B'=90, tehát P' az A'B' átmérő fölé írt körön van, k tükörképe kör.
 

b) Ha k keresztülmegy O-n, OQ messe k-t A-ban, A tükörképe legyen A' és k egy tetszésszerinti P pontjának képe P'. Ugyanúgy mint előbb láttuk OAPOA'P' tehát OA'P'=OPA=90. Így P' az OA'-re A'-ben emelt merőlegesen helyezkedik el, vagyis k inverze egyenes.
Az előbbiekből az is következik, hogy egy olyan e egyenes képe, mely nem megy át O-n kör. Az O-on átmenő egyenes ‐ mint tudjuk ‐ invariáns egyenes, azaz a tükörképe önmaga, noha a pontok közül csak kettő tükörképe sajátmagának a két metszéspont a tükrözés körével.
*

Megjegyzések: I. Megismerkedtünk a kör és egyenes tükörképével (inverzével). Könnyen meg is tudjuk szerkeszteni ezeket a képeket. Ehhez szükségünk van először is egy tetszésszerinti P pont inverzének a szerkesztésére. Az r sugarú ϱ vezérkör középpontja legyen O. P legyen először ϱ-n kívül. Húzzunk P-ből ϱ-hoz érintőt, az érintési pontot jelöljük E-vel. Az E-ből OP-re bocsátott merőleges és OP metszéspontja legyen P'. A derékszögű háromszögre vonatkozó tételekből OPOP'=OE2=r2. Tehát P' éppen P inverze. Ha P rajta van ϱ-n, akkor önmaga a tükörképe. Ha P a vezérkörön belül helyezkedik el, akkor az előbbi szerkesztést visszafelé csináljuk meg. OP-re P-ben merőlegest állítunk, ez metszi a vezérkört két pontban. E két pontban húzott érintők metszéspontja OP-n lesz, ez a keresett P' pont. Most már meg tudjuk szerkeszteni a körök és egyenesek tükörképeit is.
Ha a tárgykör nem megy át a vezérkör középpontján (inverzió centrumán), akkor három pontjának képe meghatározza az inverz kört; ezt a feladatot egyszerűsíteni lehet két pont tükörképének a szerkesztésére, mert az ábra szimmetrikus az inverzió centrumán és a tárgykör középpontján átmenő egyenesre. Ha a tárgykör átmegy az inverzió centrumán, akkor a képe egyenes, tehát elegendő a kép 2 pontját megszerkeszteni. Ha egyenes képét keressük, megszerkesztjük 2 pontjának képét. Ez a két képpont és az inverzió centruma meghatározzák a keresett kört. Persze ebben az utóbbi két esetben is redukálni lehet a feladatot egy pont képének a szerkesztésére. Az inverzió centrumán átmenő egyenes és a vezérkört derékszögben metsző kör képe sajátmaga.
II. Van a P inverzének megszerkesztésére egy másik módszer is. Húzzunk P középpontból O-n keresztül kört. Messe ez k-t A és B pontokban. A-ból és B-ből mint középpontokból húzzunk O-n át kört, ezek másik metszése legyen P'. O, P és P' nyilván egy egyenesen feküsznek a szimmetria miatt. OAP' OPA , mert mind a kettő egyenlőszárú és az O-nál fekvő szög közös. Így OAOP'=OPOA; OA2=OPOP' és minthogy OA=r, OPOP'=r2, tehát P' a P inverze.
Ez a szerkesztés azért érdekes, mert pusztán körzővel történik, azonban csak akkor alkalmazható, ha OP>r2. Ha OPr2 egy kis toldással akkor is végrehajtható a szerkesztés, találjátok ki, hogy hogyan ! De meg lehet a kör és egyenes inverz alakzatát is szerkeszteni pusztán körző használatával. Mohr G. dán matematikus ,,Euklides Danicus'' c. munkájában 1672-ben és tőle függetlenül Mascheroni L. olasz matematikus ,,Geometria del compasso'' c. munkájában 1797-ben az inverzió tulajdonságainak felhasználásával kimutatta a következő tételt: Minden körzővel és vonalzóval elvégezhető szerkesztés csak körzővel is elvégezhető. Akit érdekel, hogy hogyan, megtalálja Dr. Szőkefalvi Nagy Gyula ,,A geometriai szerkesztések elmélete'', Dörrie: ,,Triumph der Mathematik'' című könyveiben és sok más helyen.
 

10. Bizonyítsátok be, hogy ha az X pont szöget ír le, az Y pont vele egyenlő szöget ír le.
 

Megoldás: Csak azt kell bizonyítanunk, hogy az inverzió két egyenes hajlásszögét vele egyenlő szöget bezáró két körbe (vagy egy körbe és egy egyenesbe) viszi át. Legyenek az adott egyenesek e1 és e2, az inverzió centruma O, e1 és e2 inverzei e'1 és e'2. Ha e1 és e2 közül egyik sem megy át az O-n, akkor e'1 és e'2 körök, melyek átmennek O-n. Ha e1e2, akkor e'1-nek és e'2-nek van még egy közös M' pontja, mely e1 és e2 M metszésének inverze. e'1-nek O-ban húzott érintője párhuzamos e1-gyel, e'2 O-ban húzott érintője pedig e2-vel, vagyis az O pontban a két kör ugyanakkora szögben metszi egymást, mint a két egyenes szöge. De ekkor az M'-ben húzott érintők is ugyanekkora szöget zárnak be, tehát akkorát, mint a két egyenes. Ha e1e2, akkor e''1 és e''2 érintik egymást O-ban.
Ha egyik egyenes, mondjuk e1 átmegy O-n, akkor e1-et az inverzió önmagába viszi át. Az előbbihez hasonlóan következik, hogy O-ban ekkor is ugyanakkora szöget zár be e'2 az e1-gyel, mint e1 és e2 szöge. Ha e1 és e2 is átmegy O-n, akkor ezeket az inverzió önmagukba viszi át, tehát az állítás ekkor magától értetődő.
 

11. Bizonyítsuk be, hogy a kétszer domború, egyszer homorú, ill. a kétszer homorú, egyszer domború körháromszög szögeinek összege nagyobb, ill. kisebb 180-nál, ha a háromszöget alkotó körök hatványpontja a körökön kívül van.
 

Megoldás: Ha három kör páronként metszi egymást és hatványpontjuk a körökön kívül van, akkor nem lehet semelyik két kör egyik metszéspontja kívül, a másik belül a harmadik körön. Kétszer homorú, egyszer domború háromszögnél tehát esetünkben a domború oldalt szolgáltató kör tartalmazza a másik két kör mindkét metszéspontját. Legyenek a domború oldal végpontjai A és B, a harmadik csúcs C és az ezen átmenő két kör másik metszéspontja D.
 
 

Hasonlítsuk össze az ABC körháromszög szögeit az ABC háromszögével. Az A és B csúcsnál az ABC háromszög szögeihez hozzájön még a körháromszögnél az AB^ ívhez tartozó húr és érintő közti szög, viszont az AC^, ill. BC^ ívekhez tartozó húr-érintő szöggel kisebbek e csúcsokban a körháromszög szögei a közönséges háromszögéinél. A körháromszög C-nél fekvő szöge viszont az AC^ és BC^ ívekhez tartozó húr-érintő szögekkel kisebb a közönséges háromszög megfelelő szögénél. Így mindegyik húr-érintő szög kétszer fordult elő, mindkétszer ugyanazzal az előjellel. A körháromszög szögeinek összege tehát az AC^ és BC^ ívekhez tartozó húr és érintő közti szögek összegének az AB^ ívhez tartozó húr és érintő közti szögtől való eltérésének kétszeresével ,,kisebb'' a közönséges háromszög szögeinek összegénél, vagyis 180-nál. Csak akkor lesz valóban kisebb, ha ez az eltérés pozitív.
Tudjuk, hogy a húr és érintő közti szög megegyezik az ugyanazon ívhez tartozó kerületi szögekkel. Így a homorú oldalt tartalmazó körök D metszéspontját összekötve az A, B, C csúcsokkal ADC és CDB az AC^ és BC^ ívekhez tartozó húr-érintő szöggel egyenlő. ADB e két szög összege, mert a CD egyenes, mint a homorú oldalakat szolgáltató körök közös szelője, elválasztja az A és B pontokat, ADC és CDB tehát a CD szár különböző oldalán fekszik. Ez az ADB azonban nagyobb, mint a domború oldalt szolgáltató körben az AB^ ívhez tartozó kerületi szögek, mert csúcsa e kör belsejében fekszik. Ezzel állításunkat igazoltuk.
Kétszer domború, egyszer homorú háromszögnél a homorú oldalt szolgáltató körön kívül van a másik két kör mindkét metszéspontja. Ebből kiindulva az előbbiekhez teljesen hasonlóan folytatható ez esetben is a bizonyítás.
 

12. Adva van három kör, melynek egy közös pontja van. Szerkesszetek kört, mely a három megadott kört érinti.
 

Megoldás: Tekintsük a feladatot megoldottnak, az adott M közös ponttal bíró k1, k2, k3 körök közös érintőkörét megszerkesztettnek.
Ha inverzió centrumnak választjuk M-et, akkor az inverzió k1, k2, k3-at h1, h2, h3 egyenesekbe viszi át és az érintő kört pedig ezen egyenesek érintő körébe.
Megfordítva a szerkesztés úgy történhetik, hogy k1, k2, k3-at a fenti módon tükrözzük egy M közepű körre, megrajzoljuk a képegyenesek közös érintő köreit, majd megszerkesztjük ezen körök inverzét.
Ha k1-, k2-, k3-nak páronként 2 metszéspontja van, akkor h1, h2, h3 egyenesek páronként metszik egymást, de 3 nem megy át egy ponton, 3 ilyen egyenesnek 4 érintőköre van, a feladatnak tehát 4 megoldása van.
Ha 2 kör érinti egymást M-ben, a harmadik metszi őket, akkor a 3 kép-egyenes közül kettő párhuzamos, a harmadik metszi őket, ekkor csak két megoldás van.
Ha mind a három kör érinti egymást M-ben, akkor minden olyan kör megoldás lesz, amelyik átmegy M-en és középpontja a 3 adott kör közös centrálisán van.
 

13. Adva, van 3 kör, melyek közül kettőnek van közös pontja. Szerkesszetek kört, mely mindhárom kört érinti.
 

Megoldás: k1, k2 körök közös pontját válasszuk inverzió centrumának, az inverzió k1 és k2-t egyenesbe viszi át, k3-at körbe, a problémát visszavezettük két egyenes és egy kör közös érintőjének szerkesztésére, amit már meg tudunk oldani.
 

14. Tetszőlegesen megadott három körhöz szerkesszetek érintő kört.
 

Megoldás: A feladat visszavezethető az egy adott P ponton átmenő és két adott kört érintő kör megszerkesztésére. Oldjuk meg először a feladatot e speciális esetben. Válasszuk P-t inverzió centrumának (vezérkör sugara tetszőleges) és tükrözzük a két adott kört. A tükörképek általában körök, az érintő kör képe azonban mindig egyenes lesz. Így a két kör érintő egyeneseinek inverze szolgáltatja a kívánt megoldásokat.
Ha P mind a két körben benne van vagy mind a kettőn rajta van vagy az egyik kör teljesen bent van a másikban és P mind a kettőn kívül van, akkor nincs megoldás.
Vezessük most vissza az általános esetet e speciálisra. Ha 2 kör érinti egymást és az egyik sugarát növeljük, a másikét ugyanannyival csökkentjük, akkor a körök továbbra is érintkezni fognak. Ezen az úton olyan érintő szerkesztési feladatokban, melyekben körök szerepelnek, egy kört ponttá zsugoríthatunk össze.
Tekintsük a feladatot megoldva. A legkisebb sugarú adott kört (jelöljük a sugarát r1-gyel) ponttá zsugorítjuk és a többi körök sugarait úgy zsugorítjuk vagy növeljük r1-gyel, hogy az érintkezés továbbra is megmaradjon. Ezzel a problémát visszavezettük az előbbire: megszerkeszteni a 2 kört érintő és 1 ponton (a harmadik középpontján) átmenő köröket. A megszerkesztett köröket szükség szerint zsugorítva vagy nyújtva kapjuk az eredeti feladat megoldását.
Vizsgáljuk a megoldások számát. Ha k1-, k2-, k3-nak nincs közös pontja, akkor lesz olyan kör, amely mind a hármat kívülről érinti, lesz olyan, amelyik mind a hármat belükről érinti, 3 különböző fog egyet kívülről és kettőt belülről és 3 fog kettőt kívülről és egyet belülről érinteni. Tehát általában nyolc megoldás lehetséges.
Ha két kör benne van egészen a harmadikban, akkor már csak 4 megoldás lehetséges, mert a harmadikat csak belülről érintheti a közös érintőkör.
Attól függően, hogy melyik megoldást keressük, különbözőképpen kell némely kört zsugorítani, némelyiket nyújtani. Az inverzió elvégzése után a két kör közös érintői közül aszerint választjuk a két kört elválasztókat vagy azt a kettőt, amelyeknek egy oldalán fekszik a két kör, amint a keresett érintő körnek különböző oldalán vagy ugyanazon fekszik a két kör.
 

15. Fejezzétek ki az x, y pont x2+y2=1 körre vonatkozó tükörképének (x',y')-nek a koordinátáit az x, y segítségével.
 

Megoldás: OPOP'=1-ből OP'=1OP. Az OA'P és OAP háromszögekből (A és A' a P és P' vetülete az X-tengelyen)
x'x=OP'OP=1OP2,  azaz  x'=xOP2=xx2+y2,ésy'y=OP'OP=1OP2,  azaz  y'=yx2+y2.



Ha a kör sugara nem 1, hanem valamely más r szám, akkor a törtek számlálójába még az r2 szorzó kerül.
 

16. Határozzuk meg az ellipszisnek, a hiperbolának a főkörre vonatkozó tükörképét (egyenletét).
 

Megoldás: Az x2+y2=a2 a körre kell az x2a2±y2b2=1 egyenletekkel jellemzett görbék inverz alakzatát előállítanunk. Ezt megkapjuk, ha x-et és y-t x'-vel és y'-vel fejezzük ki és ezt helyettesítjük az egyenletbe. Mivel az (x, y) és (x', y') pontok egymásnak kölcsönösen inverzei, az előző feladatban kapott formulákban (x, y)-t és (x', y')-t felcserélhetjük (amiről számítással is meggyőződhetünk):
x=a2x'x'2+y'2,y=a2y'x'2+y'2.
Ezt behelyettesítve:
a2x'2(x'2+y'2)2+a4y'2b2(x'2y'2)2=1, törteket eltávolítva és rendezve:
b2(x'2+y'2)2-a2(b2x'2+a2y'2)=0.

Ugyanazt elvégezve az x2a2-y2b2=1 hiperbolára, kapjuk:
b2(x'2+y'2)2-a2(b2x'2-a2y'2)=0.

17. A parabola csúcspontja köré írjatok a fókuszon átmenő kört. Tükrözzétek a parabolát erre a körre nézve (egyenletet).
 

Megoldás: Az inverzió alapkörének sugara p2. A parabola egyenlete y2=2px. Ennek inverz alakzata az előbbihez hasonlóan
8x'(x'2+y'2)-py'2=0.


*Lásd e kötet 72. oldalán.

*Lásd e kötet 72. oldalán.